By November 20, 2014

Goruća ljubav (Ageratum) – letnji cvetni tepih u bašti

Ageratum, ili goruća ljubav je idealno cveće ako želite letnji tepih u bašti, ali ga možete gajiti i na terasi, koju će ukrasiti divnim plavim, belim , roze i ljubičastim cvetićima.

U svojoj postojbini, Peruu i Meksiku, ageratum raste u visinu i do pola metra. Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka.

Latinski naziv je ageratos houstonianum i označava večnu mladost, što nam objašnjava ime ove biljke čiji cvetovi dugo ostaju sveži.

Stablo ageratuma je jako razgranato, i pokriveno je gustim dlačicama. Listovi su takodje na naličju prekriveni dlačicama i okrugli su. Cvetovi ageratuma rastu u cvastima, i najčešće su plave boje. Postoji više od 30 vrsta goruće ljubavi.

Treba razlikovati dve osnovne vrste ageratuma: visoke i niske.

Niske vrste u visinu od svega 15 do 20 cm i cvetaju od maja do prvih mrazeva. Visoke vrste porastu u visinu i do 70 cm a cvetaju od juna do avgusta. Na cvetnim drškama daju i do 16 cvetova. Najćešće se gaje i koriste kao rezano cveće jer su cvetovi vrlo izdržljivi i u vazi traju i do 10 dana.

Goruca ljubav

Sejanje i razmnožavanje

Ako imate zatvoren prostor na raspolaganju, ageratum možete da sejete već januara ili februara. Kada se završi nicanje, pikirajte nove biljke onda kada dobiju dva prava listića. Od setve semena do cvetanja biljke prođe otprilike tri meseca. Zaštitite useve ageratuma folijom ili plastičnom bocom, a poželjna je temperatura od 18 do 20 stepeni. Poželjno je da mlade biljčice povremeno orošavate. Za ulončavanje rasada nakon pikiranja koriste se saksije veličine 8 cm.

Seme ageratuma

Seme ageratuma je veoma sitno – u jednom kilogramu ima čak 4 500 semena čija je klijavost jako povoljna, pa tako očekujte da ćete od 1250 semenki dobiti oko 1000 biljčica.

Seme možete da posejete koristeći posudice za so i biber. Usev ne treba zalivati direktno, već samo u vidu fajtanja i pažljivog prskanja .

Cvetanje goruće ljubavi, počeće za oko 2 meseca nakon setve.

Visoke vrste goruće ljubavi možete razmnožavati i reznicama, ali isključivo u plasteničkim uslovima.

Sadnja ageratuma

Agerarum možete gajiti i u stanu ili kući, ali znajte da voli sunčani položaj i umerenu temperaturu. Goruća ljubav treba da se sadi u ilovasto zemljište, koje je bogato kompostom, mada će podneti i drugačiji tip zemlje. Sadnja je preporučljiva onda kada biljke porastu u visinu od 5 do 8 santimetara.Gorućoj ljubavi je potrebno dovoljno vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu.

Ageratum gajenje

Uzgoj i nega goruće ljubavi

Goruća ljubav traži i redovno prihranjivanje. Dok biljka cveta, cvetiće je potrebno zaštititi od jakih vetrova i promajnih mesta. Zalivanje ne sme da bude preterano, prečesto i preobilno.

Iako traži sunčana mesta, uspešan uzgoj ageratuma moguć je i u polusenci.

Gajenje ageratuma inače nije zahtevan posao, i to je možda jedan od razloga popularnosti ove biljke. Može da podnese skoro svaki tip zemljišta. Ipak, ne podnosi hladnoću,a potrebno je i redovno odstranjivanje starih cvetova, kako biste produžili vek onih novih.

Bolesti ageratuma

Goruća ljubav je relativno otporna biljka i retko je napadaju štetočine. Može se desiti da usled,nedostatka svetlosti poprimi ne baš lep, izdužen oblik. Ageratum mogu da napadnu grinje ili gljivice, pa u tom slučaju, nabavite odgovarajući insekticid ili fungicid.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com