By May 19, 2013

Bugenvileja

Bugenvileja cvece biljkaTo je penjačica porijeklom iz Brazilije, ali se udomaćila u svim tropskim i subtropskim zemljama. U području Sredozemnog mora mogu se vidjeti kuće obrasle bugenvilejom. U cvatnji izgleda kao da je tisuće leptira sjelo na zelene” grančice, pa nije čudo da mnogi požele da u svojem sjevernije smještenom domu imaju tu biljku. Cvijet bugenvileje je neugledan, ali su zato precvjetni listovi brakteje izrazito ljubičaste, crvene, ružičaste, narančaste ili žute boje.

Za uzgoj u loncu najviše odgovara Bougainvillea glabra var. sanderiana, koja ima ljubičaste brakteje. Normalno cvate ljeti, ali uzgojem se može pospješiti cvatnja i zimi. Ako bugenvileju unesemo u toplu sobu sa suhim zrakom, cvjetovi i listovi brzo otpadnu. Biljka ne podnosi naglu promjenu životnih uvjeta, pa se na njih treba tek postepeno prilagoditi. Najprije je moramo neko vrijeme držati na svijetlom sunčanom mjestu u prohladnojsobi i zalijevati mlakom vodom. Ako ne odbacuje mnogo listova, možemo je unijeti u toplu sobu, ali je redovito moramo zalijevati i svakih 14 dana nadohranjivati.

Nakon cvatnje treba izboje prikratiti, tako da biljka zadrži oblik i da je potaknemo na cvatnju, jer Bougainvillea glabra cvate na mladiim izbojima. Do kraja srpnja treba izboje još nekoliko puta prikratiti. Naprotiv, kod bugenvileja, koje cvatu ružičasto i imaju dlakavo lišće, prikraćuju se samo predugi izboji, jer one cvatu na starom drvu. Ako ih uzgajaimo u loncu, onda ih vežemo za šibe, koje savinute pričvrstimo za lonac.

U proljeće se bugenvileja presadi u smjesu livadnjače, listovače, pijeska, ilovače i zrelog kravskog gnoja. Preko ljeta je najbolje da je ukopamo s loncem u vrtu na sunčano mjesto. Ako to nije moguće, treba je držati vani na sunčanom prozoru ili balkonu, redovito je zalijevati i nadohranjivati (1 g gnoja na 1 l vode). O tom kakva je jesen ovisi kako .će nam ta biljka cvasti. Ako je jesen topla i suha, drvo sazori bolje i biljke slijedeće gođine obilno cvatu.

Bugenvileja odrzavanje nega

Važno je da prrezimi i na svježem, svijetlom i sunčanom mjestu. Za Bougainvilleu; glabru je dovoljna prosječna temperatura od 8-10° C. Kroz zimu je gotovo uopće ne zalijevamo, pa čak i kad pocne odbacivati list, jer je doba mirovanja neaphodno potrebno želimo li imati snažne cvatuće biljke. Krajem siječnja je unesemo u topliju svijetlu prostoriju i pocnemo je obilno zalijevati. U proljeće je presadimo i njen životni. ciklus počinje iznova.

Bugenvileja je ukrasna biljka koja uspijeva u prvom redu u svijetlim i zračnim prostorijama. Dosta je skupa, jer njen uzgoj dugo traje,’ ali ako je pravilnonjegujemo, imat ćemo čitav niz godina doista lijepu sobnu biljku.

Tags:, , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com