By December 23, 2014

Kana – bogato cveta od proleća do kasne jeseni

Kana, latinski naziv (Canna indica) je baštenska biljka, a može da ukrasi i terase i balkone. Preporučuje se da se kombinuje i sadi uz letnje cveće što će dati savršen vrtni aranžman. Uz adekvatnu negu, kana će cvetati bujno u periodu od proleća pa do pozne jeseni.

Njeno prirodno stanište su tropski i suptropski predeli Amerike, i Indija gde kao divlja biljka raste najviše pored reka. U Evropi, kana počinje da se gaji najpre u Španiji pre 5 vekova. Kod nas se gaji oko 20 vrsta kane, mada ih ima mnogo više.

Može da naraste u visinu i od 60 cm do jednog metra. Njeni listovi su krupni i široku a stablo cevasto. Kanu krase divni i bogati asimetrični cvetovi u pink, crvenoj, žutoj ii narandžastoj boji. Cveta od juna do oktobra meseca, cvetovima koji nemaju miris.

kana cvece

Sadnja kane

Gomolj kane se sadi krajem aprila ili početkom maja. Rizomi koji su ožiljeni mogu se saditi u saksije ili baštenske gredice.

Kana se sadi se u plodnu kompostnu zemlju sa malo dodatog peska. Presadjivanje se obavlja najbolje na dubini od 10 do 20 cm. Niske vrste kane treba da budu u medjusobnom razmaku oko 60 do 70 santimetara.

Nega i održavanje kane

Kani najviše prijaju sunčana mesta, zaštićena od vetra. Potrebno im je malo obilnije zalivanje. Tokom leta, nega se sastoji iz redovnog okopavanja i uklanjanja precvetalih cvetova.

Preporuka je da se razne vrste i drugačije boje kane ne mešaju. S druge strane, mogu se ispod njih saditi neke niže cvetnice kao što je kadifica, jer kana ima visoko stablo.

Dekorativni efekat može da se postigne tako što će se kana saditi u gredice koje su odvojene travnatim površinama. Pogodna je biljka za sadjenje u javnim parkovima, uz bulevare i saobraćajnice.

Obratite pažnju tokom jeseni jer tada rani mrazevi uništavaju nadzemni deo biljke koja je osetljiva na hladnoću. Zato tada kanu izvadite iz zemlje, odrežite joj listove i delove stabla na 15 do 20 cm od rizoma.

Zimi rizome treba prekriti slojem peska, treseta ili piljevine. Stavite ih u policu, na svetlom mestu i čuvajte na temperaturi od 10 do 20 stepeni uz blago zalivanje.

Znajte da se rizom kane može uspešno čuvati nekoliko godina i iz njega će svake sezone da izraste nova, mlada biljka.

Rizomi kane inače počinju da se razvijaju onda kada hladnoće prestanu i obično se dele na dva pa i tri dela, ali je najbitnije da imaju makar jedno okce, odnosno pupoljak, kako bi rizom sigurno dao novu biljku.

Kada se pojave prvi listići, pojačajte zalivanje kako bi zemlja uvek bila umereno vlažna. Prihranjujte mlade biljke jednom sedmično. Kada nastupe dani bez mrazeva, kanu možete da presadite na sunčanu lokaciju bez promaje.

Kana – razmnožavanje iz semena

Kanu možete da uspešno razmnožite i semenom tokom proleća. Seme kane je smešteno u čahurici i veličine je zrna graška. Pre sejanja, poželjno je da seme natopite u vodu da proklija. Cena semena kane, kao ni mladih biljaka spremnih za presadjivanje nije visoka, pa svako može probati da uživa u gajenju ove lepotice.

kana gajenje

Kana kao sobna biljka

Ako kanu želite da gajite u kućnim uslovima, zimi je čuvajte u umereno toplom prostoru uz umereno zalivanje. Ako počne da se suši, povremeno je poprskajte vodom. Kada nastupe letnje vrućine, zalivajte je svakog dana.

Ako se desi da biljka kane dosta nabuja, izvadite i proredite biljke kako bi bilo oko 50 centimetara kvadratnih po jednoj biljci, kako bi se ispravno razvijala.

S druge strane, ako kanu gajite u bašti, zimi je unesite u kuću jer ne podnosi veće hladnoće. Možete je držati i u garaži dok ne prodje opasnost od mrazeva.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com