By May 30, 2013

Koleus – Ukrasna kopriva

Na plantažama Azije i Afrike, odakle je prije 100 godina uvezen u Evrapu, predstavlja koleus korov. Međutim, kod nais je ta lijepa šarena biljka, jeftina i skromnih zahtjeva, vrlo prikladna kao sobna biljka, a isto tako i za sadnju u balkonske i prozorske sandučiće i na gredice. Ima ih sa žutim, smeđim, crvenim i šarenim lišćem.

Koleus treba dosta topline i vlage i što više svjetla, jer su mu tada boje intenzivnije, a biljka ljepša. Da nam ne bi izrastao pievisoko, od vremena do vremena mu zakidamo vrhove, koje možemo odmah upotrijebiti kao reznice za razmožavanje, ako ih posadimo u posudu s vlažnim pijeskom, koju možerno pokriti staklenkom za ukuhavanje.

Koleus odrzavanje nega

I u čaši s čistom vodom biljka pusti korijenje. Zakorijenjene biljke posadirmo u cvjetne lončiče u smjesu listovače, livadnjače i pijeska. Kad se biljke prokorijene, moramo ih jos 2-3 puta presaditi. Ako ih uzgajamo iz sjemena, postupak je isti, tj. sjeme posijemo u sandučiće, a mlade, vrlo raznolike biljke pikiramo, a zatim posadimo u lončiće. I velike biljke po potrebi jedaraput tokom ljeta presadiimo. Cvjetovi koleusa su plavkasto bijeli i neugledni, pa ih treba kidati da biljku nepo trebno ne iscrpljuju.

Njega koleuisa je vrlo jedinostajvna. Biljke treba samo redovito, a za žarkih ljetmih dana i dva do tri puta dnevno, obilno zalijevati da se grumen nikada ne zasuši. Ako se to ipak katkada desi, treba biljku odmah obilno zaliti. Zalijevati treba po mogućnosti kišnicom, jer koleus voli kiselu reakciju i ne podnosi vapno.

Zimi ćemo zadržati koleus samo onda ako ga želimo na proljeće sami razmnožavati, inače se ne isplati držati, jer zimi odbaci list i nije lijep, a mora se držati u toploj sobi, jer je na hladnocu vrlo osjetljiv. Zimi se također redovito zalijeva, a pred kraj zime i prihranjuje. Treba ga držati na svjetlom i toplom mjestu i povremeno prskati ako je zrak suh. Pošto koleus možemo nabaviti u proljeće jeftino kod vrtiara, to se skoro ne isplati njegovati
cijelu zimu. . .

Koleus cvece biljka

Velikolisne sorte koleusa koje se po ljepoti mogu mjeriti sa carskim begonijama razmnožavaju se sjemenom.

Koleus je prikladna biljka za cvjetne zdjele, košare i razne aranžmane, pa mu je primjena vrlo mnogostrana s obzirom na to da ga susrećemo i na cvjetnim gredicama u parkovima.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

1 Comment on "Koleus – Ukrasna kopriva"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Vesna says:

    Obozavam koprivice. Tako dekorativne, a nisu zahtevne.

shared on wplocker.com