By November 13, 2014

Mirta – lekovita i ukrasna biljka

Mirta, latinski naziv (Myrtus communis) u našem narodu je poznata još i kao obična mrča, murta, mrčika, martina… Ova zimzelena biljka, čiji su listovi i cvetovi lekoviti, potiče iz južne Europe i jugoistočne Azije. Osim što je lekovita, ona je i vrlo atraktivna, pa je česta ukrasna biljka u mnogim domovima, odnosno u baštama.

Lekovitost mirte, biljke čije je cveće opojnog mirisa, omogućava joj da se koristi u vidu čaja ili ulja kao prirodno sredstvo protiv nadutosti, prehlade, kašlja i nekih infekcija. Plodovi mirte u vidu bobica , kada se osuše, koriste se u kulinarstvu kao začin. Ova biljka je zbog svojih kvaliteta bila cenjena i u antičkoj Grčkoj, gde su se olimpijski pobednici kitili mirtom, ali i neveste na venanjima jer je ova biljka bila simbol čistote. Jevreji mirtu svrstavaju u jednu od 4 svete biljke, dok je u mediteranskom pojasu mirta simbol besmrtnosti i ljubavi.

Ulje mirte se koristi u kozmetičkoj industriji u proizvodnji parfema.

Mirta cvece

Uzgoj, nega i održavanje mirte

Mirta je visoki zimzeleni grm koji može da poraste u visinu od 3 do 5 metara. Može se gajiti van svog prirodnog staništa, ali pod uslovom da bude zaštićena od mraza i hladnih vetrova. Listovi mirte imaju jak miris, kožasti su i veliki od 3 do 5 cm, a u dekorativne svrhe se beru samostalno ili zajedno sa belim mirisnim cvetovima u periodu od maja do avgusta. Plodovi u vidu bobica su sitni puni semenkama, a cvetovi imaju 5 latica i mnogo prašnika.

Mirta nije pogodna biljka za gajenje u kući, već je najbolje gajiti je u vrtu ili bašti jer “voli” niske temperature. Ako ipak hoćete da je gajite u zatvorenom prostoru, obezbedite joj svetlu poziciju, a leti je obavezno iznesite makar na balkon. Uz ispravno gajenje i negu, mirta će za oko 4 do 5 godina početi sa cvetanjem i davanjem tamnoplavih plodova.

Temperatura koja odgovara mirti zimi, je ona izmedju 8 i deset stepeni. Obezbedite joj svetlo mesto izloženo suncu.

Prihranjivanje

Prihrana je potrebna mirti u periodu od marta do avgusta. Izaberite kompleksno djubrivo koje sadrži minerale i koristite ga svake druge sedmice.

Pazite da biljku ne držite u prostoriji gde je konstantno suv vazduh jer će lišće početi da žuti i opada a grančice će postati suve.

Da bi cvet mirte trajao što duže, biljku držite u svežoj prostoriji, uz umereno zalivanje zimi. Kada počne da cveta, za zalivanje upotrebljavajte mlaku vodu. Tokom leta, mirtu treba držati na sunčanoj poziciji u dvorištu ili na terasi. Zalivanje treba da bude obilnije od proleća do jeseni, dok je zimi dovoljno zalivati tek kako se zemlja ne bi osušila. Mirtu povremeno valja orošavati mlakom vodom.

Sadnja

Prilikom presadjivanja mirte, koje ova biljka inače dobro podnosi, preporuka je da je posadite dalje od zgrada ili drugih objekata jer poseduje vrlo jak koren. Sadnja mirte se vrši jednom godišnje, ali odrasle biljke treba na presadjivanje da sačekaju 3 do 4 godine. Svake godine obnovite zemlju sa površinskog sloja. Za to je najbolja zemlja sa tresetom, humusom i peskom.

Mirta gajenje

Razmnožavanje

Mirta se razmnožava semenom, koje se nalazi u duguljastoj čahuri, ili reznicama. Kod nas se koristi razmnožavanje reznicama koje se užijavaju kada ih zabodemo u topao pesak, je seme mirte u našem podneblju nema uspešnu klijavost.

Da bi se krošnja mirte lepo oblikovala, i da bi lepi zvezdasti cvetovi došli do izražaja, početkom proleća, orežite bilci grane, ali tek kada se završi period cvetanja. Mirta se često oblikuje kao dekorativni grm, pa su u tu namenu kreirani varijeteti ove biljke koji se mogu obradjivati kao bonsai drvo. Ako niste znali, osim toga što je dekorativna i lekovita biljka, držanjem mirte u stanu,imaćete svojevrsnog prečišćivača vazduha, jer ova biljka ima odredjena dezinfekcijska svojstva.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com