By February 23, 2016

Botanička bašta Jevremovac, jedna od najraskošnijih oaza na svetu

Istorija Botaničke bašte

Jevremovac je nazvan po Jevremu Obrenoviću, bratu kneza Miloša. Otvoren je 1889. godine na tadašnjoj periferiji Beograda.

Beogradska Botanička bašta Jevremovac, je zaista veliko bogatstvo glavnog grada naše zemlje. Ona je nastavak dela Josifa Pančića, koji je odredio da se prvobitno Botanička bašta smesti kraj Dunava, na Dorćolu 1874. godine. Tu joj je zaista bilo lepo odredište, ali su je poplave uništile i s kraja 19. veka morala je da se izmesti na mesto na kome se sada nalazi. Smeštena je u užem centru grada, na teritoriji opštine Palilula.

botanicka basta jevremovac

Jevremovac ima status spomenika prirode II kategorije i zaštićen je kao spomenik kulture. Za spomenik prirode proglašena je 1995. godine uredbom Vlade Republike Srbije.

Interesantno posetiocima

Botanička bašta nalazi se u samom srcu grada. U toj divnoj opuštajućoj i mirnoj atmosferi živi preko 1000 vrsta raznih biljaka, koje borave na otvorenom, a isti toliki broj nalazi se i u zatvorenom prostoru. U zatvorenom delu nalaze se uglavnom tropske biljke, jer su za njih potrebniji nešto posebniji uslovi življenja.U Botaničkoj bašti je sve mirno i nestvarno lepo. Odiše čistoćom i svežinom. Mnoštvo biljaka jednostavno štiti svoju baštu i od buke i od prašine.

Botanicka-basta beograd

U Botaničkoj bašti nalazi se Velika staklena bašta. To je predivna stara građevina, koja je napravljena 1892. godine.

Čovek ne može ostati imun na meksičku palmu – Juku, Adamovu iglu, i još mnoštvo neobično lepih stabljika. Takođe Crvenkasti list, koji se šepuri u Jevrmovcu je poreklom iz Persije, a poznat je još i kao gvozdeno drvo, jer mu je stablo neobjašnjivo mnogo teško da čak tone kada padne u vodu. U ovoj fantastičnoj oazi možemo se družiti sa biljakama sa svih kontinenata. Tu je fantastični bambus, koji preživljava hladne zime. Naravno ne možemo ne pomenuti i veliko drvo po imenu Ginko. Ginko je jako izdržljiv i jak. Ovo borbeno drvo uspelo je da preživi i nuklearne bombe krajem Drugog svetskog rata, u Japanu. Pored svega toga Ginko je i jako interesantan posetiocima, ali i veoma lekovit.

Japanski vrt

U zelenoj čarobnoj oazi Beograda nalazi se i Japanski vrt. Ovaj neizrecivo lep vrt krase biljke iz zemlje izlazećeg sunca. Ovo izvanredno mesto pravljeno je za laganu šetnju i meditaciju. U sredini raznih biljaka leži jezerce. Fascinantno stvar je i što su tvorci ovog vrha, uspeli da izvuku vodu sa 90 metara, kako bi uspeli ovo jezerce da načine prirodnim. Rečima je jako teško dočarati lepotu ovog mesta. Čovek to zaista treba da doživi i oseti.

japanski vrt

Venčanja i svadbe u rajskom okruženju

Japanski vrt je takođe omiljeni kutak za fotografisanje na venčanjima. Mladenci pre svadbe treba da se najave i dogovore željeno slikanje, budući supružnici za ovu uslugu treba da odvoje 1000 din.

Venčanja sa kompletnim svadbenim koktelom, iznad staklene bašte takođe su ostvarljiva. Dekoracija u ovom ambijentu izgleda kao priča iz bajke. Uz sve to ketering službe začine vaše slavlje sa zakuskom i pićem, a sve to prati fenomenalta akustična muzika, koja je jedino i primerena ovakvom veličanstvenom mestu. Večernja veselja su specijalno zanimljiva zbog prelepog osvetljenja. Za ovakvo rajsko slavlje potrebno je odvojiti 11000 dinara po satu.

Lokacija i adresa Botaničke bašte

Takovska 43, 11000 Beograd

mapa-lokacije

Kontakt

Broj telefona 011/ 324 – 44 – 98

tel./fax            011/324 – 66 – 55

email               [email protected]

Mapa Botaničke Bašte Jevremovac

mapa-baste

Radno vreme Botaničke bašte

Od 9 do 17 časova, svakog radnog dana i vikendom.

Cena karte za pojedinačne posete je 250 dinara. Za grupne posete do 35 posetilaca cena je takođe 250 dinara po osobi.

Ulaznice mogu se kupiti na biletarnici Botaničke bašte.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Rasadnici

Comments are closed.

shared on wplocker.com