By June 5, 2013

Zmajevac (dracena)

zmajevac cvece biljkaZmajevac potječe s Kanarskih otoka i dok je mlada vrlo je zahvalna sobna biljka. Kasnije previše izraste, pa na vrhu visoke stabljike nosi kup elegantno savinutih uskih listova. Upotrebljava se za dekoracije javnih prostorija, priredaba itd. Mlade diracene, koje nekoliko godina možemo uzgajati u sobi, nisu osjetljive. Zimi ih držimo u svijetlim prostorijama u kojima temperatura ne pada ispod 10 C, ali podnose i ložene prostorije.

U hladnijim prostorijama treba je manje zalijevati. Lišče treba povremeno brisati ili prskati. U proljeće je redovito presađujemo, ali nije potrebno svaki put uzeti veći lonac. Presađuje se u smjesu listovače, klijališne zemlje i ilovače, kojoj se doda pijeska i treseta. Na dno lonca treba staviti dosta krhotina crijepa. Nakon presađivanja, dok se biljka dobro ne zakorijeni, treba oprezno zalijevati. Kad prođe opasnost od mrazova, u drugoj polovici svibnja, možemo je držati na balkonu, terasi ili u vrtu. ljeti je treba obilno zalijevati i prskati.

Neke dracene potjecu iz tropskog dijela Južne Amerike, a odlikuju se prugastim lišćem, kao npr. Dracaena gracilis, Dracaena deremensis, Dracaena fragrans i Dracaena godseffiana. One traže višu temperaturu i vlažan zrak, a ne iznosimo ih nikad iz sobe. Ne podnose izravno sunce kao zmajevac i na suncu im listovi izblijede. Zimi ih moramo držati kod temperature od najmanje 15° C, a najbolje im odgovara 17-18° C. Sve dracene razmnožavaju se vršnim reznicama ili sjemenom. Kod tropskih vrsta to je najbolje prepustiti vrtlaru, jer je za razmnožavanje potrebna stalna, dosta visoka temperatura tla (28° C).

dracena nega odrzavanje

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com