By December 20, 2014 3 Comments

Vinka – lepotica sa Madagaskara

Vinka, latinski naziv (Vinca) je višegodišnja biljka u predelima gde raste u prirodi a to je na Madagaskaru. Na našim poručjima ipak se gaji kao jednogodišnja biljka.

Sorte koje su popularne za uzgoj kod nas dostižu visinu od oko 20cm. Listovi vinke su tamno zelenie boje i imaju u središnjem delu – belu crtu.

Cvetovi veličine od 2 do 4cm, mogu biti beli roze ili ljubičasti sa po pet latica, pa je ovo cveće izuzetno pogodno za terase i dekoracije u žardinjerama. Nakon cvetanja, biljka propada i baca se.

Postoje dve osnovne vrste vinke – žbunaste i padajuće. Sok iz ove biljke koji je mlečne strukture, upotrebljava se u farmaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nega i održavanje vinke

Vinkama prijaju pozicije na kojima će preko leta biti izložene jakom i direktnom suncu. Vinka nije biljka čije je uzgajanje teško i komplikovano. Uz malo truda, i Vi ćete imati prelepi cvetni ukras na balkonu ili u vrtu.

Temperatura za uspešno gajenje vinke treba da bude umerena – minimum 10 stepeni. Uz redovno zalivanje, kako bi kompost bio uvek vlažan, potrebno je povremeno orošavanje listova.

Vinkama prija temperatura zemljišta koja nije manja od 20 C uz vlažnost vazduha od oko 80%. Omogućite joj i dovoljno svetlosti.

Vinku oprezno zalivajte, tek kada je zemlja prosušena.

Prihranjivanje je neophodno sa razvojem biljke, i što je vinka razvijenija – povećavajte prihranjivanje.

Razmnožavanje vinke

Vinku je najbolje razmnožavati i uzgajati iz semena. Tako ćete dobiti biljke slične onima u rasadnicima.

Ako je setva semena obavljena krajem zime, niknuće biljke koje već cvetaju na proleće i to sve do pozne jeseni. Seme se seje u tresetni suptrat, pH vrednosti izmedju 5,5 i 6. U cilju boljeg nicanja, usev pokrijte nakon setve. Nicanje kreće za oko nedelju dana. Održavajte temperaturu izmedju 24-26 stepeni. Nakon klijanja, temperaturu možete smanjiti za oko 3 stepena.

Sadnja može početi mesec dana od kako je seme isklijalo. Ako želite da u saksijama imate samo po jednu biljku, birajte saksije sa veličinom od 9 cm. Ako sadite po tri biljke, nabavite veće saksije – veličine od 15 santimetara. U slučaju da vinku sadite na otvorenom, ne treba saditi više od 20 biljaka po kvadratnom metru. Za sadnju u žardinjerama, sade se 4 sadnice na metar dužine.

Od momenta presađivanja pa do kompletne zrelosti biljke, prodje oko dva meseca. Tada vinku smete da prebacite u vrt ili na terasu.

Bolesti vinke

Vinka je inače vrlo otporna je biljka kadasu u pitanju bolesti – retko šta je napada. Ako poštujete smernice za uzgoj i negu – Vaša vinka će biti zdrava i napredna.

vinka uzgoj

Popularne vrste vinke

Pri kupovini sadnica ili semena vinke, ozaberite vrstu po ukusu.

Vinka pod nazivom SunShower, ima blago polegnuti položaj. Vrsta “Apricnot”, daje cvetove u nežnoj boji kajsije.

Vinke koje su uspravne rastom su na primer “Violet with Eye”, koja daje tamno ljubičasto cveće, zatim vrsta sa cvetovima u raznim varijacijama pink boje – “SanStormBuch”, jako ljubičasta vinka – “Orchid”, ili pak roze-bela vinka: “IoyPink”. Vinka koja cveta jarko crvenim cvetovima je “Scarlet with Eye”.

Cena semena i sadnica

Paketić sa 100 semenki vinke košta oko 250 dinara. Ako želite da kupite mladu sadnicu biljke, za to treba izdvojiti oko 150 dinara.

Click Here To Join Native Media
Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

3 Comments on "Vinka – lepotica sa Madagaskara"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Slavica Petrovic says:

    Gdje se nalazite u srbiji i dali postoji mogucnost dostave u Republiku srpske

  2. Duska says:

    Dali mi mozete reci postoji li neka zimzelena vinka,visegodisnja?

Post a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!
shared on wplocker.com