By February 19, 2016

Lavor višnja, izvanredno gusta živa ograda

Osnovne karakteristike

Lovor višnja, latinski naziv Prunus laurocerasus, je ukrasi grm koji potiče iz Istočne Evrope i Zapadne Azije.

Najčešće se pojavljuje kao živa ograda. Ova biljka je zimzelena. Dostiže visinu do 5m, a širinu do 3m. Cvetanje je krajem proleća. Bogata je malim belim cvetićima, koji su šćućureni u uspravne grozdove. Pravilno oblikovanje ove biljke može imati zaista dobre rezultate. Naša lovor višnja postaće lepa, gusta i veoma dekorativna živa ograda. Njeni listovi su zelene boje , sjajni i kožasti. Plod joj je crvene boje i nije jestiv. S obzirom da je brzina rasta zaista velika, kao i svaka ograda odlično podnosi orezivanje.

Postoje i hibridi koji ne budu toliko visoki, već se mogu koristiti kao manji ukrasni grm u dvorištu. Ti hibridi i znatno sporije rastu.

Lavor visnja 1

Sadnja i uzgoj lovor višnje

Najpogodnije vreme sadnje ove biljke je u proleće i na jesen. Način sadnje nije komplikovan. Ona se sadi na razmacima od 30 do 40 cm. Sadnjom dve do tri biljke na jedan metar dubine, dobićemo fantastičnu ogradu. Sadnju trebamo obaviti na zemljištu koje joj najviše odgovara, a to je vlažno i po mogućnosti kiselkasto zemljište. Takođe zemljište treba da bude i dobro drenirano, kako se voda ne bi zadržavala. Mladice trebamo orezati i u visinu i u dužinu, jer ćemo na taj način podstaći njeno granjanje. Potrebno je svakih pet godina prorediti središte grma , da bi se stvorio prostor za nove mladice. Ukoliko naši mladi listovi dobiju mrlje od hladnoće, ne trebamo biti zabrinuti. Takve listove samo treba odstraniti i strpljivo čekati nove.

Razmnožavanje

Najjednostavniji način razmnožavanja lovor višnje je ožiljavanje reznica. Reznice se uzimaju ili u proleće ili u jesen. Treba voditi računa da se reznice uzimaju sa zdravih i razvijenih izboja, koji na sebi nemaju nikakve tragove bolesti. Postoje tri tipa reznica : zelene, sa njima se može razmnožavati do sredine leta, zatim poludrvenaste, koje uzimamo do jeseni i drvenaste se ubiraju od jeseni. Najpogodnije za razmnožavanje su poludrvenaste, koje uzimamo od sredine leta do jeseni. Kod uzimanja reznica rez mora biti čist i ravan, s toga je jako bitno da to obavimo veoma oštrim predmetom.

Kada uberemo našu reznicu, moramo je odmah staviti u plastičnu posudu da bi ona zadržala svoju vitalnost. Kada nam reznice puste prve korenčiće možemo početi presađivanje u zemlju, ali moramo obratiti pažnju da ne oštetimo korenčiće, koji su jako nežni i krhki. Reznice se mogu i odmah staviti u zemljište, ali ukoliko vršimo rasađivanje na taj način, potrebno je to uraditi što pre, da se one ne bi oštetile od vrućine. Bilo bi dobro i da umočimo reznice u prah za ukerenjavanje, koji se može nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Idealna temperatura za ukorenjavanje je od 23 do 27 stepeni.

Nega i održavanje lovor višnje

Lovor višnja najbolje uspeva ukoliko je obasjana suncem. Dobro podnosi i polusenku, ali joj više prijaju sunčana staništa. Drenirano zemljište moramo joj obezbediti, kako se ne bi voda zadržavala, jer onda postoji mogućnost da joj lišće požuti. Ova vrsta žive ograde veoma je otporna na zagađenje vazduha. Takođe poseduju i otpornost na hladne dane, ali može listove uništiti jako duvanje hladnog vetra. Na jako niskim temperaturama mogu stradati samo mladi listovi, koji se nisu skroz razvili.

Lavor visnja 2

Zalivanje je jako jednostavno. Lovor višnja jako voli vodu i treba je redovno zalivati, ali naravno voditi računa da to bude umereno, jer ne voli stalno da bude u vodi.

Orezivanje lovor višnje

Lovor višnja izvrsno podnosi orezivanje. U prvih godinu dana od sađenja najbolje bi bilo da se rezidba vrši u martu i junu. To ćemo izvršiti makazama najbolje za vinovu lozu ili za voće. Kod biljki velikog lista, kao što je lovor višnja, bolje po nju je izvršiti orezivanje prikraćivanjem grana, izbegavajući listove, jer listovi na mestu reza odaju mnogo lošiji izgled same ograde. Kada prođe njeno cvetanje, možemo započeti šišanje iste. Kada dostignemo željenu visinu, potrebno je samo da je održavamo redovnim šišanjem. Kada želimo da je podšišamo radi boljeg izgleda trebamo koristiti obične, a ne baštenske makaze, kako joj ne bismo povredili kožaste debele listove, jer će onda naša biljka izgledati manje lepo.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

2 Comments on "Lavor višnja, izvanredno gusta živa ograda"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Anita says:

    Lep pozdrav.
    Imam jedno pitanje. Na Braču sam željena nabrati lovorove liste za upotrebu u kulinariki, ali vlastnica lovora mi je rekla, da je to kupila za živu ogradu, da se zove lovor višnja i da ne zna, dali se može upotrebiti za kuhanje.
    Pa sada pitam vas in hvala vam na odgovoru.
    Lp iz Slovenije,
    Anita

  2. ZRINKA says:

    Lovorvisnja je otrovna za razliku od lovora
    Lovor ima malo nazubljene listove i poznati miris na lovor a inace su slicni, listovi i plodovi lovora i lovorvisnje
    Gdja. vjerivatno dobro zna, a lovor visnja se nikako ne smije koristiti za kuhanje. Onace i lovor zna djelovati nadrazujuce. Moze se staviti na kraju kuhanja 1 list na cca 1 minutu o zatim izvaditi iz jela.

shared on wplocker.com