By November 21, 2014

Dan i noć – baštenska i sobna trobojna ljubičica

Dan i noć latinski naziv (Viola tricolor) je dvogodišnja baštenska biljka, i omiljena je najviše zbog lepih boja i šara na laticama. Svojim zanimljivim cvetovima, ova ljubičica je čest stanovnik domova kao biljka u saksiji ali i kao baštensko cveće. Familija kojoj pripadaju je Viola – porodica ljubičica.

Dan i noć, ili maćuhica je otporna bijka, jednostavna za gajenje.

Ova zeljasta biljka ima tanko razgranato stablo, mesnate srcaste listove i cvetove koji rastu pojedinačno na dugim drškama. Vršni cvetovi su tamniji, bočni svetliji, a niži delovi su obično svetlo žuti.

Dan i noc uzgoj

Kako se gaji maćuhica

Dan i noć će uspevati na svakom zemljištu i na svim lokacijama, ipak najboje je da obezbedite rastresito zemljište – mešavinu peska i šumske zemlje.

Sejanje: Ljubičice se seju krajem leta ili krajem zime. Jesenje sađenje je ipak najpreporučljivije jer je zemlja tada još topla. Ako se sadnja obavi i oktobru, ljubičice će uspešno prezimiti, razviće se i period cvetanja je s proleća.

Maćuhicama inače odgovaraju niže temperature, i dobro će podneti i mrazeve. Tokom zime, ipak ih treba zaštititi, pokrivanjem slamom.

Dan i noć se sadi na medjusobnom rastojanju od 20 do 30 santimetara ali nikako na poziciji koje je izloženo jakom podnevnom suncu. Birajte radije svetlo i polusenovito mesto.

Zalivanje: Maćuhice se zalivaju u odnosu na temperaturu vazduha. Najbolje je umereno ih zalivati predveče, dva, tri puta sedmično. U hladnijim danima ne preterujte sa zalivanjem, dok s proleća zalivanje treba da bude redovno, skoro svakog dana. Zalivanje treba da bude direktno u zemlju, a ne preko listova ili cvetova.

Za uspešan uzgoj, ovim ljubičicama nije potrebna posebna prihrana. Kada se biljka dobro razvije, može joj se dodati tečno gnojivo. Od ranog prileća pa do jeseni, preporučljivo je prihranjivanje guano đubrivom.

U vreme cvetanja precvetale cvetove treba redovno odstranjivati kako bi biljka nastavila nesmetano da se dalje razvija i cveta.

Cvetanje maćuhice

Kada dan i noć procveta, obradovaće Vas bogatstvom boja – cvetovi mogu biti jednobojni ili višebojni. Najčešća kombinacija je žuto – ljubičasta, a tu su i bela, tamnoplava, pa i smedja boja.

Ljubičice dugo cvetaju a jedna biljka daje realtivno velike cvetove u odnosu na veličinu biljke koja dostiže oko 30 santimetara rasta. Postoje i izuzetno dekorativne viseće vrste koje se gaje u saksijama.

U zavisnosti od toga kada posadite dan i noć, tada će i cvetati. Ako je sadite u jesen, cveta u proleće, ako je sadite zimi, cvetaće do kraja jeseni.

Nega maćuhice podrazumeva zaštitu od prevelike vlage. Da bi ste produžili vreme cvetanja, redovno uklanjajte uvelo lišće i cvetove.

Dan i noc cvece

Dan i noć – bolesti biljke

Brojni paraziti mogu da napadnu dan i noć. Oni izazivaju rdju na listovima, pegavost lista, plamenjaču, pepelnicu ili nekrozu biljke. Koristite odgovarajuće pesticide za zaštitu od grinja i lisnih vaši koje mogu da budu uzrok kovrdžavosti listova.

Razmnožavanje

Dan i noć se razmnožava semenom ili deobom bokora i to u proleće. U julu ili avgustu, seme ljubičice posejte uretke redove ui pokrijte ga zemljom debljine oko pola centimetra. Umereno zalivajte usev a kad biljka nikne, sledi rasadjivanje (u septembru i oktobru) na stalno mesto, u razmaku od 20 cm.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com