By June 14, 2013

Sobni bršljan

sobni brsljan odrzavanje negaBršljan je biljka koja se sve više uzgaja u sobi sam aranžmanima. Postoje mnogobrojne sorte sobnih bršljana: patuljasti bršljani, bršljaini sa sitnim lišćem poređanim jedan preko drugoga kao crijepovi na krovu, a listovi su osim toga valoviti. Neke sorte imaju duboko urezane listove, dok druge po obliku lista uopće ne sliče na bršljan. I u boji se sorte međusobno bitno razlikuju, pa ih ima od svijetlo zelenih do potpuno tamnih, neke imaju vrlo lijepe lisne žile, a najljepše su šarenolisne sorte, koje su nešto osjetljivije. Ima sorta kojima je rast grmolik, dok su druge izrazite puzavice.

Bršljani su, naročito oni sa zelenim lišćem, vrlo skromnih zahtjeva. Traže sjenovito svijetlo mjesto, svježi vlažni zrak i redovito ali ne prejako zalijevanje ljeti. Zirni moraju biti zaštićeni od mraza, ali uspijevaju i u loženoj sobi. Ako ih ne možemo smjestiti uz sjeverni, istočni ili zapadni prozor, uspijevaju i na kojem tamnijem mjestu u sobi. I ljeti i zimi treba im lišće jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom, a ljeti ih je dobro iznijeti na kišu i svakih 14 dana zaliti otopinom gnojiva.

Ako ih napadnu lisne uši, treba ih prskati 5% otopinom DDT-a ili otopinom od 20 g kalijevog sapuna i 10 g špirita na 1 1 vode. Vrlo se lako razmnožavaju i to tako da se uz rub cvjetnog lonca utakne u dobru humoznu vrtnu zemlju nekoliko reznica. Najpovoljnije vrijeme za razmnožavanje je rujan i listopad.

sobni brsljan cvece biljka

Šarenolisne sorte kao npr. »Gloire de Marengo« s velikim listom, osjelljivije su i trebaju puno više svjetla da ne izgube svoje lijepe šare na listu. Zimi .trebaju više topline i vlage, pa im lišće treba češće vlažiti spužvom ili prskati.

Bršljani koji pužu djeluju vrlo dekorativno ako ih smjestimo tako da se penju uza zid, uz okvir kakve slike ili uz dovratnik. A isto su lijepi ako slobodno padaju s namještaja ili posede obješene na zid. Ova otporna i zahvalna biljka rnože se preporučiti svakom, uzgajatelju.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com