By November 21, 2014

Bogumila (bugenvilija) – puzavica raskošne krošnje

Bugenvilija ili bogumila je biljka puzavica, i vrlo je česta u našim krajevima gde se gaji kao cveće u saksijama i žardinjerama na balkonima i terasama. Njen latinski naziv je Bougainvillea.

Bogumila cveta jarkim cvetovima od maja pa do prvih mrazeva.

Gajenje i održavanje bogumile

Da bi biljka lepo napredovala, bugenvilijase mora pažljivo negovati tokom cele godine. Uzgoj tokom leta podrazumeva da bugenviliji osigurate mesto gde će biti pod direktvim sunčevim zracima. Ova biljka traži da najmanje bude 5 do 8 sati na intenzivnom suncu, kako bi dala dosta cvetova.

Bogumila cvece

Bogumila zimi: Ova biljka dobro podnosi nisku temperaturu. Može biti na otvorenom prostoru dok ne počnu mrazevi, a onda je treba uneti na hladnije mesto, ali zaštićeno od mraza i to na temperatiri od 8 do 15 stepeni. Znajte da će zimi, ako bude bila na temperaturi nižoj od 12 stepeni, odbaciti lišće. Sprečite je da se smrzne tako što ćete je zaštititi trskom ili suvom travom.

Sadnja: Najbolja zemlja za bogumilu je mešavina treseta i peska, u odnosu 3:2. Zemlja mora da biti hranjiva i bogata humusom. Pošto je reč o visokoj puzavici koja može da naraste i više od 10 m u visinu i ima dosta lišća i cvetova, kao i snažno široko stablo,trebada se sadi na udaljenosti od minimum 30 cm od zida kuće i to dublje nego što je rasla dok je bila u saksiji.

Bugenvilija će lepše cvetati u maloj saksiji. Veća saksija će omoćućiti zadržavanje vode što biljci neće prijati u fazi mirovanja. Presađivanje je u proleće, onda kada žile izađu iz saksije, u saksiju oste veličine ili za broj veću.

Postavite na dno saksije drenažni sloj, a u slučaju da je bogumila dosta narasla, makazama možete da joj odsečete najduže korenje. Stavite je u saksiju sa rastresitom zemljom, kojoj ste dodali dopunu novom zemljom.

Zalivanje: Zalivajte bogumilu za vreme leta minimum tri puta sedmično, a zimi je potrebno minimalno zalivanje i to samo kada se zemlja osuši.

Iako može da podnese krečnjak, često zalivanje tvrdom vodom, treba izbegavati jer postoji mogućnost da biljka ne procveta ili da izgubi listove. Ako je bogumila u saksiji ili žardinjeri, nakon desetak minuta, prospite vodu iz podmetača da koren ne bi truleo.

Preporučljivo je i da lišće bugenvilije prskate sve dok ne procveta. Tokom cvetanja , prskajte ih na nekoliko dana, ali pazite na cvetove jer oni ne treba da se kvase.

Prihrana: Na svake dve nedelje, prihranjujte biljku do kraja avgusta, đubrivom za cvetnice. Povremeno dodajte gnojivo sa većim koncentracijama gvožđa i magnezijuma.

Obavezno zaštitite bogumilu od vetra, jer nema jak korenov sistem . Kao oslonac joj mogu koristiti mreže, stubovi, zidovi…

Obrezivanje: Orezivanje bogumile se svodi na skraćivanje novih izdanaka za polovinu, kada prestane cvetanje – u jesen, a sve zbog toga da bismo podstakli njeno cvetanje.

Ako želite da joj ograničite veličinu i podstaknete njen žbunast rast, orežite joj glavne grane u februaru. Zakidanjem vrhova na proleće, bogumila će postati žbunastija, a grane takodje možete usmeravati savijanjem i vezivanjem. Ipak, budite pažljivi sa orezivanjem jer bogumila ne cveta na prošlogodišnjim izdancima.

bugenvilija gajenje

Bogumila razmnožavanje

Bugenviliju možete razmnožiti zelenim reznicama na proleće, zatim poludrvenim reznicama u leto, kao i izdancima korena. Da bi se podstaklo ukorenjivanje stavlja se u hladovinu i ne zaliva se prva dva dana.

Napomena: Tokom vegetacije preporučuje se prskanje bogumile protiv plamenjače.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

6 Comments on "Bogumila (bugenvilija) – puzavica raskošne krošnje"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Ivan says:

  Da li je pcele posecuju i da li daje polenov prah? Trazim biljku upravo koja cveta kada i ona, tj od maja do jeseni, da mi bude polenska pasa…

 2. Olga Savanovic says:

  Kako da nabavim BOGUMILU, može li se poručiti?

 3. Biljana says:

  Imam bogumilu u staklenoj basti,odlicno raste ali je prestala cvijetati,citsla sam da se netreba previse zalivati,kako da postaknem cvijetanje?Hoceli cvojetati .

 4. Katarina Dragojevic says:

  koliko kosta_

 5. tvojamamagej says:

  ne znam kako ali moja biljka pisa tj. ispusta mokracu kroz cvetove :}

 6. jebem.malu.decu says:

  Bogumila je zakon!

shared on wplocker.com