By January 28, 2015

Japanski javor – azijski simbol inteligencije

Japanski javor je drvo koje vuče poreklo iz Japana, Koreje i Kine, gde je svojevrsni simbol inteligencije, mada se u celom svetu rado gaji kao dekorativna biljka.

Vrste javora

Rod javora ima preko 150 vrsta, a za gajenje u dekorativne svrhe je preproučljiv ali i najrasprostranjeniji – upravo japanski dlanolisni javor. Ova biljka ima raste u vidu levka, ima viseće zbijene grane a može se oblikovati i kao bonsai drvo. U zavisnosti od sorte – listovi japanskog javora imaju različite boje – roze, žutu, crvenu, oranž, zelenu… Ovo tradicionalno drvo japanskog vrta ima listove koji se tokom godine konstantno menjaju, pa tako njihova boja prolazi kroz različite faze i nijanse a sve u zavisnosti od klimatskih i vremenskih uslova kao i od kultivara.

japanski javor

Cvetanje japanskog javora je od aprila do maja meseca, kada postaje dodatno dekorativan zbog jarko crvenih cvetova. Iako u prirodi raste i do 7 metara uvisinu, sorte koje se gaje kod nas rastu obično od pola metra pa do 3 metra. Brzina rasta drveta takodje zavisi od vrste.

Održavanje i nega japanskog javora

Japanskom javoru prijaju svetle pozicije ali zaštićene od direktnih sunčevih zraka, plodno zemljište i veća vlažnost vazduha. Kada je reč o temperaturama, može da podnese i -30 stepeni, ali, sdruge strane mora biti zaklonjen od jačih vetrova – ako ga gajimo u bašti, a ako je uzgoj u saksiji – ne sme se dozvoliti isušivanje zemlje kao ni preterano zalivanje. Posle zalivanja ili kiše koja ga je zahvatila, ispraznite vodu iz podmetača. Orošavanje po vrelim danima će ostaviti smedje fleke po listovima . Japanski javor koji se drži u saksiji zaliva se i zimi, ali jedino pri temperaturama većim od nule. Javor za vreme zimskih hladnoća možete zaštititi ako ga čuvate u termoplastičnoj saksiji.

Sadnja

Japanski javor se sadi pojedinačno. Može zauzimati centralnu poziciju u bašti ali će njegova lepota biti zapažena i ako ga kombinujemo sa nekim drugim biljkama. Obično se kombinuje sa žbunjem i patuljastim drvenastim biljkama ali oni niži kultivari. Visoke sorte javora će ipak biti lepše kao izolovane. Javor ne voli vrllo topla i suva mesta, a posledica bi mogle biti pojava bolesti , uvrtanje lišća, smedje fleke po listovima, opadanje listova… Za sadnju nabavite kalemljene kultivare jer kalemljenje pruža bolji kvalitet i zdraviju biljku. Cena sadnice japanskog javora na našem tržištu je od 700 do 1 000 dinara.

Presadjivanje

Presađivanje je potrebno na tri godine, za japanski javor koji gajimo u vrtu, a za one u saksiji – svake godine. Japanskom javoru je potrebno prihranjivanje u aprilu – sporootapajućim đubrivom.

Orezivanje

Ako ovo drvo gajite u bašti, rezidba mu neće biti potrebna ali je zato neophodno da mu u aprilu sklonite grane koje su oštećene zbog mrazeva. Japanski javor gajen u saksiji se orezuje od maja do septembra.

Razmnožavanje japanskog javora

Japanski javor se razmnožava iz semena ili reznicama. Reznice se uzimaju na proleće i uz primenu hormona – počinju da puštaju žilice.

Reznice sa 4 do 6 listova trebada imaju dužinu od oko 15 cm. Navlažite ih a onda potopite u hormonski preparat za ožiljavanje namenjen drvenastim biljkama. Ovi preparati mogu biti u vidu praha ali i tečni, kada nije potrebno prethodno umakanje u vodu. Nakon ožijavanja iskopajte rupu u zemlji a dno treba posuti sa malo peska. Reznice utaknite uspravno i neka nad zemljom ostane oko 5 centimetara njene dužine. Pritisnite zemlju oko posadjene reznice i preventivno poprskajte fungicidom.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Ukrasno drveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com