By December 26, 2014

Biljke mesožderke – opasnost za insekte

Biljke mesožderke rastu širom sveta a poseban način hranjenja razvile su zato što uglavnom rastu na zemljištima koja nisu bogata solima nitratima. Hvatajući insekte i sitne životinje, nadoknadjuju nedostatak minerala. Poznato je oko 600 različitih vrsta ovih biljaka. Svaka biljka je prilagodjena svom području pa tako postoje različiti varijeteti od kojih se neki gaje i kao dekorativno cveće.

Pingvikula (tustika)

Pingvikula je rod biljke mesožderke koja uz pomoć lepljivih listova mami i hvata kukce. Ima oko 80 različitih vrsta. Osim lepljivih listova, kao mamac za plen, koristi i poseban miris.

biljke-mesozderke

Heliamphora

Heliamphora je još jedna mesožderka koja potiče iz Latinske Amerike. Prirodno uspeva na planinskim područjima sa obilnim padavinama.

Upravo zahvaljujući cevastim listovima, ove biljke se pune vodom iz obilnih padavima o tako prave svojevrsnu zamku za insekte.

Kada upadnu u zamku, insekti se utope u tečnosti pa ih biljka vari pomoću bakterija koje prirodno nastanjuju njene listove.

Biblis

Biblis ili dugina biljka je pasivna mesožderka koja insekte hvata lepljivim zamkama. Njeni listovi su pokriveni gustim maljama. Kada insekt stupi na list, više mu nema spasa jer je zalepljen i zarobljen. Biljka čeka da insekt ugine, a onda počinje da ga vari.

Nepentes

Poznato je oko 140 različitih vrsta ove mesožderke koja naseljava Australiju, Indiju, Kinu,Filipine, Indoneziju…

Nepentes je posebno halapljiva biljka i kada postavi originalnu zamku – spremno čeka plen! Liči na bokalčić koji je pun specifične tečnosti i koji jako zarobi insekte koji u bokalčić upadnu.

Unutrašnji zidovi “bokalčića” su presvučeni smolom što dodatno otežava beg žrtvama.

Cephalotus

Cephalotus je malena biljka mesožderka koja raste ja jugu Australije. Takodje poseduje bokal ili vrč u kome zarobljava insekte koji upadnu u ovu zamku. Plen vari i iz njega koristi potrebne proteine.

Saracenia

Još jedna mesožderka koja nastanjuje istočno područje Severne Amerike. Postoju oko 10 vrsta ove biljke koje je posebno atraktivna zbog njenih trubastih listova .

Ova biljka koristi kao mamac boju, miris i nektar koji luči na svojevrsnim ‘usnama’ i tako zarobljava nesmotrene insekte.

U nektaru se nalazi nekoliko omamljujućih hemikalija, a kada se insekt približi, vrlo lako sklizne u unutrašnjost bokalčića i tako ih biljka guta i vari.

Aldrovanda

Aldrovanda je vodena biljka bez korena koja pluta. Plen hvata ‘čeljustima’ koje zaklapa vrlo brzo.

Zahvaljujući dlačicama koje su signal da se neki plen približio, čeljusti se sklapaju za pola sekunde!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Utrikularia

Utrikularia je rod mesožderki koji sadrži više od 200 vrsta. Iako u prirodi živi na slatkim vodama i vlažnoj zemlji, po čitavoj planeti, često se gaji i kao sobna biljka ili baštensko cveće.

Ova mesožderka ima vrlo sofisticiranu metodu za lov na insekte. Ima male zamke koji liče na kesice i vise po listovima biljke. Otvori su okruženi malim bodljama, pa kada plen upadne i njega – bekstvo je neizvodljivo.

Drosera – Rosulja

Drosera ili Rosulja je biljka u čiji rod spada oko 170 raznih vrsta. Same se oprašuju i uspevaju na mestima sa zemljom koja je siromašna mineralima. Insekte hvataju svojim lepljivim lišćem i tako dobijaju potrebne hranljive materije za rast.

Dionaea (Venerina muholovka)

Ovo je najpoznatija biljka mesožderka na svetu. Kada insekt dospe u njene čeljusti, brzo se zatvaraju i biljka počinje da vari mekane delove plena. Varenje može da traje i deset dana.

Ima vrlo dobro razvijen mehanizam za lov plena pa tako uspešno razlikuje žive organizme od na primer kapi kiše, jer bi se u suprotnom slučaju njene čeljusti stalno otvarale i zatvarale.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com