By October 12, 2015

Lala jedan od najprepoznatljivijih simbola Holandije

Holandija a samim tim i Amsterdam, pored klompica, vetrenjača i bicikala, jeste pravi sinonim za lale i cveće uopšte. Činjenica je da se pri samoj pomisli na lale živopisnih boja, a posebno pri pomisli na narandžaste lale, kao prva asocijacija javlja Holandija. Ovo uopšte ne čudi ako se zna da je Holandija najveći izvoznik cveća na svetu. Ukoliko ste ljubitelj cveća, možda je upravo put u Amsterdam prava odluka za city break odmor i nezaboravno party putovanje.

Lale ne potiču iz Holandije

Iako je danas lala pravi cvetni “ambasador” Holandije, priča o lalama počinje mnogo ranije i to na potpuno drugačijem geografskom podneblju od onog u kom se danas proizvede zapanjujuće veliki broj lukovica lale godišnje, tačnije oko 9 milijardi istih, u okolini Amsterdama i drugim delovima Holandije.

1.2. Lale rosa

Lale potiču iz centralne Azije, gde je raslo i još uvek raste više od 150 različitih vrsta, poput bilo kog drugog divljeg cveća u prirodi. Svoju popularnost, “cvetajući” uspon i status bogatstva, više klase i moći, lale doživljavaju za vreme nastanka i uspona Otomanskog carstva oko hiljadite godine nove ere, gde i danas na prostoru Turske, spada u najpopularnije vrste cveća. Upravo po turskoj reči “tulipant”, lale tj. tulipani dobijaju svoje ime, a svetska metropola i današnja party destinacija Amsterdam, postaje bogata za ovaj predivni cvet u 16. veku, najviše zahvaljujući svetski poznatom botaničaru, koji se zvao Karolus Klusius.

Popularnost lala u Holandiji

Pomenuti botaničar je svojom opsesijom lalama, doprineo i razvoju njihove popularnosti i zaluđenosti holandske nacije istim. Koliko su lale postale popularne u Holandiji, svedoči i čenjenica da je u jednom trenutku, nedugo nakon Klusiusovog izučavanja lala u biološke svrhe, cena lala skočila toliko da se danas može meriti sa cifrom od oko 1500 evra. Ovakav trend je u potpunosti promenio ekonomsko vrednovanje cveća. Iako se kao i u većini slučajeva takva cena nije mogla zadržati zauvek, popularnost lala je ostala večna, a sve veći i veći broj različitih vrsta lala počinje da se pojavljuje i da krasi brojne bašte, ulične cvetne dekoracije i da biva glavni motiv koji nose trgovi u Amsterdamu.

1.3. Kukenhof basta i lale

Pored toga što postoje različite boje lala koje krase prostrana polja lala u Holandiji, takođe postoje i različite vrste lala koje spadaju u porodicu ljiljana. Najpoznatije vrste su Darvin lala, čije ime jasno govori o tome da je u pitanju veći, jarkiji i cvet otporniji na spoljne uslove, zatim tu su Božur lale, Papagaj lale i mnoge druge vrste, pri čemu se najčešće dele u veće grupe koje se odnose na period cvetanja, njihovu veličinu i slično.

Okolina Amsterdama, koja se lako može obići kroz izlete kao što su Mala i Velika holandska tura dok traje Vaš boravak u Amsterdamu, ili pak neki udaljeniji delovi Holandije, prebogati su prostranim poljima lala, koja posmatrane sa visine, zaista pružaju neverovatan prizor.

Gde videti lale u Holandiji i Amsterdamu?

O popularnosti lala u Holandiji svedoče i brojni festivali lala, pri čemu gotovo sva veća i značajnija polja lala, imaju i neku vrstu svoje manifestacije. Najpoznatiji festival lala u Holandiji se naziva Noordoostpolder i lociran je severo-istočno od Amsterdama. Međutim, najveća cvetna bašta na svetu je Kukenhof u gradu Lis, gde se zasadi više od 7 miliona vrsta cveća godišnje, pri čemu se može posetiti samo 60 dana u godini, odnosno tokom proleća kada lale cvetaju. Kako je Holandija najveći izvoznik lala, uz poznata piva i sireve, tako je popularna i njena cvetna berza sa nekoliko velikih marketa, od kojih je najveći Alsmer, koji se nalazi nedaleko od Amsterdama.

basta lala

Iako lale cvetaju u proleće, putovanje u Amsterdam tokom jeseni takođe može predstavljati užitak za ljubitelje cveća i putovanje u mirisne oaze sačinjene od lala. Naime, tokom cele godine imate priliku da posetite novi Muzej lala u Amsterdamu.

1.5. Muzej lala u Amsterdamu

Možda je upravo Pohod na Amsterdam od 4. novembra do 11. novembra u organizaciji Fun Group turističke agencije, pravo rešenje na pitanje kako da se odlično provedete, upoznate kulturu, znamenitosti Amsterdama, ali da u isto vreme i uživate u blagodetima prirode koja je definitivno naklonjena Holandiji.

Tags:
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com