By February 13, 2016

Perene, trajnice veličanstvenog prizora

Perene su višegodišnje biljke, koje su dobile taj naziv jer im je latinski naziv Perennis, što u prevodu znači trajan. Od tuda im potiče i drugačiji naziv trajnice.

Životni vek ovih biljaka je od 3 do 30 godina. Perene se razlikuju po veličini i boji lista, po visini, po veličini i boji lista, kao i po vremenu cvetanja. One gube nadzemni deo u toku zimskog perioda, ali se sa proleća veoma uspešno regenerišu.

Za njih je odlično s vemena na vreme izvaditi ih iz zemlje, razdeliti i ponovo ih presaditi. Na ovaj način ovo raznobojno cveće podmlađujemo. U zavisnosti od vrste visina im varira od nekoliko centimetara do preko dva metra. Cvetovi su zaista šarenoliki, prevelikog spektra boja, takođe i ovo varira od vrste do vrste.

trajnice gajenje

Jednom napravljen perenjak će se s godinama korigovati, ali ne sumnjivo je da će svaki put odavati prelep vizuelni efekat. Neograničena je mogućnost kombinovanja semena, sobzirom koliko je velika raznolikost ove biljke. Takođe može se kombinovati sa cvetnim šibljem ili nekim niskim četinarima.

Sadnja trajnica

Rast perena zaustavlja se uglavnom u avgustu mesecu, te s toga to nam je i najbolje vreme za sađenje perena. Preporučuje se da se sadnja u konejnerima obavi u rano proleće ili u avgustu, ali isto tako može se saditi i tokom celog leta i proleća. Ukoliko ih posadimo kasnije vrste se slabo ukorenjavaju i izazivanju smrzavanje u toku zimskog perioda.

Pre sadnje zemljište treba pripremiti, obogatiti ga mineralnim đubrivom. Zatim sadnja se obavlja na 20 do 30cm, znači relativno plitko. Preciznije, sadnja treba biti iste dubine koju je žbun imao u toku uzgoja. Ako nam se desi da preduboko posadimo trajnicu, cvetanje će biti jako loše i slabo. Isto tako ako to učinimo preplitko biljka će nam se osušiti i smrznuti se u toku zime.

Trebalo bi uvek saditi po principu istostraničnih troluglova, a samo rastojanje zavisi od same vrste perena pošto ih ima zaista mnogo različitih.

Gajenje i nega

Redovno okopavanje, plitko prašenje i uklanjanje korova su radnje kojima održavamo naše perene. Malčiranjem oko biljaka isto ćemo sprečiti širenje korova.

Zalivanje je veoma bitna stavka kod ovog cveća. Vrši se nešto ređe ali duže vremenski, da bi se tlo napunilo barem do dubine 15 cm, tako da po 1 m2 dodajemo uvek po 25 do 30l vode. Ne prija im zalivanje raspršivačem, više su pristalice zalivanja kap po kap. Relativno je dovoljno zaliti ih dva puta mesečno u periodu od proleća do kraja sezone.

Preventive radi trebala bi da se radi hemijska zaštita svakih 15 dana. U isto vreme kada se ona bude radila, u toku vegetacije trebalo bi koristiti i tečno đubrivo.

Cvetne drške trajnica orezuju se odmah posle cvetanja. Ujedno trebali bi se skinuti i suvi listovi i biljka će se na taj način obnoviti.

U vrtu na jednom mestu perene se zadržavaju od 4 do 5 godina kada ih treba vaditi, podeliti njihove grmove, i ponovo saditi mlade biljke. Zemlju teba pripremiti oranjem i dodavanjem mineralnog i organskog đubriva.Preostale delove grmova ćemo razmnožiti.

Perene cvece

Uzgoj

Uzgoj mladih perena je veoma rentabilan posao, jer se, pored redovnog uzgoja biljaka, i matični grmovi mogu upotrebljavati za prodaju buketnog cveća, što je danas veoma popularno. Stručnjaci veliku pažnju posvećuju praćenju uzgoja perena jer je njihov asortiman i raznolikost zaista velika i svakim danom se sve više povećava. Takođe danas se prave perenjaci i od divljih perena iz prirode, te se koriste i kod izrada planinskih vikendica.

Neke od vrsta trajnica :

  • Rosmarinos officinalis – Aromatična trajnica sa plavim cvetićima. Pogodna je za sadnju i u vrtu i u saksiji. Treba samo biti u zaštićenom delu vrta jer nije otporna na mrazeve.
  • Aubrietia coltorum – Niska perena, jastičastog izgleda. Cvetovi su ljubičaste boje. Cveta u junu
  • Gaura lindheimeri – Visoka perena koja može da naraste i do 1m, ali trebala bi se orezati barem dvaput na proleće pre cvetanja da bi imala gust žbun i više cvetova.
  • Echinacea purpurea – Visoka, žbunasta trajnica, visine do 80 cm. Obožava sunčana staništa, a vreme cvetanja je u junu.
  • Coreopsis grandiflora – Perena srednjeg rasta, ima prelepe žute žbunove visine do 40cm. Uspeva u sunčanim krajevima i cveta celog leta
  • Cerastium teomentosum – Pokrivač tla, jastučasta perena koja je srebrnkasto sive boje i ima mnoštvo belih cvetova
  • Lavandula officinalis – Žbunastog izgleda, veoma aromatična, uživa na sunčanim staništima. Cveta tokom cele letnje sezone
  • Iris mini – Niskog rasta, a žbunastog oblika. Cvetovi ove perene su ljubičasti, maleni irisi. Doseže visinu do 20cm, a inače cveta u junu.
  • Vinka – Perena koja se veoma brzo širi, s toga je treba saditi samu i u prostoru koji je ograničen. Ova trajnica je prekrivač tla i poseduje indigo plave cvetove.
Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com