By May 29, 2013

Kroton

Kroton cvece biljkaPoznatiji je pod imenom kroton (Croton). To je moderna dekorativna biljka sa šarenim listom, koja kod nas još nije udomaćena, premda se tu i tamo može nabaviti, ali je dosta skupa. Potječe s Malajskog arhipelaga, a u Evropu je prvi put donesena u London 1875. godine. Tu tipičnu tropsku biljku naći ćemo u botaničkom vrtu, cvjetnlm izložbama, a tu i tamo i u izlogu koje naše cvjetarne.

Kroton nije teško uzgojiti ako mu osiguramo dva životna uvjeta: toplinu i vlagu. Kroton traži temperaturu od 18° C, dakle temperaturu ložene sobe. Samo treba paziti da kod zračenja i noću ne bude izložen kolebanjima temperature. Mnogo je teže s vlagom, jer što je zrak u prostoriji topliji, to je i suši, naroćito ako se grije pomoću centralnog loženja. Zato si kod uzgoja krotona možemo pomoći samo tako da biljku i nekoliko puta dnevno prskamo i da je postavimo u tanjurić s vodom na preokrenuti podložak. Prskamo je mlakom vodom. Aiko nam kroton usprkos tome odbaci list, ne moramo odmah od njega dići ruke. Uz strpljivo dalje njegovanje on će doskora opet bujno potjerati i obradovati nas svojim duguljastim, često valovitim, panaširanim listom, obojenim žuto, narančasto, crvveno i zeleno. Osim toga su listovi različito išarani, a i žile su naročito istaknute.

Kroton odrzavanje nega

Naravno, ako imamo izgrađeni zagrijani cvjetni prozor, sva briga oko uzgoja krotona svest će se na redovito zalijevanje. Ako je potrebno, treba ga presaditi u smjesu zemlje koju će nam sastaviti vrtlar od komposta, treseta, pijeska i livadnjače. Za sadnju se ne smiju uzeti preveliki lonci.

Potrebno je još samo napomenuti da je kroton ljepši i šareniji što ga više držimo na svjetlu i samo ga u najžarčem ljetu zasjenimo lako od podnevnog sunca.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

1 Comment on "Kroton"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Cvećarka says:

    Dobila sam kroton prošle godine u Martu i dosta liski je opalo. Na leto sam ga iznela na terasu (zapadnu), stavila sam ga u lavor sa vodom i pazila da je uvek vode u lavoru. On je izrastao i pustio još dve grane. Na jesen je unet u kuću i promenila sam mu mesto, i evo celu jesen i zimu je dobro, više je zelene boje ali list ne opada. Zalivam u saksiju svakih 5 dana po malo. inače stoji pored radijatora.

shared on wplocker.com