By November 11, 2014

Gardenija – prekrasna sobna biljka voštanih cvetova

Gardenija je vrlo zahtevna biljka i potrebno je dosta truda da bi se uzgajala u kući. Gardenija je biljka koja obuhvata čak 60 vrsta koje kao samoniklo cveće rastu u Aziji i Africi.

Na našim prostorima, u kućnim uslovima, za gajenje se koristi vrsta: latinski naziv- Gardenia jasminoides, koja je poreklom iz Kine i Japana.

Gardenija ima prekrasne bele voštane cvetove – duple ili jednostruke. Cveta od maja pa do septembra vrlo krhkim cvetovima koji se lako oštećuju pa morate biti pažljivi. Zbog svoje nežne lepote i mirisa sličnog jasminu, gardenija je česta u mnogim dekoracijama, dok se cvet upotrebljava i u nekim granama kozmetičke industrije.

Listovi gardenije su tamnozeleni i osnovni su pokazatelj zdravlja biljke – ako joj nedostaje vlage ili svetlosti – to će se prvo primetiti po tome što listovi menjaju boju i opadaju. Biljka gardenija inače raste veoma sporo- tek oko 15 cm za godinu dana.

Gardenia gajenje

Nega i održavanje gardenije

Gardenija je teška za uzgoj i traži dosta pažnje. Zahteva dosta svetlosti zimi, a tokom leta joj odgovara polusenka. U toku zime, biljka miruje i tada joj odgovara temperatura od 12 do 15 stepeni. Tokom perioda cvetanja, potrebna joj je minimalna noćna temperatura od oko 16 stepeni, a dnevna mora biti i za deset stepeni viša.

Zalivanje i prihranjivanje gardenije

Gardeniji je tokom zime potrebno zalivanje jednom u toku 7 do deset dana. Koristite mlaku odstajalu vodu ili kišnicu, i sklonite bijku sa promaje. Leti je zalivajte svakog drugog dana. Za cvetanje je jako važno da gardenija ima dovoljno vlage. Orošavajte listove gardenije prokuvanom mlakom vode i izbegavajte cvetove, inače će potamneti i dobiti pege. Vlažnost ćete obezbediti tako što ćete saksiju držati na većem podmetaču u koji ste stavili kamenčiće.

Gardenija cveta u leto, i tada je potrebno posebno obratiti pažnju da ne bude izložena direktnim sunčevim zracima, jer u vreme jako visokih temperatura, pupoljci mogu ostati neotvoreni, a onda i otpasti.

Tokom proleća i leta gardeniju treba prihranjovati tečnim organskim đubrivom za cvetnice, ili gnojivom za rododendrone. Povremeno dodajte đubrivo sa povišenim sadržajem gvožđa koje će biljci pomoći da bujnije cveta i da cvetovi budu krupniji i lepše boje.

Gardenija nega

Presadjivanje gardenije

Sadnja gardenije se obavlja na proleće, ali samo ako je prerasla saksiju. Presadjivanje ide obično na dve do tri godine.

Prilikom presadjivanja, na dno saksije stavite drenažni sloja zemlja treba da bude u sledećem sastavu: jedan deo baštenske zemlje, dva dela treseta i jedan deo perlita. Najbolje je da zemlja bude kisela odnosno sa Ph vrednošću: 5 do 6.

Orezivanje gardenije

Orezivanje treba obaviti u martu, ili nakon završetka cvetanja s početka jeseni, kako biste održali lep oblik gardenije. Gardenija, u zavisnosti od vrste, može da naraste u vidu grma, od svega 30 cm, pa do 3 metra u visinu. Da biste postigli grananje mladih gardenija, režite im vrhove leti.

Razmnožavanje gardenije

Gardenija se razmnožava semenom i reznicama. Reznice se u rano proleće ili kasno zimi drže u posebnim uslovima u klijalištu gde je obezbedjena visoka temperatura. Kad ožile, potrebno ih je presaditi u saksije sa tresetom.

Gardenija je relativno skupa biljka. Cena za mladu gardeniju u domaćim rasadnicima je oko 400 dinara a u cvećarama i više.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Gardenija – prekrasna sobna biljka voštanih cvetova"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Hristina says:

    Bila mi je super i pocela da stvara popolje, no od jednom poce da zuti i da otpadaju pupolke, Ja sam greskom preskala listove. kako da joj sad pomognem, Hvala unaprjed

  2. Hristina says:

    Bila mi je super i pocela da stvara popolje, no od jednom poce da zuti i da otpadaju pupolke, Ja sam greskom preskala listove. kako da joj sad pomognem, Hvala unaprjed, nisam vam do sad pisala ovo je prvi put

shared on wplocker.com