By December 23, 2014

Iris (perunika) – omiljena baštensa biljka

Iris, ili perunika, latinski naziv( Iris germanica ) je višegodišnja zeljasta biljka. Vrlo je popularna i gaji se redovno u mnogim baštama najviše zbog njenih upadljivih i lepih cvetova raznih boja i interesantnih oblika. Spada u porodicu – Iridaceae.

Postoji preko 200 vrsta irisa i još mnogo sorti. Najviše se gaje visoki, srednje visoki, i niski bradati iris. Cveće perunike je popularno i kao rezano pa se koristi često u cvećarstvu i u bogatim cvetnim aranžmanima za svečane prilike.

Kada cveta iris? Period cvetanja perunike je od početka maja do kraja juna, neke vrste održavaju svežinu cvetovado septembra. Irisi će bujnije cvetati na sunčanom mestu, a ako su u senci – može se desiti da uopšte ne procvetaju.

iris cvece

Perunika ima dvoredo sabljasto lišće i razgranato stablo na kome cvetaju mirisni i krupni cvetovi. Najčešće cveta u raznim nijansama plave a zatim i u beloj, žutoj, bež, ljubičastoj, roze i crvenoj boji. Obično daje dva do tri cveta na vrhu stabljike. Ime Iris nosi po grčkoj boginji Iridi, dok naziv perunika koji se odomaćio u našim krajevima, potiče od imena staroslovenskog boga groma Peruna i njegove žene Perunike.

Neke vrste su posebno atraktivne zbog cvetova u kombinaciji dve boje. Na cvetovima su dekorativne dlačice. Iris može da poraste u visinu i do jednog metra. Postoje i niske vrste koje porastu svega dvadesetak centimetara u visinu.

Sadnja i gajenje perunika

Perunikama najviše prija plodno, drenirano, neutralno do blago kiselo zemljište. Birajte za gajenje irisa sunčana mesta u bašti.

Zalivanje treba da bude umereno tokom intenzivnog rasta biljke dok zemlja treba da bude skroz suvo dok perunika miruje.

Razmnožavanje rizomima

Perunika se lako širi jer njeni rizomi isteraju svake godine nove izdanke. Razmnožavanje deljenjem rizoma obavlja se sredinom leta do rane jeseni i to na tri godine.

Rizomi se sade na rastojanju od oko 8 do 10 cm u zavisnosti od vrste. Sadite ih plitko u zemlju tako da malo vire a možete ih pokriti sa 2 do 3 cm zemlje. Nemojte perunike prihranjivati organskim đubrivom jer mogu da uzrokuju truljenje rizoma.

Iris se može razmnožiti i semenom.

perunika gajenje

Nega i održavanje perunika

Prihranjivanje je najbolje praktikovati na proleće, pre nego što počne cvetanje irisa. Koristite djubrivo sa većim sadržajem kalijuma i fosfora. Toko rasta je potrebno umereno zalivanje. Koristite svežu vodu jer im ustajala voda može naneti štetu.

Dve godine od sadnje iris će postići puno cvetanje. Na istoj lokaciji će rasti i cvetati i do 6 godina.

Po isteku 4 do 6 godina, preporučuje se da biljke proredite i presadite kako jedna drugoj ne bi smetale pri razvoju. Nakon vadjenja iz zemlje, biljku sakorenom pažljivo presadite na drugu poziciju.

Vrt će Vam biti vrlo dekorativan i uvek ukrašen cvetovima Irisa, ako jedne pored druge posadite različite vrste – koje cvetaju u različitim periodima. Po kvadratnom metru – sade se dve, tri biljke irisa, a prostor oko njih možete da iskoristite za sadnju drugih nižih biljaka.

Lekovitost irisa

Neke vrste perunike se upotrebljavaju u industriji mirisa i parfema, i kao i za paste za zube i to zbog toga što ova biljka sadrži smolu, tanin i eterična ulja.

U lekovite svrhe, upotrebljavaju se sveži listovi ili rizomi perunie. Rizom najčešće koristi za spravljanje preparata za iskašljavanje i kao prirodni diuretik koji podstiče izbacivanje tečnosti.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com