By February 19, 2016

Jorgovan, ukrasni grm zanosnog mirisa

Jorgovan, latinski naziv Syringa Vulgaris, familija Oleaceae, tj. familija maslina, rasprostranjeni su u svim delovima Istočne Evrope i Male Azije, kao i u vrtovima širom Severne Amerike. Poreklo vodi iz Turske. Kod nas se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo za bašte.

Opis biljke

Jorgovan je malo drvo , koje dostiže visinu od 2 do 10 m. Početkom maja jorgovan će nas obradovati i osvežiti svojim cvetanjem. Cveće jorgovana može biti roze, bele, žute, ljubičaste, crvene i plave boje. Kod nas najviše se možemo susreti sa ljubičastim jorgovanom. Naš ukrasni grm poseduje listove, koji su naspramno postavljeni . Listovi su srcolikog oblika, dok su kod vrsta manjeg rasta više kapljastog. Cveće jorgovana cveta u periodu od aprila do maja meseca. Njegovi cvetovi su jako mirisni , piramidalnog oblika, skupljenji u cvast. Svaki cvet je veličine od 5 do 10 milimetra. Plod biljke jorgovana je čaura koja puca kad sazri i daje seme.

Jorgovan biljka

Jorgovan biljka ima oko 25 vrsta cvetnica. U svetu danas postoje preko 1000 sorti jorgovana, različitih cvetova, veličine. Takođe ni cvetanje im nije u isto vreme niti istog intenziteta.

Sadnja i uzgoj

Jorgovan traži sadnju na mesto gde ima dosta sunca. Prija mu i lagana hladovina, kao i zemljište koje dovoljno vlažno i drenirano. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je u jesen ili u proleće. Sadnja se vrši na razmaku od 1,5 do 5 metara, zavisi koju vrstu sadimo i koliko joj prostora treba za grananje. Kada iskopamo dovoljno duboku rupu, dodajemo kompost i nakon toga posadimo naš jorgovan. Nakon sađenja biljka zahteva obilno zalivanje. Ne bismo trebali saditi jorgovan u predelima gde su mnogo jaki mrazevi, jer nam to može uništiti njegove divne pupoljke.

Uzgaja se kako u dekorativne svrhe, tako i u industrjske i lekovite. Ova biljka koristi se u parfemskoj industriji veoma često. Takođe ljudi ga uzgajaju kako bi ga koristili u narodnoj medicini. Kora i ljuska njegovog semena leči diareju i ostale bolesti organa za varenje. Kora jorgovana sadrži minerale i eterična ulja. Ona se guli u jesen, posle sazrevanja plodova i nakon toga se suši na toplom i provetrenom mestu.

Čaj od jorgovana se može dobiti tako što ćemo u 2 dcl vode potopiti jednu kašiku usitnjene ljuske jorgovanovog ploda ili pak njegove kore. Kad sve to obavimo ostaje nam samo da se to prokuva i odstoji oko sat vremena i naš čaj od jorgovana je spreman za služenje.

U našim gradskim sredinama njegov uzgoj ima veliki značaj kao dekorativna biljka. Može se koristiti i kao rezano cveće, dok se neke od njegovih vrsta mogu uzgajati i u saksijama.

Presađivanje i razmnožavanje jorgovana

Presađivanje se vrši u proleće. Mlade biljke jorgovana jako dobro podnose presađivanje. Neko preporučuje i presađivanje u jesen, jer tada staje vegetacija. Za presađivnje jorgovana potrebna nam je dobra drenaža i kiselkasta zemlja.

Razmnožavanje je najbolje raditi od marta do juna, jer je taj period najpogodniji za njegovo zakorenjavanje. Reznice su im obično dužine od 20 do 25 cm, dok na sebi imaju nekih od 5 do 6 listova. Na donjem kraju odrezaćemo reznicu, jer će se odatle pojaviti koren. Bilo bi dobro kada se koren pojavi da ga potopimo u hormone za zakorenjavanje i stavimo u mešavinu humusa i zemlje. Nakon toga prekrijemo ga najlonom i ostavimo na nekom toplijem mestu. Taj najlon svakodnevno trebamo podizati kako bi ulazilo vazduha. I tada su mu potrebni sunčevi zraci, ali nikako prejaki. Zalivanje i prskanje reznica je obavezno. Zemljište ne bi trebalo da nam bude previše vlažno, jer može izazvati truljenje. Jorgovan se može razmnožavati i iz semena i kalemljenjem.

Kalemljenje jorgovana

Kalemljenje jorgovana primenjuje se u martu i aprilu, kada kreće vegetacija. To je prosto spajanje koje se primenjuje kada su podloga i kalem grančica približno iste debljine. Sa podloge se uklone svi pupoljci skalpelom, napravi se presek makazama i kosina skalpelom. Kalem grančica se poklapa sa kosinom podloge. Na kalem grančici trebalo bi da ostavimo dva pupoljka. Ukoliko preseci lepo legnu, spajamo ih tako što ćemo ih vezati trakom ili pak kanapom za kalemljenje. Nakon vezivanja potrebno je izvršiti premazivanje vrha kalem grančice kalem voskom.

Jorgovan drvo

Gajenje i održavanje jorgovana

Jorgovan jako brzo raste. Obožava sunce, kao i manju hladovinu. Da bi gajenje bilo pravilno moramo biti upoznati sa nekim sitnicama kako bi se naša biljka pravilno razvijala. U proleće mu je potrebno dodavanje sloja mlača i komposta ispod same biljke. Takođe treba da se đubri đubrivom, koje je dosta bogato fosforom. Na taj način podstičemo cvetanje našeg mirisnog jorgovana. Taj isti postupak treba se ponoviti opet kada se završi cvetanje. Isto tako kada se završi sezona vrši se i orezivanje krasnog jorgovana.

Orezivanje

Kod jorgovana rezidba počinje onog trenutka kada se završi sezona, tj. kada precvetaju i poslednje mirišljave cvasti. Moramo biti oprezni samo iz razloga jer jorgovan na mladim granama daje cvetove posle perioda od jedne do pet godina. Kada uklonimo trećinu starih grana svake godine, na taj način podmlađujemo naš jorgovan. Neorezani jorgovan cveta svake godine. U velikoj meri orezivanje zavisi i od nas, da li nam zaklanja vidik, baca senku ili možda želimo da posadimo još neke biljke u sredini. Bitna stavka takođe je da ukoliko oko samog korena biljke ima novih izdanaka, treba ih ukloiti, da ne bi bespotrebno crpile energiju biljke. Grane je potrebno prorediti tako da ostavimo dovoljan razmak između da svaka od njih primi dovoljnu količinu svetlosti.

Zanimljivosti o jorgovanu: Veruje se da je ljubičasti jorgovan simbol prave ljubavi, a beli ukazuje na nevinost.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Ukrasno drveće

1 Comment on "Jorgovan, ukrasni grm zanosnog mirisa"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Ana Sotirov says:

    Dali imate jorgovan sadnice na prodaju oko 20 kom, srdačan pozdrav

shared on wplocker.com