By November 22, 2014

Bambus – i sobna i baštenska biljka

Bambusi su otporne invanzivne biljke, koje su, osim po dekorativnosti, poznate i kao materijal za izradu nameštaja, parketa, korpi, čamaca…

Postoji oko 1200 vrsta bambusa od kojih većina ugine nakon cvetanja. Bambus spada u porodicu biljaka (Graminae).

Bambusi se dele na dve osnovne vrste: one koji se granaju i one koji su zbijenog rasta i ne granaju se. Bambus se može gajiti kao baštenska biljka ali i u kućnim uslovima kao biljka u saksiji.

Bambusi koji se granaju najbolji su izbor za živu ogradu. Brzo će se razvijati, naročito njihov koren, i biće zahvalni za orezivanje i oblikovanje.

Bambusi koji se ne granaju pogodni su za gajenje u velikim saksijama. One vrste koje se granaju zahtevaće saksije zapremine oko 20 litara. Neke vrste mogu o da porastu do 6 metara u visinu.

bambus-cvece

Nega i uzgoj bambusa

Bilo da je sobno cveće ili se gaji na otvorenom prostoru, bambus traži dosta sunčeve svetlosti ali će dobro podneti i malo hlada tokom dana.

Pri zalivanju treba obratiti pažnju na dobru drenažu , jer previše vode može da uzrokuje bolesti bambusa, odnosno truljenje i propadanje korena. Za prihranu bambusa koristite đubriva opšteg tipa i to jednom u mesec dana.

Važno je da redovno čistite listove jer stalno opadaju. Ako želite da utičete na oblik biljke, pomoću odgovarajućih barijera kontrolišite bambuse koji idu u širinu. Ograde za tu namenu mogu biti od metala ili plastike. Bambus orezujte po malo svake godine, pritom odstranjujući grančice koje rastu sa strane.

Sadnja bambusa: Za presadjivanje bambusa treba pripremiti zemljište tako što ćete ukloniti sav korov i dodati meku plodnu zemlju i malo malča. Bambusu odgovara najviše ilovača.

Kako presaditi bambus? Zemlja za sadnju treba da bude vlažna. Ne dodajte mnogo veštačkog djubriva pri sadnji, jer bambus može sagoreti. Ubacite rizome bambusa u zemlju na dubinu od 2 do 3 cm. U slučaju da presadjujete odraslu bijku, posadite je do nivoa do koga je bila u prethodnoj saksiji, oko 7 do 8 santimetara. Kad zasadite bambus, dobro ga zalijte. Prvih mesec , dva nakon sadnje, zalivanje je na dva dana.

Period sadnje je od marta pa do juna jer tada će se biljka dobro prilagodoti novoj sredini. Koren bi trebalo natopiti u vodu pre sadnje.

Rizomi bambusa se inače neće održati u suvoj zemlji, već samo ako je vlažna. Znajte da, dok je bambus mlad, u početku sporo napreduje, ali kasnije počinje brže da se razvija. Ako pak želite da obuzdate rast bambusa, to možete učiniti smanjenjem zalivanja i đubrenja.

Nakon presadjivanja, zalivajte biljku tek onda kada zemlja postane suva, nemojte je natapati. Da bambusu nedostaje vode, pokazaće Vam tako što će listovi početi da mu se uvijaju.

Savet: Razgranate tipove bambusa gajite pored jezeraca, većih betonskih ivičnjaka ili rečnih korita kako bi se pod kontrolom održao rast korena.

Bolesti i štetočine koje napadaju bambus

Postoje razne štetočine medju insektima (lisne vaši) i gljivicama koje mogu da napadnu bambus pa se naoružajte odgovarajućim fungicidima i pesticidima. Usled nedovoljno vlade može se javiti kovrdžanje listova.

Razmnožavanje bambusa

Kako se razmnožava bambus? Razmnožavanje bambusa zavisi od vrste koju gajite. Najčešće je razmnožavanje rizomima. Kako razmnožiti bambus? Ako ste nabavili seme bambusa, biće Vam potrebno dosta strpljenja i umešnosti jer sejanje ne mora uvek da urodi plodom i da novu kvalitetnu biljku. Srećni bambus – kućni bambus se jednostavno i lako razmnožava izdancima. Novi izdanci bambusa dobijaju se tako što se nožem razreže stablo matične biljke. Izdanak se stavi u teglu sa svežom vodom sve dok ne ožili.

bambus uzgoj

Sobni bambus – u vazi ili saksiji

Bambusi koji se gaje u kući, su vrste koje dobro podnose tople kućne prostorije. Mogu da narastu do 3 metra u visinu. Najomiljeniji je srećni bambus – lucky bamboo. Ovaj bambus ne zahteva mnogo nege i može uspevati čak i u prostorijama gde nema dovoljno svetlosti.

Feng šui filozofija navodi da srećni bambus donosi ljubav, sreću i zdravlje akose drži u kući. Ova biljka se lako prilagodjava prostoru u kom ćete je držati a važno je da je redovno zalivate isključivo odstajalom vodom.

Srećni bambus se može gajiti i u vodi. U tom slučaju, menjajte vodu makar jednom nedeljno i za gajenjekoristite prokuvanu vodu.

Cena bambusa (seme bambusa)

U odnosu na vrstu bambusa, kesica sa 5 semenki bambusa, košta od oko 200 dinara i skuplje.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com