By December 24, 2014

Margareta – popularna i za baštu i kao rezani cvet

Margareta, latinski naziv (Chrysanthemum) je višegodišnja biljka (perena), poznata još i kao Ivančica. Potiče od divljih margareta. U prirodi rastu na teritoriji Evrope i Severne Amerike. Kao divlje i samonikle biljke, margarete se u nekim krajevima koriste kao začin, lek i hrana.

Margareta ima krupne bele cvetove koji su žuti u centru i nazubljene tamnozelene listove. Osim jednostavne margarete koja se karakteriše belim laticama, postoje i nešto atraktivnije vrste sa punum cvetovima.

Hibridne vrste margareta najčešće se sade na gredice u baštama. Margareta je inače jedna od popularnijih vrsta koje se koriste za rezani cvet. Posebno su atraktivne u cvetnim aranžmanima jer se cvetovi margarete veoma dugo održavaju svežim u vazi.

Ova biljka tokom faze untenzivnog rasta formira vtlo bujne grmove. Visina cveta zavisi od vrste, a može biti od pola metra do jednog metra.

margareta cvece

Razmožavanje (semenom i reznicama)

Cvetovi margarete proizvode dosta semenki, koje se koriste za razmnožavanje. U tu svrhu možete koristiti i metodu deljenja korena.

Ako za razmnožavanje koristite uzduženo seme margarete, zasetvu je najbolji period – početak proleća. Zasejanje koristite supstrat dobre propustljivosti. Seme se stavlja u dubinu od oko 5 cm. Kada biljka nikne, za vreme faze prva 3 lista do pet listova, treba im zakinuti vrh i na taj način rast bočnih izdanaka i žbunasti oblik biljke. Cena kesice sa 100 semenki margarete, u zavisnosti od vrste, se kreće od oko 150 dinara pa naviše.

Za razmnožavanje reznicama, potrebno ih je uzeti sa odraslih biljaka u decembru ili januaru. Nakon ožiljavanja, mlade biljke se sade u saksije širine od 12 do 14 cm, i kreće se sa prihranjivanjem tečnim djubrivima. Poželjno je mlade biljke držati na temperaturi od oko 17stepeni.

Održavanje margareta

Ovo cveće najbolje uspeva na sunčanim mestima, a može fino napredovati i u poluseni.Zbog toga što margarete nisu otporne na mraz, kod nas se gaje kao jednogodišnje cvetnice. Margareta voli bogato humusno zemljište, sa dobrom drenažom. Umerena prihrana neophodna je tokom faze intenzivnog cvetanja.

Važno je i da redovno uklanjate precvale cvetove jer ćete tako stimulisati rast novih cvetova i produžiti vreme cvetanja do pozne jeseni.

Margarete mogu da napadnu crne biljne vaši, pa ih zato redovno pregledavajte i po potrebi prskajte odgovarajućim insekticidom.

Sadnja margareta

Razmak potreban izmedju dve biljke pri sadnji je od 50 do 80 cm.Sadnice margarete se sade krajem maja u zatvorenom prostoru. Pre iznošenja, biljčice adaptirajte na spoljašnje uslove gajenja povremenim iznošenjem na otvoreni prostor.

Za sadnju i uzgoj margarete birajte dobro osunčana mestakako biste imali što veće i lepše cvetove.

margareta gajenje

Kada cveta bijka margareta?

Vreme cvetanja margarete je od juna do augusta, nekada i duže. Cvetovi margareta su uglavnom bele boje a ima i vrsta koje cvetaju pink, žutim ili lila cvetovima. Ima i vrlo dekorativnih vrsta sa šarenim, višebojnim listovima.

Vrste margareta

“Gruppenstolz” – vrsta sa običnim cvetovima koja raste u visinu do 60 cm.

“Christine Hageman” vrsta koju odlikuju puni cvetovi i visina od 60-80 cm,

Vrsta “Harry Potschke” ima cvetove velike oko 15 cm a možeda narastei do metar u visinu.

“Wirral Supreme” margareta ima pune i velike cvetove bele boje a visina joj je oko 90cm.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com