By June 8, 2013

Fatshedera lizei – Bršljanolisna aralija

aralija cvece biljkaFatshedera je križanac između aralije i bršljana. Ova moderna sobna biljka odlikuje se jednako svojstvima jednog i drugog roditelja. Listovi su joj manji i na kraćim peteljkama nego kod araJije, a imaju oblik bršljana. Rijetko se stabljika grana i biljka raste uspravno, kao aralija, ali ima sposobnost da se pirihvaća za podlogu, pa je možemo uzgojiti poput bršljana uz zid ili .kakvu drugu podlogu. Lišće može biti zeleno ili panaširano tj. šareno. Sarene su vrste osjetljivije i traže više topline i svjetla. Fatshederu možemo ljeti držati i na bailkonu ili je ukopati s loncem u vrtu. Uvijek treba paziti da nije izložena prejakom suncu, jer inače joj se gomji listovi objese.

Isto se događa ako nema dovoljno vlage. U stanu joj nije potreban sunčani prozor, pa je možemo držati i uz sjeverni prozor ili na kojem slabije osvijetljenu mjestu u sobi. Osjetljivija je na zimu od aralije i bršljana, pa je već početkom listopada morarno unijeti u kuću, ako je preko ljeta bila vani. Za vrijeme rasta je obilno zalijevamo kišnicom i svakih 14 dana dohranjujemo btopinom gnojiva. Zimi je rjeđe zalijevamo, a zimi i ljeti treba joj lišće jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom.

Razmnožavati se može reznicama, od kojih svaka mora imati bar 3 lista. Donji se odreže, a po tri sadnice se utaknu u jedan lončić u smjesu listovnjače i oštrog pijeska. Treba paziti da zemlja bude uvijek umjereno vlažna, a dobro je lonac pokriti staklenkom i držati na toplom mjestu, ali ne na suncu. Reznice se obično lako i brzo zakorijene.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com