By May 22, 2013

Pilea

Pilea sobno cvece negaPilea je vrlo deikorativna lončanica koja se tek posljednjih godina pojavila na tržištu. Potječe iz tropskih ‘krajeva, a uzgaja se zbog lijepog šarenog lista. Biljika je grmolika, a listovi jajolika oblika, na vrhu šiljasti, izlaze iz stabljike po dva jedan nasuprot drugomu. Listovi su zeleni sa srebrnasto zelenim šarama koje se razviju u traku uz glavine žile.

Pilea cadieri je jedna od rijetkiih šarenolisnih biljaka koja najbolje uspijeva na sunčanom prozoru. Inače dobro podnosi suhi topli sobni zrak, pa čak i čentralno loženje. Ako je drzimo na mjestu na kojem nema sunca, često donji lisitovi pocrne i otpadnu.

Ljeti je treba obilno zalijevati, a zimi opreznije, samo ako je zemlja na površini suha. Uvijek se zalijeva odstajalom vodom. Za najjačeg rasta dobro ju je dohranjivati, da bi lišće bilo lijepo razvijeno. Ako nam se tokom zime pilea izduži ili radi odbacenog lišča izgubi svoj lijepi oblik, možemo je bez straha u proljeće malo više prikratiti. Vrlo brzo biljika će opet potjerati a doskora će poprimiti svoj lijepi grmoliki oblik. Odrezane vrskove 6-10
cm duge možemo upotrijebiti kao reznice. U priređenu posudu sa smjesom listovače i pijeska utaknemo reznice.

Pokrivene plastičnom folijom ili staklenkom za ukuhavanje, vrlo brzo se zakorijene. Sada ih presadiimo u smjesu jednakih dijelova listovace i livadnjače uz dodatak rasprhlog gnoja, u male lonce kojima na dno stavimo dosta krhotina da se osigura otjecanje vode. U spomenutu smjesu zemlje presađujemo i starije biljke. Kad prođe opasnost od mraza, možemo pileu držati vani na prozorsikoj dasci, balkonu ili terasi, ili ukopanu s loncem na .gredici u vrtu. Pilea kadieri naročito lijepo djeluje, ako je posadimo u zdjelice sa sarenolisnim koleusom.

Pilea ukrasno bilje odrzavanje

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com