By November 16, 2014

Dracena marginata – ukrasni žbun sa Madagaskara

Dracena Marginata (dracaena marginatta) pripada porodici ljiljana, latinski naziv – Liliaceae. Ova kućna ukrasna biljka potiče sa Madagaskara, a njeno ime na grčkom jeziku u prevodu znači – žena zmaj.

Rod dracena obuhvata oko 40 vrsta drveća i sukulentnog žbunja. Marginata je nisko drvo ili žbun koji sporo raste i može da dostigne visinu od oko 2 i po metra.

Marginata je dekorativno sobno cveće sa tankim listovima koji su sjajni i tamnozeleni, dok su ivice lišća tamnocrvene boje.

Pošto novi listovi rastu na vrhu stabla,a stalni konstantno opadaju, ova biljka je u gornjem delu gušća a u donjem delu je neretko potpuno bez listova.

Dracena marginata cvece

Gajenje i održavanje dracene marginate

Marginata se može gajiti samostano ili u grupi, što je pogodnije za orezivanje i formiranje željenog oblika biljke. Vrlo je popularna zbog svoje lepote ali i zbog toga što je skromna biljka pa joj ne treba posebna nega.

Marginata će tako dobro podneti suvu zemlju i neredovno zalivanje. Ipak, vodite računa da koren dracene ne propadne a to se može desiti ako je zemljište stalno vlažno.

Minimalna temperatura zimi koja će joj odgovarati je od 15 do 18 stepeni, a tokom leta od 23 do 26 C.

Dracena se prihranjuje tečnim đubrivom jednom u dve nedelje tokom perioda vegetacije. Dok biljka miruje, prihrana nije potrebna a zalivanje treba smanjiti. Iako dracena traži dosta svetlosti, jaki sunčevi zraci joj mogu oštetiti listove.

Dracena je osetljiva na promenu mesta. Tokom leta može biti napolju, u hladu ili u kući tokom cele godine. Godišnje poraste u proseku oko 13 santimetara.

Kako zalivati dracenu marginatu

Draceni prija povišena vlažnost vazduha i orošavanje, a zalivanje treba obaviti odstojalom vodom ili kišnicom. Možete korisititi i destilovanu vodu, kako listovi ne bi dobili fleke od kamenca.

Presadjivanje

Dracena se presađuje na proleće, pre nego što počne intenzivna vegetacija. Presadjuje se u dublje posude a drenaža mora biti dobra, pa zato stavite kamenčiće ili krhotine u podmetač da biste zaštitili koren.

Presadjuje se u proleće, na dve do tri godine. Kompost je najbolji ako je na bazi ilovače uz dodatak treseta.

Razmnožavanje

Dracena se razmnožava reznicama. Najpre treba odrezati deo biljke sa listovima a potom ga stavimo u vodu. Nije potrebno dodavati hormone za ožiljavanje. Važno je da mesto reza na stablu zaštitimo kalemarskim voskom. Vodite računa kada sečete reznice jer gornji deo nikako ne treba okrenuti u zemlju, jer tako neće ožiliti.Očekujte a za dve sedmice reznice puste korenčiće. Kada korenčići budu dužine od 1,5-2 cm , možemo ih posaditi. Zemlja koja joj odgovara je klasična zemlja za sobne biljke. Ne zahteva veliku saksiju.

Bolesti dracene marginate

Dracenu mogu da napadnu štitasta vaš i crveni pauk, pa je zato redovno pregledajte i ako treba, reagujte odgovarajućim insekticidom.

Usled izlaganja suncu, biljka može dobiti opekotine po listovima.

Takodje, biljka može da strada od takozvane bolesti “mokrih nogu” ako je previše zalivate. Ako listovi počinju da žute na krajevima, znači da je vazduh previše suv i zato je redovno orošavajte.

Orezivanje

Nakon određenog perioda, dracenu treba orezati kako bi se granala. Mesto reza treba zaliti voskom, a sa tog mesta će izbiti nove grančice.

Dracena marginata gajenje

Vrste dracene

Kada govorimo o bojama, postoji mnogo kombinacija boja listova dracene. Kod nas su najpopularniji kultivari : Dracena Marginata “Bikolor” i Dracena Marginata “Trikolor”- dvobojna i trobojna marginata.

Cena marginate

Mlada dracena marginata može se naći po ceni od oko 2 000 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Dracena marginata – ukrasni žbun sa Madagaskara"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. dada says:

    kupila sam dracenu owog proleca i presadila je u wcu saksiju. medjutim sada joj je ta saksija mala,toliko da joj se koren widi pri wrhu saksije. da li smem ponowo da je presadim u wecu saksiju?

  2. danijela vujasinović says:

    Pozdrav svima.Kupila sam dracenu pre 5 godina.Poslednjih meseci njene grane se povijaju na dole.Pišite mi kako da je izlečim.Lišće retko otpada,zemlju menjam 1 godišnje i retko je zalivam, povremeno đubrim.
    Unapred Vam se zahvaljujem Danijela

shared on wplocker.com