By May 26, 2013 0 Comments

Cinerarija, senecio, pepeljuga

Cinerarija je biljka, koj.a procvate rano u proljeće, a nosi veliki broj cvjetova prekrasnih boja. Švi tonovi od ljubičaste do sasvim svijetloplave, crvene, ružičaste, bakarne s bijelom sredinom i obratno, zastupani su kod cinerarija, koje mogu biti velike ili malocvjetne, vdsoke ili niske forme.

Cinerarija potječe s Kanarinskih otoka iz Teneriffe. Tamo raste divlja na svježim brežuljcima na kojima nikada nema mraza. Ako je pravilno njegujemo, cvate nam .nekoliko tjedana i zamjenjuje rezano cvijeće u vazi, koje je u to doba godine dosta skupo. Sama cinerarija spada među jeftinije cvatuće lončanice. Nakon cvatnje biljka se osuši i treba je baciti. Dalji uzgoj se ne isplati, jer se uzgaja iz sjemena, a za uzgoj su potrebni staklenici, odgovarajuća toplina i naročiti životni uvjeti.

Cinerarija cvece

Cinerariju koju smo kupili ili dobili smjestit ćemo na najsvjetlije mjesto u sobi, ali ćemo paziti da je nikada ne izložimo direktnom sunčanom svjetlu:”Ako je stavimo na prozor koji obasjava podnevno sunce, osjetljivi zeljasti listovi brzo će se smotati i spustiti, a čitava će biljka ižgledati uvelo i brzo će ocvasti.

Njega biljke sastoji se u redovitu obilnu zalijevanju, a listove treba povremeno prskati da se održe svježi. Za cvatnje se može prihranjivati jedanput tjedno blagom otopinom gnojiva.

Cinerarija biljka

Ako je zrak u sobi suh, a lišće ne ovlažimo, cinerariju vrlo često napadnu lisne uši, koje najčešće kupimo zajedno s biljkom. Zato biljku treba kod kupnje pažljivo pregledati, a dobro je i preventivno prskati lišće otopinom od 20 g mekog kalijevog sapuna i 10 g špirita na 1 l vode. Ako nam se usprkos tome uši pojave treba lišće prskati nikotinskim sredstvima ili sredstvom protiv lisnih ušiju. Biljke koje ne zaštitimo od ušiju mnogo kraće traju.

Click Here To Join Native Media
Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Post a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!
shared on wplocker.com