By December 24, 2014

Lepa Kata – nega, uzgoj i razmnožavanje

Lepa Kata, latinski naziv (Aster) je baštenska biljka koja cveta u pozno leto i jesen, zvezdastim cvetovima. Cvetanje nekih varijeteta je u maju. Kod nas je ova biljka poznata i kao Šimirezla. Poreklom je sa prostora Kine i Japana gde raste kao divlja biljka.

Jednogodišnja, zeljasta i žbunasta, Lepa Kata specifična je i po tome što ima specifičan miris koji dobija čim se zalije ili kada se odreže njena stabljika.

Postoje visoke sorte Lepe Kate koje rastu u visinu do oko 80 cm, srednje visoke visine oko 50 cm i niske sorte sa visinom od oko 30 centimetara.

Cvetovi ove biljke su dosta različiti i zavise od vrste pa tako razlikujemo: jednostavne, dugmaste, loptaste, rasperjane i hrizantemaste Lepe Kate. Cvetovi su krupni i rastu pojedinačno a mogu biti beli, žuti, plavi, roze ili crveni.

lepa kata uzgoj

Uzgoj i održavanje

Lepa Kata će i na jakom suncu uspeti da zadrži lep kuglast oblik, ali će fino napredovati i u polusenovim mestima. Optimalna pozicija za gajenje Lepe Kate je okrenuta ka jugu. Lepoj Kati prijaju i srednje teško, peskovito zemljište, ali i obično baštensko zemljište koje je rastresito.

Zalivanje: Zalivajte Lepu Katu redovno, posebno tokom leta. Rast biljke se stimuliše primenom sistema: period suše – period vlage.

Prihrana: Kad sadite Lepu Katu, dodajte sporootapajuće đubrivo, i onda je ne morate prihranjivati do aprila. Tada krenite sa prihranjivanjem jednom u dve nedelje sve do avgusta.

Orezivanje: Kada Lepa Kata precveta, može da se oreže, a saksija se uvije da bi se biljka zaštitila od smrzavanja. Tako će se i obnoviti i moći će da još jednom cveta.

Neki varijeteti Lepe Kate tako bujno rastu da ih je potrebno proređivati kako ne bi itucali na razvoj ostalih biljaka u vrtu.

Sadnja

Sadnja zavisi od perioda cvetanja Lepe Kate. Ona koja cveta s jeseni, sadi se u rano proleće, a ona koja cveta na proleće, sadi se u jesen.

Za zadjenje obezbedite dobro drenirano zemljište, ili supstrat, a kupljenu biljku odmah posadite u žardinjeru ili saksiju. Ako sadnju obavljate u bašti, dodajte malo treseta.

Razmnožavanje

Lepa Kata se jednostavno razmnožava podzemnim stablom iz koga tera nove izbojke. Takodje, razmnožavanje je moguće i deljenjem bokora.

Sejanje

Seme Lepe Kate sakuplja se kada biljka precveta. Setva je u martu i aprilu na otvorenom prostoru, na dubini od oko 2 cm. Najmanja temperatura potrebna za uspešno nicanje je 18 stepeni. Ako sejanje obavite u maju, Lepa Kata će cvetati malo kasnije.

Pošto je korenov sistem ove biljke vrlo plitak i razvija se bolje na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, preporučljivo je da se rasad rasadjuje početkom proleća, pre prvih vrućina.

lepa kata cvece

Lepa Kata – cveće koje se lako kombinuje u bordurama i gredicama

Za sadnju u vrtu, pogodne su Lepe Kate srednjeg rasta a za bordure i kombinovanje u grupama sa drugim cvetnicama – niske sorte.

Vrlo niske sorte, visine od oko 20 cm, možete saditi na početak gredica, ili u uglu gde imate vrlo malo prostora. Sa dekorativnim travama će se lepo slagati jesenja Lepa Kata sa šarenim cvetovima..

Niske sorte Lepe Kate pogodne su za sadnju u saksije, žardinjere ili sandučiće koje možete držati na prozoru ili na balkonu, gde ćete imati jedinstven jesenji ukras.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com