By February 21, 2016

Zimzelene puzavice, pravi dekorativni majstori za balkone i terase

Puzavice penjačice su biljke koje veoma brzo rastu. One igaju zaista značajnu ulogu ukoliko želimo da dekorišemo svoj balkon. Penjačice mogu biti zaista bujne, veoma elegantne. Uglavnom se sade uz ogradu ili zidove. Uglavnom ih sadimo da bi ulepšale ambijent, zaštitile nas od neželjenih pogleda, stvorile hladovinu na terasi, unele vedrinu u naš dom, učinile da naš goli zid dobije kraljevski izgled.

Vrste penjačica su listopadne i zimzelene. Neke od listopadnih su : Partenocissus, Camsis, Wisteria. Polumizelena je biljka Lonicera japonica, poznatija kao Orlovi nokti.

Zimzelene puzavice su: Bršljan i Clematis Armandi.

brsljan puzavice

Zimzelena puzavica bršljan

Bršljan je drvenasta biljka, koja je iz porodice Araliaceae. Vodi poreklo iz Evrope i Azije. Najviše je rasprostranjen u srednjoj i južnoj Evropi, Kavkazu, Krimu, pa sve do Baltičkog mora.

Bršljan može da dostigne visinu i do 30m, a prečnik stabla je do 20cm. Listovi zimzelenog bršljena su kožasti, tamno zeleni su. Mogu biti i prošarani kremasto belim ili srebrnastim prugama, srcolikog oblika. Listovi su spiralno raspoređeni po stablu. Bršljanovo cveće obraduje nas u septembu i oktobru, a plodovi sazrevaju u martu i aprilu.

Poznate vrste bršljana su: irski bršljan, persijski i engleski bršljan.

Sadnja u saksijama

U saksiju trebamo staviti humus, pomešan sa malo peska. Ogovara mu rastresita i dobro propusna zemlja. S obzirom da će saksija stajati na terasi, jer nam je cilj da bršljan ukrasi naš balkon. Idealno će izgledati kada prekrije jedan deo ograde. Saksiju trebamo staviti negde u zavetrinu da ga hladni vetrovi ne oštete i da ga ne zalivamo. I tacna ispod saksije takođe mu nije potrebna, jer ta suvišna voda može da se zaledi, sto mu svakako neće goditi.

Nega i održavanje bršljana

Bršljan voli svetla mesta koja nisu direktno izložena sunčavim zracima. Idealno za terasu je da bršljan boravi u polu senci jer će se tad najbolje razvijati i naš balkon ukrasiti u punom sjaju. Jako je otporan, ali ukoliko ga izložimo direktno suncu može doći do isušenja zemlje. Varijante sa tamnijim lišćem pogodnije su sa sunčana mesta, a oni bršljani sa šarenim listovima idealni su za polusenku.

Zimzelene puzavice

Orezivanje bršljana vrši se uz obavezno korišćenje rukavica, jer bršljan ispušta sokove koji nadražuju kožu. Rezidbu odlično podnosi, na taj način postaje gušći. Orezivanjem takođe i podmlađujemo biljku. Ukoliko njegove grane ogole ili postane prevelik za terasu, trebamo ga orezati. Ukoliko želimo da izraste u još veći grm trebamo mu odseći rastuće vrhove.

Razmnožavanje – Bršljan se veoma lako razmnožava. U toku leta pomoću poluzrelih mladica, ako želimo dobiti puzavice. Takođe razmnožava se i reznicama. Odsečene grančice veličine od 10 do 15 cm mogu se koristiti kao reznice. One se zabodu u zemlju ili se stave u posudu kako bi zakorenile. Posle razvijanja korenčića biljka se presađuje u saksiju.

Zalivanje bršljana ne treba da bude preterano. Moramo voditi računa da se suvišna voda ne zadržava u saksiji i tacni ispod nje, jer bi u tom slučaju koren mogao da istruli. U toku leta zaliva se 1 do 2 puta nedeljno, a u zimskom periodu jednom u 7 do 10 dana. Prehranjuje se tokom vegetacije, od marta do avgusta. Bilo bi potrebno na svakih 14 dana zalivati ga vodom u koju smo dodali malo tečnog đubriva.

Štetočine koje napadaju naš lepi grm uglavnom su sitni paukovi ili lisne vaši. Potrebno je tuširati ga u periodu od 10 dana, tri puta ili ga pak tretirati nekim hemijskim preparatom.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com