By May 23, 2013

Kampanula, sobni zvončić

Kampanula, sobni zvoncic cvece biljkaSobni zvončić potječe iz Sredozemlja. Vrlo je često susrećemo na seoskim prozorima. U gradu je rjeđa, premda ta skromna biljka s obiljem cvjetića cijelo ljeto predstavlja ukras naših prozora, balkona i terasa. Nježnije stabljike biljke vise ako ih ne podupreino. Zato je možemo uzgajati na prikladnom stalku kao viseću biljku. Najljepše se razvija ako je na sve strane slobodna. Međutim, ako nemamo mjesta da je ttzgajamo u visećoj formi, možemo je uzgajati piramidaln’o uz stalak koji pričvrstimo na cvjetni lonac.

Kampanula ima vrlo skromne zahtjeve, pa joj moramo osigurati samo svijetlo zračno mjesto i dovoljno vlage da nam bujno raste i na sjevernom i na južnom prozoru. Ako je strana sunčana, treba je ljeti zalijevati i dvaput dnevno, dok je na sjevernoj strani dovoljno da je zalijevamo svaki drugi dan. Zalijevati je možemo. odstajalom vodom iz vodovoda, jer podnosi vapno. Cvate neumorno od srpnja do kasno u jesen. U doba najjačeg rasta od. ožujka kroz 6 tjedana treba je svakih 14 dana dohranjivati otopinom gnojiva da bujno raste i obilno cvate. U jesen, kad biljka prestane cvasti, odrežemo joj izboje, pustimo da prezimi u hladnoj prostoriji i samo je umjereno zalijevamo. Nije poželjno da zimi tjera izboje, jer su nježni i neotporni.

sobni zvoncic cvece biljka

U proljeće je presadimo u smjesu od dva dijela listovače, jednog dijela livadnjače i jednog dijela pijestka. Razmcnožavamo je vrlo lako, tako da vršne reznice zakorijenimo u vlažnom pijesku kod temperature od 8-12° C, u veljači i ožujku. Zakorijenjene reznice sadimo u lonce br. 7-8 i to 3-5 komada zajedno, a kad se prokorijene, presade se u lonce br. 12. Zemlja mora biti plodna i bogata vapnom. Da bisrno dobili lijepe grmolike biljke, moramo ih 2-3 puta prikratiti. Tako razmnožene biljke cvatu već u mjesecu srpnju. Kampanula ima puno sorta. Za uzgoj u stanu osim Campanula fragilis, koja cvate zvjezdastim svijetloplavim cvjetovima, prikladna je i Campanula isophylla, koja ima svijetlo plave ili bijele cvjetove.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com