By November 13, 2014

Božićni kaktus je lak za održavanje i traje godinama

Božićni kaktus, latinski naziv (epiphyllum truncatum) je dekorativno sobno cveće koje se lako prilagođava uslovima gajenja u zatvorenom prostoru, pa je odličan izbor za uzgoj u stanovima i poslovnom prostoru s obzirom na to da mu ne smeta suv vazduh, centralno grejanje ni TA peć. Decembar ili božićni kaktus raste u džunglama i to na drveću kao parazitska biljka. Naraste do 35cm u visinu. Idealna je biljka za početnike u hortikulturi jer će uz malo nege lako i brzo postati predivan ukras Vašeg doma. Cena mlade biljke božićnog kaktusa je oko 250 dinara.

Nega i održavanje božićnog kaktusa

Božićnom kaktusu prijadosta svetla, ali ne i direktni sunčevi zraci. Može da uspe i na senovitijim pozicijama u kući, ali će tada cvetati oskudnije.

Idealna temperatura za gajenje božićnog kaktusa je od 7 do 19 stepeni. Ako želite da cvetovi budu bogate i jarke boje, ovaj kaktus ne bi smeo da bude u prostoriji u kojoj je temperatura niža od 18 stepeni.

Bozicni kaktus cvece

Osetljivije na hladnoću i niske temperature su vrste ovog kaktusa koje cvetaju belim ili žućkastim cvetovima, pa tako na hladnoću reaguju promenom boje cvetova koji postaju bledo roze.

Kada počne proleće, sa toplijim danima i kada prođe opasnost od mrazeva, iznesite Vaš božićni kaktus na terasu, balkon ili u baštu ali ga postavite na senovito mesto.

Tokom leta, božićnom kaktusu neće prijati jako visoka temperatura i smanjena vlažnost vazduha, pa ga zato držite u senci i redovno mu orošavajte listove. Početkom oktobra je vreme da kaktus unesete u kuću.

Cvetanje i orezivanje božićnog kaktusa

U vreme dok božićni kaktus cveta, a to je zima i rano proleće, održavajte zemlju blago vlažnom. Nakon cvetanja, kreće faza mirovanja koja će trajati oko šest sedmica i tada je vreme za orezivanje.

U tom periodu, zalivanje se mora svesti na najmanju meru, tek toliko da se biljka ne osuši. Prihrana tada takodje nije potrebna.

Kada krene faza rasta, tada treba početi sa redovnim zalivanjem i prihranjivanjem jednom u tri sedmice, tečnim gnojivom, otprilike sve do septembra. Kada kaktus razvije pupoljke, premestite ga na svetlo i toplo mesto i redovno ga zalivajte i prihranjujte, ali umereno, đubrivima koja sadrže više fosfora, jer ćete time dobiti lepše i bogatije cvetove na kaktusu. Za prihranjivanje božičnog kaktusa možete koristiti đubrivo za sobne biljke ili kaktuse.

Kada počne formiranje cvetnih pupoljaka, saksiju sa božićnim kaktusom nemojte pomerati jer pupoljci mogu početi da opadaju.

im se otvori prvi cvet, biljku možete premestiti na mesto po želji.

Bozicni kaktus gajenje

Presadjivanje

Božićnom kaktusu neće prijati često presađivanje, a kada to činite, budite pažljivi jer ima jako osetljiv koren. Zemljište treba dobro pritisnuti oko korena i prekriti zemljom do mesta gde je i pre bio u zemlji. Sadnja se obavlja posle perioda cvetanja. Najbolje je da kaktus presadite u keramičku saksiju jer se u plastičnim vlaga i voda duže zadržavaju, od čega biljka može stradati. Preporučljiva je peskovita i kisela zemlja.

Razmožavanje

Božićni kaktus se vrlo lako razmnožava. Svaki članak – stabljike ili lista ima neku vrstu korenja, a potrebno ga je samo odlomiti i zabosti u vlažan pesak. Za oko 20 dana, očekujte da će pustiti koren, i tada Vaš novi, mlad kaktus, presadite u saksiju.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com