By November 15, 2014

Japansko drvo novca, feng shui ili krasula – biljka koja “donosi” novac

Japansko drvo novca, krasula, parac, monguba, pumpo, dolar drvo, latinski naziv (Crassula ovata )… sve su to imena za ovu otpornu biljku koja može jako dugo trajati uz adekvatnu negu i uzgoj. Kod nas je ime parac, dobila verovatno zbog toga što joj listovi podsećaju na kovanice novca.

Krasula vodi poreklo iz močvara središnje i Latinske Amerike, ali je kao ukrasno saksijsko sobno cveće prvo počela da se gaji u Aziji.

U japanskoj kulturi, oba biljka ima ulogu privlačenja novca, a ovo verovanje su prihvatili ubrzo u Kini a potom i u celom svetu. Feng Shui filozofija takodje smatra da ćete imati dosta novca ako krasulu postavite na odgovarajuće mesto u domu, obično odmah pored ulaznih vrata.

Krasula je vremenom postala jedna od najčešćih saksijskih biljaka, kako u kući tako i u poslovnim prostorijama. U nekim azijskim narodima, drvo novca se nasledjuje i tako prenosi sa kolena na koleno!

Krasula spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati i skladište vodu) a može da poraste u visinu i do 3 metra.

Japansko drvo novca

Cvetanje krasule

Krasula cveta preko zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima. Zemlja koja joj odgovara je ona koja se koristi za kaktuse. Najbolja je mešavina od 40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, sa malo sitnog šljunka, perlita i lomljene cigle.

Kako se gaji krasula?

Krasula zahteva mirovanje u zimskom periodu, odnosno od oktobra do aprila. Tada biljku treba zalivati sa što manje vode, dovoljno je zalivanje jednom ili dva puta za celu zimu.

Temperatura za održavanje krasule u fazi mirovanja ne sme biti niža od nule, inače će krasula izmrznuti. Obezbedite joj minimum 10 stepeni. U slučaju da tokom zime parac držite u toplijoj prostoriji, ovakvi uslovi gajenja zahtevaju da zalivanje mora biti nešto češće. Ipak, budite spremni na to da će tada biljka dobiti izdužene i znatno slabije grane jer nema dovoljno svetlosti.

Posle prezimljavanja, krasulu iznesite napolje, ali ne na mesto koje direktno izloženo suncu, jer će u suprotnom, listovi dobiti opekotine što može uticati na dalji rast. Postepeno je prilagodjavajte, a nakon nekog perioda, možete je staviti i na direktno sunce. Sa iznošenjem krasule na otvoreni prostor, povećava se i zalivanje ali je zalijte tek kada se zemlja osuši jer u suprotnom, može se desiti opadanje lišća i truljenje korena.

Krasulu možete povremeno orezati kako biste dobili gušću i bujniju krošnju. Japansko drvo novca je pogodno i za bonsai.

Presadjivanje krasule

Japansko drvo novca ne traži veliku saksiju, ali ako raste u većoj saksiji, uz dodatnu prihranu, brže će napredovati. Za presadjivanje i uzgajanje, koristite zemlju za kaktuse i obezbedite dobru drenažu, da bi koren ostao zdrav, i da se ne bi pojavile bolesti poput truljenja i gubljenja lišća.

Razmnožavanje krasule

Odrezane grančice ili listići se koriste za razmnožavanje japanskog drveta novca i veoma se lako zakorenjuju. Inače, postoje dva načina razmnožavanja. Prvom metodom, odrežete grančicu , dužine od 5 do 15 cm, pustite da se rez zasuši, dva, tri dana, a zatim grančicu posadite u smešu zemlje i peska. Zalivajte na 3 do 4 dana, ali ne preterano jer će reznica da istruli. Pustiće koren za oko mesec dana, a onda je presadite u posebnu saksiju. Ožiljavanje je gotovo stopostotno!

Druga metoda je razmnožavanje iz lista. Jednostavno – list otkinite sa biljke položite na zemlju. Za oko mesec dana, list će pustiti korenčiće. Kada kidate list za razmnožavanje, pazite da on bude ceo, i da ga odlomite uz samo stablo. Procenat uspešnosti je 50 posto.

Prehrana krasule

Nega krasule ne podrazumeva prihranu i djubrenje, ali ako hoćete da brže raste, upotrebite odgovarajuće hormonske preparate, koje će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

krasula cvece

Bolesti

Parac je jako otporna biljka i štetočine će ga retko napasti. Kao posledica preteranog zalivanja ili usled nedostatka svetlosti, listovi se mogu sušiti ili opadati. Kada listovi opadnu, odmah ih sklonite sa zemlje, jer mogu imati negativan uticaj na rast biljke.

Cena japanskog drveta novca

U zavisnosti od stepena razvijenosti krasule varira i cena. Mladu krasulu možete naći i za 150 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com