By December 20, 2014

Tamjanika (SvetaPetka) – nega i uzgoj

Tamjanika, latinski naziv: (Plectranthus), ili kako se često naziva Sveta Petka gaji se kao višegodišnja biljka, a češće kao jednogodišnja. Zbog cvetova koji su raznobojni, različite teksture, i mirisa, vrlo je pogodno cveće za dekorisanje kako domova, tako i vrtova ili balkona.

Tamjaniku možete uzgajati pojedinačno, ili uz druge jednogodišnje cvetnice.

Pošto ima veoma jak žilni sistem, kada je sadite uz druge biljke, napravite malo veće rastojanje između njih.

Tamjanika se slaže sa petunijama, muškatlama, salvijama…

Tamjanika je poznata po svojim dekorativnim listovima koji su posebni i zbog toga što sadrže odredjena romatična ulja koja teraju mnoge insekte, naročito moljce.

Listovi su inače jajastog oblika, svetlo zeleni i dužine od oko 6 santimetara. Vrlo su ukrasni jer imaju bele ivice.

Tamjanika daje i izbojke koji mogu da porastu i do dva metra, padaju i daju fantastičan izgled tamjaniki koja se lako kombinuje sa drugim cvetnicama.

tamjanika cvece

Cvetanje tamjanike

Tamjanika cveta sporadičnim cvetićima, najčešće u beloj i nijansama plave boje. Cvetovi su smešteni u male cvasti koje su nanizane na grančice biljke.

Tamjanika nije zahtevna biljka i njeno održavanje je jednostavno.

Nega tamjanike u saksiji

Ako tamjaniku držite kao sobnu biljku, znajte da će se lako prilagoditi uslovima u Vašem domu.

Obezbedite joj dosta indirektne svetlosti, uz tek par sati direktnih sunčevih zraka dnevno. Sveta Petka će podneti i senovita mesta, suviji vazduh, direktno sunce…

Dobro je da saksija ili pozicija gde u bašti držite tamjaniku bude u senci i okrenuta ka jugu. Tamjanika traži da se redovno okopava i plevi od korova.

Zalivanje: Tamjaniku treba obilnije zalivati od proleća do jeseni i to na oko 5 do nedelju dana. Koristite meku vodu, a s vremena na vreme, orosite joj listove. Zemljište treba da uvek bude dovoljno vlažno.

Tamjanika koja se gaji kao baštenska biljka, je jednogodišnja jer je temperatura ispod deset stepeni oštećuje i uništava.

Ako je gajite kao sobnu biljku, zimi se čuva u zatvorenom toplijem prostoru, i ređe se zaliva.

Zemljište: Kada biljka preraste saksiju, a to je na dve do tri godine, treba je presaditi u dobro dreniran, hranljiv supstrat.

Razmnožavanje tamjanike

Tamjanika se jednostavno razmnožava reznicama. Reznice se na proleće uzimaju sa matične biljke, a može i tokom leta.

Kada ih zabodete u vlažnu baštensku zemlju, brzo će se ukoreniti – za oko dve nedelje. Reznice treba da se drže u staklenicima, svetlarnicima, ili nekom sličnom toplom, osunčanom mestu.

Za brže ukorenjavanje, upotrebite stimulatore za brzo oživljavanje. Odgovarajuća temperatura koja za negu mlade biljke poželjna je oko 20 stepeni .

U martu bi trebalo da orežete izdanke na vrhu, a temperatura se može smanjiti na oko 15 stepeni. Sa ovakvim uslovima gajenja nastavite sve do početka maja.

Tada se tamjanika konačno sadi u žardinjere i može se izneti napolje. Tamjanika će početi da lista kada temperatura napolju dostigne 20 stepeni.

Orezivanje

Tamjaniku bi trebalo usmeravati pri njenom rastu i razvijanju jer snažno i brzo napreduje.

Ako želite kompaktniju formu biljke, to možete da postignete orezivanjem bujnih izbojaka i otkidanjem rastućih vrhova.

Sadnja tamjanike

Pošto je tamjanika biljka koja ima snažan korenov sistežm, sadite njene reznice u saksije dimenzija od 12 cm. Držite mlade biljke na temperaturi od oko 15 stepeni.

Cena tamjanike

Formirana ali mlada tamjanika može se naći po ceni od oko 300 dinara.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

1 Comment on "Tamjanika (SvetaPetka) – nega i uzgoj"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Snezana says:

    Molim Vas, dajte mi Instrukcije, kako da pretrazujem na sajtu. Hvala. Pozdrav.

shared on wplocker.com