By December 26, 2014

Difenbahija – saveti za uzgoj i negu

Difenbahija je sobna ukrasna biljka, popularna zbog lakoće uzgajanja i zbog dekorativnih listova.

Nega i održavanje

Difenbahiji prija svetlost, ali ne direktna. Izaberite za gajenje istočnu ili severnu poziciju u domu. Vrste difenbahije koje imaju jake šare po listovima traže malo više svetlosti.

Osnovne karakteristike difenbahije

Voli umerenu svetlost, imaprelepe listove u nijansama zelene boje, neke vrste su prugaste, prirodno gubi dosta starih listova, ali se brzo obnavlja, ima otrovan sok i ne podnosi temperature ispod deset stepeni.

Ako preteramo sa izlaganjem svetlosti, na listovima difenbahije mogu se javiti opekotine. S druge strane, usled nedovoljno svetlosti, listovi će biti sitniji.

Difenbahija cvece

Saveti za gajenje difenbahije

Tokom zime difenbahiji treba obezbediti temperaturu od 15 do 18 stepeni. Ako je vlažnost vazduha veća, može uspešno napredovati i na temperaturi do 24 stepena.

Kadaje izložena nižim temperaturama – zemlja bi trebalo da bude relativno suva, a biljku izlažemo svetlosti postepeno – nikako naglo i odjednom.

Napomena: Ako se temperatura spusti ispod 10 stepeni, Difenbahija propada, odnosno, listovi opadaju a stablo počinje da truli. Biljka će se teško oporaviti ako je duže bila izložena niskim temperaturama.

Difenbahiji treba dovoljno vlage pa je zato redovno orošavajte, najbolje mlakom vodom bez krečnjaka.

Za orošavanje koristite fini raspršivač ali pazite da ne oštetite listove koji su osetljivi na gljivice. S vremena na vreme, obrišite listove difenbahije vlažnom krpom.

Zalivanje: Tokom proleća i leta difenbahiju zalivajte mlakom odstajalom vodom 2-3 puta sedmično a preko zime na oko nedelju dana.

Ovo sobno cveće ne podnosi preterano zalivanje pa biljku zato posle zalivanja ocedite i vratite u suvu tacnu. Zalivajte je tek onda kada se zemlja osuši, ali ne potpuno. Kada počnu da se pojavljuju mladi listovi, biljku prihranite i malo više zalivajte.

Prihrana: Difenbahiju treba prihranjivati tečnim đubrivima ili folijarnim. Na proleće i u leto prihranaje potrebna na svake dve nedelje.

Presadjivanje

Za uspešno gajenje difenbahije potrebno je presaditi je jednom godišnje zato što ova biljka raste veoma brzo potrebno joj je više prostora. Presadite je na proleće u saksiju dva broja veću od prethodne.

Na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj (na primer komadiće stiropora ili šljunak). Zemlja za presadjivanje treba da bude meka i bogata humusom.

Razmnožavanje

Difenbahijase najlakše razmnožava reznicama, koje se dobijaju odsecanjem iznad starog lisnog čvora. Dobra reznica ima tri do četiri lista i neophodno je da se prvo prosuši, a nakon par dana stavi u mešavinu ovlažene zemlje i peska, pri temperaturi izmedju 21 i 24 stepena.

Reznicu možete staviti i u vodu da prvo ožili, a onda zasaditi u kompost.

Još jedan način razmnožavanja je odsecanje dela stabljike difenbahije koja treba da bude duga oko 8 cm i da ima minimum tri do četiri stara lisna čvora. Zasađeni deo koji je bio bliži donjem delu biljke.

Oprez! Difenbahija može biti opasna jer je relativno otrovna biljka. Pri odsecanju stabljike iz nje curi toksičan sok, pa zato obavezno upotrebite zaštitne rukavice. Nemojte skidati reznice u prisustvu dece i kućnih ljubimaca.

Gajenje difenbahije

Znajte da je normalno da difenbahija vremenom gubi starije listove, ali problem je ako počnu da otpadaju mlađi listovi.

Kada usled opadanja starijih listova difenbahija postane neugledna, odrežite je na oko 10 santimetara iznad zemlje i ona će početi ponovo da napreduje.

Difenbahiji neće prijati blizina radijatora i grejalica, kao ni promaja i često premeštanje jer se tada mogu javiti braon fleke po lišću kao i njegovo opadanje.

Bolesti

Difenbahiju može da napadne crveni pauk, a posledica toga su žuti listovi i pojava paučine sa donje strane.

U tom slučaju – povećajte vlažnost vazduha u prosotoriji i isprskajte biljku odgovarajućim insekticidom. Ako primetite vunaste vaši, pokušajte da problem rešite tako što ćete ih skunuti parčetom vate koje ste potopili u alkohol. Ako ne pomogne, moraćete da upotrebite insekticid.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

1 Comment on "Difenbahija – saveti za uzgoj i negu"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. maja says:

    pomoc,,meni na diferbahiji listovi poceli da zute,sta da radim?

shared on wplocker.com