By May 26, 2013

Afrička ljubičica

Afrička ljubica potječe s podnožja brda Kilimandžaro u centralnoj Africi. Zbog sličnosti s ljubicom dobila je svoje ime, premda je botanički srodna s gloksinijom.

Afrička ljubica ima tamno zelene ovalne krhke listove.. Iz guste rozete listova izdižu se na dlakavim stapkama mnogobrojni ljubicasti cvjetići, slični cvjetićima ljubice, s izrazito žutim prašnicima. Ova lijepa mala sobna biljka naročito je omiljena u Americi, gdje je uzgojeno više od 800 sorta s plavim, bijelim, ružičastim i crvenim jednostavniim i punim cvjetovima. U Evropi su najomiljenije i najraširenije sorte is plavim cvjetovima.

Kad kupujemo afričku Ijubicu, treba da, po mogućnosti, kupimo najveću i najbolje razvijenu biljkiu, jer će nam takva Ijuibica najljepše i najdullje cvasti. Budući da obično nabavimo ili dobijemo biljku u cvatu, smjestit ćemo je na sjenovito svijetlo mjesto, najbolje na sjeveroistcni ili sjeverozapadni prozor. Biljke u punom cvatu mogu se držati i na sjevernom prozoru. Ako biljke nisu na zasjenjenom mjestu, pojave se na lišću ružne žuto-bijele mrlje.

africka ljubicica sobno cvece nega

Cvatuće africke Ijubiice redovito i oprezno zalijevamo mekom vodom ili kišnicom, a svakih 14 dana dohranjujemo otopinom gnojiva. Ove osjetljive biljke trebaju tokom čitave godine stalnu temperaturu, a ziimi ih nikad ne smijemo držati u prostoriji gdie temperatura pada ispod 14° C. Kad cvatnja završi, dobro uzgajane biljke cvatu i nekoliko mjeseci, zalijevanje nešto ograničimo, da se biljke odmore. Međutim, treba paziti da se grumen nikada
ne osuši.

Iskusniji ljubitelji cvijeca mogu pokusaiti da sami razmnože afričlce ljubice. Izrasle listove s malim dijelom peteljke utaknemo u pjeskovitu vlažnu zemlju i pokrijemo bocom za ukuhavanje. U jednom cvjetnom loncu možemo zakorijeniti oko 5 komada lisnih reznica. Na dnu lisne peteljke razvije se za 4―6 tjedana više malih biljaka, koje pojedinačno posadimo u male lončiće. Za sadnju uzitnamo smjesu jednog dijela listovače i jednog dijela šumske zemlje s nešto pijeska. Kod stalne temperature od 14―18° C, na svajetlom ali sjenovitom mjestu, uz dovoljnu vlagu zraka, mlade biljke se vrlo brzo razviju. Što ranije u prolječe razmnožomo afiičku Ijubicu, to ranije će nam cvasti. Normalno cvate ljeti,ali ako ih razmnožavamo u razno vrijeme možemo uzgojiti cvatuće biljke za svako doba godine.

africka ljubicica  ukrasno bilje odrzavanje

U posljednje vrijeme javlja se afrička Ijubica i u našim cvjetarnama. Ako je nabavdmo ili dobijemo posađenu s drugim biljem u cvjetnom aranžmanu, najbolje je da je odmah izvadkno i posađimo u posebni lonac. Vrlo lijepo izgleda ako taj lonac postavimo na drugi preokrenuti cvjetni lonac, koji sakrijemo tako, da naokolo složimo lončiće sa sobnim papratima i bršljanom. Ovalkvu .skupinu moći ćemo dugo održati, jer možemo svaku biljku posebno zalijevati prema njenim potrebama, što nam nije moguće ako sve biljke zajedno rastu u istoj posudi.

Afričku ljubicu treba uzgajati strpljivo, s puno ljubavi i pažnje, i ne smijemo dozvoliti da nas eventualni prvi neuspjeh uplaši, pa da radi toga odustanemo od zamisli da našoj maloj zbirci sobnog cvijeća dodamo i ovaj lijepi primjerak.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com