By December 20, 2014

Vinka – lepotica sa Madagaskara

Vinka, latinski naziv (Vinca) je višegodišnja biljka u predelima gde raste u prirodi a to je na Madagaskaru. Na našim poručjima ipak se gaji kao jednogodišnja biljka.

Sorte koje su popularne za uzgoj kod nas dostižu visinu od oko 20cm. Listovi vinke su tamno zelenie boje i imaju u središnjem delu – belu crtu.

Cvetovi veličine od 2 do 4cm, mogu biti beli roze ili ljubičasti sa po pet latica, pa je ovo cveće izuzetno pogodno za terase i dekoracije u žardinjerama. Nakon cvetanja, biljka propada i baca se.

Postoje dve osnovne vrste vinke – žbunaste i padajuće. Sok iz ove biljke koji je mlečne strukture, upotrebljava se u farmaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nega i održavanje vinke

Vinkama prijaju pozicije na kojima će preko leta biti izložene jakom i direktnom suncu. Vinka nije biljka čije je uzgajanje teško i komplikovano. Uz malo truda, i Vi ćete imati prelepi cvetni ukras na balkonu ili u vrtu.

Temperatura za uspešno gajenje vinke treba da bude umerena – minimum 10 stepeni. Uz redovno zalivanje, kako bi kompost bio uvek vlažan, potrebno je povremeno orošavanje listova.

Vinkama prija temperatura zemljišta koja nije manja od 20 C uz vlažnost vazduha od oko 80%. Omogućite joj i dovoljno svetlosti.

Vinku oprezno zalivajte, tek kada je zemlja prosušena.

Prihranjivanje je neophodno sa razvojem biljke, i što je vinka razvijenija – povećavajte prihranjivanje.

Razmnožavanje vinke

Vinku je najbolje razmnožavati i uzgajati iz semena. Tako ćete dobiti biljke slične onima u rasadnicima.

Ako je setva semena obavljena krajem zime, niknuće biljke koje već cvetaju na proleće i to sve do pozne jeseni. Seme se seje u tresetni suptrat, pH vrednosti izmedju 5,5 i 6. U cilju boljeg nicanja, usev pokrijte nakon setve. Nicanje kreće za oko nedelju dana. Održavajte temperaturu izmedju 24-26 stepeni. Nakon klijanja, temperaturu možete smanjiti za oko 3 stepena.

Sadnja može početi mesec dana od kako je seme isklijalo. Ako želite da u saksijama imate samo po jednu biljku, birajte saksije sa veličinom od 9 cm. Ako sadite po tri biljke, nabavite veće saksije – veličine od 15 santimetara. U slučaju da vinku sadite na otvorenom, ne treba saditi više od 20 biljaka po kvadratnom metru. Za sadnju u žardinjerama, sade se 4 sadnice na metar dužine.

Od momenta presađivanja pa do kompletne zrelosti biljke, prodje oko dva meseca. Tada vinku smete da prebacite u vrt ili na terasu.

Bolesti vinke

Vinka je inače vrlo otporna je biljka kadasu u pitanju bolesti – retko šta je napada. Ako poštujete smernice za uzgoj i negu – Vaša vinka će biti zdrava i napredna.

vinka uzgoj

Popularne vrste vinke

Pri kupovini sadnica ili semena vinke, ozaberite vrstu po ukusu.

Vinka pod nazivom SunShower, ima blago polegnuti položaj. Vrsta “Apricnot”, daje cvetove u nežnoj boji kajsije.

Vinke koje su uspravne rastom su na primer “Violet with Eye”, koja daje tamno ljubičasto cveće, zatim vrsta sa cvetovima u raznim varijacijama pink boje – “SanStormBuch”, jako ljubičasta vinka – “Orchid”, ili pak roze-bela vinka: “IoyPink”. Vinka koja cveta jarko crvenim cvetovima je “Scarlet with Eye”.

Cena semena i sadnica

Paketić sa 100 semenki vinke košta oko 250 dinara. Ako želite da kupite mladu sadnicu biljke, za to treba izdvojiti oko 150 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

3 Comments on "Vinka – lepotica sa Madagaskara"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Slavica Petrovic says:

    Gdje se nalazite u srbiji i dali postoji mogucnost dostave u Republiku srpske

  2. Duska says:

    Dali mi mozete reci postoji li neka zimzelena vinka,visegodisnja?

shared on wplocker.com