By May 14, 2013

Asparagus

Asparagus cveceAsparagusi su već dugo najpoznatije i najraširenije sobne biljke. Kod nas se najčešće uzgajaju dvije sorte, Asparagus sprengeri i Asparagus plumosus. Oba potječu iz Afrike. Ono što obično kod asparagusa smatramo lišćem, zapravo su igličaste grančice, koje su kod Asparagus sprengeri čvršće, šire i tvore dugačke viseće grane, a kod Asparagus plumosus su nježnije i finije. Asparagus sprengeri je otporniji i lakše se uzgaja od Asparagusa plumosus.

Najibolje uspijeva ako ga ozgajamo na takvom mjestu, gdje mu se grane mogu slobodno širiti na sve strane. Ako ga tokom Ijeta možemo smjestiti u vrt ili na balkon na visoki stalak, razviju se prekrasni primjerci, koji često imaju grane i do dva metra duge. Starije biljke cvatu. Cvjetovi su mali d neugledmi, bijele boje.

Plodovi su vrlo dekorativne crvene bobe. Mlade se ‘biljke uzgajaju iz sjemena. Asparagus sprengeri treba ljeti držati na polusjenovitu mjestu i češće prskati, a zimi ga je najbolje pustiti da miruje, tj. držati ga kod temperature od 10° C i samo rijetko zalijevati. Ako ga moramo držati u loženoj sobi, treba ga redovito zalijevati, pa čak od vremena do vremena prihranjivati. U tom slučaju razvije ćesto tanke i rijetke grane, koje u proljeće moramo odrezati. Uvijek ga treba držati na svijetlom mjestu.

Asparagus plumosus se njeguje slično kao i Asparagus sprengeri, samo ga zimi treba štititi od hladnoće i nikad ga ne izlagati suncu. On mora ostati cijelog ljeta u sobi, inače mu grančice požute. Budući da zahtijeva više topline i vlage zraka, najbolje ušpijeva u izgrađenom cvjetnom prozoru, ali ga uz malo pažnje i u sobi možemo uspješno uzgajati.

Kad zdrave biljke isklopimo iz cvjetnog lonca, vidimo da je čitav lonac ispunjen debelim, mesnatim korijenjem. Presađujemo ga u proljeće i to u ilovastu listovnjaču, kojoj smo dodali nešto rogovine. Za Asparagus plumosus zemlja mora biti lakša, tj. više listovače i treseta a manje ilovače.

Asparagus odrzavanje nega

Asparagus sprengeri može se upotrijebiti za prozorske i balkonske sandučiće, gdje u kombinaciji s petunijom ili pelargonijom izgleda vrlo lijepo. Međutim, i tu uspijeva bolje na položajima koji nisu izloženi jakom podnevnom suncu.

Ako asparagus napadnu štetnici, najbolje je sve grane odrezati i spaliti. Stare biljike nakon nekog vremena iznova protjeraju mlade lijepe grane. Ovaj se način primjenjuje i kad želimo stare biljke pomladiti, ili su nam izboji predugi pa biljke naročito zimi nemamo kuda smjestiti. Takve podrezane biljke, dok ponovo ne istjeraju, samo vrlo oprezno zalijevamo. Velike biljke možemo pažljivim dijeljenjem grumena podijeliti na 2-3 biljke, koje posadimo u zasebne lonce. Na taj ćerno način dobiti nove biljke brže nego da ih razmnožavamo iz sjemena.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com