By May 11, 2013

Anturium

antirijumOva vrlo dekorativna tropska biljka potječe iz Južne Amerike. Tamo ju je otprilike prije 100 godina otkrio dr. Scherzer. Danas ima raznih križanaca, narančastih, karmin crvenih, ružičastih, bijelih i pjegavih, koji svojim vrlo dekorativnim ovjetovima predstavljaju rijedak ukras svalkog doma i svakog cvjetnog prozora. Nažalost, kod nas su još dosta rijetki. I nađu se tu i tamo rezani cvjetovi u izlozima veliikih cvjetarna.

Antiurium ima uske tamno zelene tvrde listove, koji stoje gusto na čvrstim peteljlkama. Zdrave biljike cvatu mjesecima i nose lijepe neobične cvjetove, Odrezani cvijetovi u vazi ostaju vrlo dugo svježi.

Anturium je tipična tropska biljka koja treba puno svjetla, topline i vlage. Najprikladnija je za zatvoreni, poluzasjenjeni cvjetni prozor, ali možemo je držati i u svijetloj sobi na prozoru zaštićenu od direktnog sunčanog svjetla, Treba je zalijevati dovoljno, ali ne previše da je ne napadne plijesan. Najbolje je’ ida ise u cvjetni podložak s vodom stavi preokrenuti tanjurić i ha nj lonac, tako da stalno isparivanje osigura biljci potrebnu vlagu. Temperatura prostoriije ne smije biti niža od 15° C. Nikada je ne zalijevamo hladnom vodom, a. vapno ne podnosi ni u tlu, ni u vodi, zato je treba zalijevati kišnicom. Zimi, kad je zrak u toploj sobi suh, treba je redovito prskati da osiguramo potrebnu vlagu, a i ljeti za topih dana.

Jedanput tjedno treba listove obrisati vlažnom spužvom. Svake 2-3 godine biljku presadimo i to u smjesu jednakih dijelova šumske zemlje i usitnjene mahovine (prema mocnoj sfagnum) kojoj dodamo rasprhlog kravskog gnoja i usitnjenog drvenog ugljena. Korijenje, koje je vrlo krhko, kod presađivanja se napraši drvenim ugljenom. Na taj se načiin osigurava od plijesni. Sadii se ne smije preduboiko, da se zraku olakša pristup do korijena. Kod .presađivamja tireba na dno lotnca staviti dosta krhotina da se osigura dobar odvod vode.

Anturium odrzavanje nega

Osim Anthurium Scherzerianum, kao sobna biljka uzgaja se i Anthurium Andreanum, koji se odlikuje i lijepim visećim listovima koji su sami po sebi ukras. Cvijet je također orvene boje, samo znatno veći.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com