By February 12, 2016

Kalanhoja – Boginja suza

Kalanhoja, latinski naziv kalanchoe blossfeldiana je cveće poreklom iz Madagaskara, donešeno u Evropu davne 1939 godine. Najveći proizvođač ovog cveća jeste Danska, koja godišnje proizvede oko 40 miliona primeraka. Ona je ujedno zaslužna i za razvoj novih sorti. Danas u svetu postoji oko 690 vrsta kalanhoje.

Kalanhoja se još naziva i boginja suza jer je po legendi rođena iz suze jedne zaljubljene boginje, pa se zbog toga poklanja kao simbol ljubavi. Ova biljka se svrstava u familiju krasula. Rast joj je mali (kreće se od 20 – 40cm) i relativno zbijen, a listovi su pljosnatog oblika. Prvobitna boja je bila vatreno crvena, a sada je možemo naći i u beloj, narandžastoj, žutoj i ciklama boji. Naravno, postoje i primerci sa zvonastim i punim cvetom. Stabiljka posle par godina postaje drvenasta.

Kalanhoja cvece

Ona je vrlo popularna među cvećarima zbog dugotrajnosti cveća, privlačnog lista i brzog procveta. Najveća prodaja je zimi, tačnije kada je procvat u toku, a kreće se oko 300 dinara po komadu. I što je velika prednost, gajenje ove biljke je veoma jednostavno.

Nega i održavanje Kalanhoja

Nega Kalanhoje je slična nezi kaktusa. Idealna je sobna biljka kojoj odgovaraju svetla mesta i suv vazduh. Savršena temperatura koja joj prija je oko 15 stepeni. Kalohija ne podnosi često zalivanje jer vlagu čuva u lišću. Zimi se zaliva odprilike na svakih 15, a leti na svakih 7 dana. Naravno, zalivate i po potrebi, ako primetite da je zemlja u saksiji suva. Obavezno izbegavajte polivanje preko cvetova i lišća.

Kalanhoja je biljka poznata kao biljka kratkog dana. Pupoljke stvara u tom period, uglavnom od novembra do marta. Tačnije, pravo cvetanje se javlja od januara do marta meseca.

Zbog prevelike vlage, koju ova biljka ne podnosi, hladnoće ili direktnog kontakta sa suncem može doći do pojave gljivičnih bolesti i uginuća.

Većina ljudi ovu biljku baca nakon jedne sezone, odnosno nakon prestanka sa cvetanjem. Ipak se ona može sačuvati i trajati još par godina. Kada cvetovi počnu da blede potrebno je izvršiti njihovo orezivanje, a potom staviti na neko hladnije mesto i ne zalivati. Potrebno je da provede oko 6 nedelja u tamnoj prostoriji i sa 8 sati svetlosti dnevno. Kada primetite da se pojavljuju pupoljci iznosite je na svetlo mesto i počinjete sa zalivanjem i prehranjivanjem. Za prehranjivanje se koristi đubrivo za kaktuse. Na ovaj isti način se stvaraju i veštački kratki dani.

Uzgoj i razmnožavanje Kalanhoje

Razmnožavanje možete raditi iz semena ili iz reznice. Pošto je za razvoj biljke iz semena potrebno i do deset meseci, mnogo brže se dobija mlada biljka iz reznice. Za reznice se upotrebljavaju uglavnom vrhovi, ali ako ih nema dovoljno mogu poslužiti i listovi.

Kalanhoja gajenje

Cveće kalanhoja se veoma lako razmnožava orezivanjem u maju i junu. Od matične biljke se odkida reznica i stavlja u pesak kako bi pustila žile. Preporučljivo je da se reznice ostave dan na suncu kako bi se rez osušio.

Kod orezivanja je obično potrebno oko dve do tri nedelje da iznikne, a da se ne koriste hormoni za oživljavanje. Odrežite stabiljke koje su duže od 10 cm i odstranite listiće koji se nalaze na dnu. Potom plitku saksiju napunite zemljom i malo peskom. Postavite kalanhoju unutra do visine gde je bio poslednji odstranjeni list. U ovoj fazi biljku zalivate manje nego obično i postavljate je na osvetljeno i toplo mesto. Nakon dvadesetak dana će biti spremna za presađivanje. Presađivanje se vrši u maloj saksiji sa drenažom.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com