By February 23, 2016

Koja je najbolja zemlja za sobno cveće

Kada priroda počne da se budi sa dolaskom ranog proleća, većina ljubitelja cveća razmišlja koju zemlju da upotrebi za svoje saksijsko cveće.

Naše sobno cveće i cvetni ukrasi naših balkona, zahtevaju novu zemlju u svako proleće. Većina nas će pomisliti da je to besmisleno ili da previše oštećuje kućni budžet, ali jednostavno zemlja u saksijama se brzo isposti. Humus i ostali sastojci zemlje vremenom se razlažu, i već ta zemlja biva manjeg kvaliteta, a pritom i gubi svoje hranljive sastojke. Prethodne godine naša biljka je uzimala neki deo hranljivih materija, ne sve, jer se ona spira i kišnicom i zalivanjem. Isto tako, prilikom đurenja zemlje, u njoj su se zadržavale soli koje mogu da unište i sam koren. Za našu biljku biće jedno pravo zdravo osveženje jedna veća saksija i nova, sveža zemlja.

Za pravilan razvoj generalno jako je važan sastav zemlje u zavisnosti od vrste biljaka. Zemlju možemo nabaviti u cvećarama, semenarama ili većim marketima. To je humus ili kompost.

zemlja za cvece

Humus sigurno ne šteti ni jednoj biljci, ali je prilično siromašan, i zbog toga u njemu neće uspevati svako cveće. Svaku biljku u humusu treba i dodatno hraniti, ali paziti da ne preteramo sa đubrivom kako ne bi došlo do truljenja.

Dobra zemlja za cveće

Najbolja je visoko kvalitetna zemlja koja godinama ima veoma stabilnu strukturu. U njenom sastavi nalazi se gugoročno đubrivo sa svojim glavnim sastojcima azotom, fosforom i kalijumom. Ovo je veoma kvlitetna zemlja. Deo komposta u njoj zadržava viši nivo hrannljivih materija. Svi sastojci ove zemlje trebali bi biti navedeni na pakovanju.

Substral je viskokvalitetna zemlja za kućno i balkonsko cveće. Ona je obogaćena islandskom lavom, koja pospešuje zadržavanje vode, vazduha i hranljivih sastojaka u zemlji. Ph vrednost ove zemlje je prilagođena sobnom cveću. Povećava razvoj i rast biljaka i može se koristiti tokom cele godine. U sastav ove zemlje ulaze humus, treset, vlakna drveta, zeleno đubrivo i minerali. Cene za ovu vrstu zemlje variraju od 700 do 800 dinara za 18l, u zavisnosti od količine koju želimo.

Terabril je isto jako dobra zemlja. Odnos cene i kvaliteta je na zavidnom nivou. Njena cena je 120 dinara za 5 litara. Nije skupa, sa obzirom i koliko pruža našoj biljci.

Baštenska zemlja je uglavnom teška i glinovita, a sadrži i seme korova. Nju jedino možemo koristiti ukoliko je pomešamo sami sa nekim kvalitetnim zemljištem.

Ukoliko nismo u mogućnosti da kupujemo najkvalitetiju skuplju zemlju, i ona najjeftinija može se poboljšati dodavanjem dugoročnog đubriva. Njene hranljive materije se postepeno oslobađaju i nema opasnosti od preterivanja sa đubrivom. Umešaćemo kompost i dodaćemo litar vode sa od prilike 3 grama sode bikarbone. Iz takve zemlje azot će biti biljkama na raspolaganju narednih šest nedelja. U ovakvom tipu zemlje trebali bi đubriti biljku na svaka tri meseca, uz redovno zalivanje iste.

Dobra zemlja može se koristiti i iduće sezone ukoliko je i dalje ostala rastresita. Takva zemlja preporučuje se da se koristi za neke manje zahtevne biljke. Pomešamo svežu zemlju za cveće u razmeri 1:1 i naravno đubriti. Zemlja takođe treba da se osveži i i prezrelim kompostom.

Šumska zemlja i prerađeni humus se trebaju potopiti u vrelu vodu. To je potrebno da se uradi kako bi se uništile gljivice, ili neki insekti koji jedu korenje i drugi nedostaci. Vrlo često se za sobno cveće koristi i šumska zemlja, kojoj je pored potapanja potrebno i dodavanje obične zemlje i peska.

Organska proizvodnja

Ukoliko želimo da organski uzgajamo naše biljke, ne bismo im trebali dodavati nikakva đubriva niti hemijske pesticide. Za takve slučajeve postoji organska proizvodnja pesticida. Recimo beli luk nije klasični pesticid ali će odbiti mnoge napasti, kako iz zemlje tako i sa same biljke. Možemo ga postaviti oko same biljke ili napraviti sprej od mlevenog belog luka i vode. Za zemlju kojoj ne dodajemo ništa hemijsko, a opet želimo da sačuva svoje hranljive materije, možemo napraviti tečno organsko đubrivo od koprive ili tečno đubrivo od listova gaveza.

Organsko tečno đubrivo od kopriva veoma je bogato azotom i nizom mineralnih materija. Ova vrsta đubriva trebala bi da se dodaje jednom nedeljno zemljištu.

Organsko tečno đubrivo od gaveza, takođe je veoma efikasno i jako hranljivo. Nasečeni listovi stabljike gaveza mogu se postaviti i preko zemlje u saksiji sa biljkom.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com