By June 13, 2013

Hemantus (slonovo uho)

Hemantus slonovo uho odrzavanje negaOba potječu iz Južne Afrike, iz Kaplanda. Hemantus albiflos ima velike kožnate listove, usred kojih se na 10 cm dugoj, čvrstoj stapci razvije bijeli cvat s mnogobrojnim žutim prašnicima.

Ova vrsta dobro podnosi suhi zrak u sobi, nema velikih zahtjeva, pa ga i početnici mogu s uspjehom uzgajati. Držimo ga na južnom prozoru, samo za najžarčih dana lagano zasjenjenog. Ljeti ga obilno zalijevamo, povremeno dohranjujemo dok zimi treba prestati s dohranjivainjem, a zalijevati tek toliiko da se grumen ne osuši. Bolje prezimi u neloženoj, nego u loženoj sobi. Ako je zimi u pretoploj prostoriji, često čvrsti, dole savinuti listovi izgube svoj oblik. Cvate u razno godišnje doba, najčešće ljeti, i ne gubi list.

Razmnožava se malim lukovicama koje se odvoje od matične lukovice i posade u cvjetni lonac u smjesu listovače, ilovače i pijeska. Starije se biljke presađuju svake 3-4 godine u nešto težu zemlju. Nije ih dobro često presađivati, bolje je tokom ljeta dohranjivati. Ako se mlade lukovice ne odvajaju, tokom godina će se razviti lijepe velike mnogolisne biljke. Kod presađivanja treba paziti da se ne ošteti mesnato korijenje, jer u protivnom slučaju biljka zaostane u rastu.

Osim ove otporne sorte hemantusa, nađu se tu i tamo i primjerci osjetljivijeg Haemanthus coccineus. Latice cvijetova su crvene, s mnogobrojnim gustim žutiim prašnicima. Kod ove sorte lišće nakon cvatnje počne pomalo žutjeti i venuti. Zato prestainemo s dohranjivanjem, a postepeno i sa zalijevanjem, tako da .lukovica prezimi suha, u loncu. Tek kad pocne ponovo tjerati, oprezno započnemo zalijevati, a kad razvije svojih 4-5 kožnatih listova, zalijevamo je normialno. Ova sorta traži lakšu humozniju zemlju i dosta velike lonce, jer su starije lukovice često kao šaka krupne. I Haemanthus coccineus može godinama biti u istom loncu i to ljeti na sunčanom i toplom mjestu, a zimi na hladnom, zaštićenom od smrzavanja, ali može prezimiti i u sobi.

Hemantus slonovo uho cvece biljka

Osim ovih sorta vrtlari su križanjem uzgojili prekrasne tropske hibride kao što su Haemainthus katharinae i »Konig Albert«. Ove još osjetljivije biljke najbolje uspijevaju u zatvorenom cvjetnom prozoru. Kod sadnje lukovica mora viriti napola iz zemlje. Nakon cvatnje treba i dalje pomalo zalijevati da listovi ne uvenu dok se u proljeću ne pojave novi mladi listovi. Svega ima oko 60 sorta hemantusa i svi su vrlo lijepe i zahvalne sobne biljke.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com