By June 19, 2023

Saveti za košenje trave – kako do idiličnog vrta?

Košenje trave je jedan od osnovnih zadataka u održavanju vrta ili dvorišta, ali ponekad može biti izazovno postići željeni idilični izgled.

Dileme poput da li je bolje koristiti regularne kosilice na benzin ili trimer za travu, koje je najpogodnije vreme košenja ili visina travnjaka neretko uvode zablude među ljubiteljima hortikulture.

S tim na umu, u narednim redovima možete pročitati trikove za pravilno košenje trave, ali i savete kako da dobijete uredan, pregledan i bujan travnjak!

#1 Odredite pravilnu dužinu košenja

Važno je da znate na kojoj visini treba održavati travu. Generalno, većina vrsta trave treba biti pokošena na visini od oko 5 do 7 centimetara

Ako kosite travu suviše nisko, može doći do oštećenja korena i isušivanja vlasi. S druge strane, ako je trava preduga, može izgledati neuredno i vremenom izgubiti snagu, jer će previše njene energije biti protraćeno na održavanje takve dužine.

Stoga će održavanje pravilne dužine podstaknuti zdrav rast i gustinu trave.

#2 Redovno kosite travu 

Kosite travu redovno kako biste održavali njenu lepotu i zdravlje. U letnjim mesecima, kada je rast trave brži, može biti potrebno kositi jednom nedeljno ili čak češće. 

U proleće i jesen, možete smanjiti učestalost košenja na svakih 10 do 14 dana. Redovno košenje sprečava preterani rast korova i daje prostor zdravoj travi da se razvija.

#3 Odredite adekvatno vreme za košenje trave 

Najbolje vreme za košenje je suvo vreme

Mokra trava može biti teža i lepljiva, što otežava proces košenja. Takođe, vlažna trava može stvoriti neravnomeran izgled nakon košenja, kada se trava osuši, jer nećete uspeti da skratite celu površinu jednako – upravo zbog toga što se listovi slepljuju zajedno.

Izaberite sunčan dan kada je trava suva kako biste postigli ravnomeran rez i lep izgled travnjaka.

#4 Ne kosite previše kratko odjednom

Ako je trava predugačka, nemojte je odmah pokositi na željenu dužinu. Previše kratko košenje može šokirati travu i uzrokovati stres, što će dodatno otežati njeno razvijanje.

Umesto toga, postepeno smanjite dužinu trave tokom nekoliko košenja kako bi se trava prilagodila na novu dužinu.

#5 Ostavite pokošenu travu na mestu

Da li ste znali da pokošena trava može biti korisna za travnjak ako je ostavite na mestu nakon košenja?

Ne brinite, nije ni većina.

Košena trava se polako raspada i vraća hranljive materije u zemlju, što poboljšava kvalitet tla i podstiče rast novih izdanaka. Međutim, važno je da ne ostavljate prevelike naslage kosene trave koje mogu gušiti rast trave.

#6 Ustanovite pravilan raspored zalivanja travnjaka

Voda je ključna za zdrav rast trave, ali je važno pravilno rasporediti zalivanje. 

Umesto čestog površinskog zalivanja koje može dovesti do plitkog korenovog sistema, zalivajte travnjak dublje, ali ređe. To će podstaći korenje da raste dublje, što automatski povlači da će vaša trava pružiti bolju podršku i otpornost na sušu.

#7 Obratite pažnju na đubrenje travnjaka

Đubrenje je takođe važno za zdrav i bujan travnjak. 

Koristite đubriva koja su prilagođena vrsti trave i klimatskim uslovima vašeg područja. Prekomerna upotreba đubriva može uzrokovati izgaranje trave, dok nedovoljno đubrenje može rezultirati slabim rastom i nezdravim izgledom.

Postoje različite vrste đubriva, uključujući kompleksna đubriva koja sadrže više hranljivih materija i organska đubriva koja su prirodnog porekla. Pročitajte uputstva na pakovanju i izaberite đubrivo koje odgovara potrebama vašeg travnjaka.

Pored toga, adekvatno vreme đubrenja ima veliki uticaj na efikasnost ovog čina. Najbolje je đubriti travnjak u proleće i jesen, kada je rast same trave najaktivniji. U tim periodima, korisne hranljive materije iz đubriva će biti najefikasnije iskorišćene, a vaš travnjak će biti zdraviji. Izbegavajte đubrenje tokom suvih letnjih meseci jer ovakva toplota predstavlja stres za biljke.

Kada nanosite đubrivo na travnjak, važno je ravnomerno ga rasporediti kako bi se osigurala jednaka ishrana svih delova trave. Koristite đubriva koja se lako rasipaju i prilagodite brzinu širenja prema preporučenoj gustini. 

Nakon nanošenja đubriva, zalivanje je važno kako bi se hranljive materije rastvorile i apsorbovale u zemlju. 

Takođe, redovno praćenje pravilne ishrane travnjaka će obezbediti ravnomerno rastuću travu i izbeći nagomilavanje đubriva na određenim područjima.

Sledeći ove savete za košenje trave, moći ćete da održavate uredan, pregledan i bujan travnjak koji će biti ponos vašeg vrta ili dvorišta. 

Pravilan rez, redovno košenje, odgovarajući raspored zalivanja i adekvatna briga o travi će doprineti zdravom rastu i lepoti vašeg travnjaka. 

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste sa lakoćom održavali vaše zelene površine.

Pratite naš sajt za još praktičnih saveta i uživajte u idiličnom okruženju koje ste stvorili svojim trudom i pažnjom!

Tags:, ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com