By June 10, 2013

Tulipan

Tuliipani su vrlo omiljeno cviijeće koje u iproljeće lukrašuje gredice vrtova i gradskih parkova. No, kao narcise i zumbuli, taiko se mogu i tulipani uzgojiti u cvjetnom loncu ili iprikladnoj zdjelici, da nam na prozoru cvatu u vrijeme kad gredice u vrtu i parkovima još pokriva snijeg.

Za tu pospješenu cvatnju najbolje odgovaraju posebno priređene tzv. – preparirane lukovice raznih sorta. Takve se lukovice uvoze iz Holandije, koja je po proizvodnji cvjetnih lukovica najpozjnatija zemlja na svijetu, a mogu se u jesen nabaviti i u našim trgovinama sjemenom i cvjetarnama. Da bi mam rane sorte tulipama cvale već krajem prosinca ili polavicom sijecnja, moramo ih posaditi u cvjetne lonce ili zidjelice već u Studenom, i to tako, da izboji na lukovicama dođu do visine ruba lonca. I tulipani se, kao i zumbuli, moraju iz početka držati na hladnom i tamnom mijestu.

Tulipan sobno cvece bilje

Najbolje je, ako za to imamo mogucnost, da lonce s lukovicama ukopamo u vrt i pokrijemo 10 sm debeim slojem zemlje Ako nemamo vrta, najbolje je lonce smjestiti u nelozenoj prostoriji, da budu u tami. Lonac u kome su posađem tulipani može se pokriti drugim praznim cvjetmm loncem i drzati na hladnom mjestu, tu ih treba samo povremeno zaliti da se potpuno ne osuše. Kad lukovice prokliju, a klice su duge oko 10 cm, pa pipanjem u njiima osjetimo cvjetni pup, iznesemo tulipane u lozenu sobu na svjetlo. Veselje koje će svakom ljubitelju prirediti ovako uzgojeni tulipani, opravdava trošak za nabavu lukovica i trud oko uzgoja.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com