By February 23, 2023

Pribor i alati za sadnju i održavanje vrtnog cveća koji su vam potrebni

Baštensko cveće može da ulepša bilo koju terasu ili dvorište i unese u njega radost i vedrinu. Međutim, da bi cveće uspelo, potrebno je njegovo redovno i adekvatno održavanje. Održavanje bašte zahteva istrajnost, posvećenost i ljubav, ali i upotrebu adekvatnog alata i opreme.

U nastavku teksta saznajte koji su vam sve alati potrebni kako biste pravilno zasadili i održavali svoje baštensko cveće na najbolji mogući način i od vašeg vrta napravili omiljeno mesto za provođenje vremena

Lopata

Jedan od najvažnijih alata za sadnju i održavanje baštenskog cveća je lopata, te ukoliko planirate ovaj poduhvat ovo je alat koji prvi treba da nabavite. 

U baštovanstvu lopata ima različitu namenu, a ona u najvećoj meri zavisi od oblika za koji se odlučite. Može se koristiti za sadnju, presađivanje i okopavanje cveća, kao i raspoređivanje zemlje oko biljaka nakon sadnje. Ukoliko planirate ozbiljno da se bavite baštovanstvom, potrebne su vam lopate širokog i izduženog oblika, kao i one sa različitim dužinama ručica.

Lopata može biti napravljena od različitih materijala – nerđajućeg čelika ili aluminijuma. Prilikom njenog odabira važno je da obratite pažnju na kvalitet, kako bi obezbedili njenu funcionalnost i trajanje. Prodaja alata za održavanje baštenskog cveća vrši se u specijalizovanim prodavnicama ili putem online shop-a te prilikom kupovine birajte samo proverene proizvođače.

Motika

Motika je takođe jedan od neophodnih alata za održavanje baštenskog cveća. Ona se koristi za ravnanje zemljišta i formiranje prostora za sadnju biljaka. Obično ima široke i ravne zupce koje omogućavaju jednostavno i brzo oranje i razbacivanje zemlje.

Postoje razne vrste motika, uključujući onu sa ravnim krakom, zaobljenim krakom i krakom sa dva reza. Sve vrste motika su korisne u vrtu, ali odabir prave kope zavisiće od vaših specifičnih potreba.

Kvalitet motike takođe igra važnu ulogu u funkcionalnosti i trajnosti alata. One od čelika ili nerđajućeg čelika su često najbolji izbor zbog svoje otpornosti na koroziju i trajnosti.

Makaze za baštu

Kako bisteodržavali baštensko cveće potrebne su vam oštre i kvalitetne makaze za baštu od nerđajućeg čelika. One se koriste za rezanje grana i listova, kao i orezivanje žbunova. Postoje različite vrste makaza – klasične, makaze za orezivanje, makaze sa duplom oštricom. 

Bajpas makaze imaju sečivo u obliku polumeseca, i najčešće se koriste za rezanje ruža, vinove loze i sitnih grana, dok se anvil makaze, koje rade na principu noža, koriste se za sečenje suvih grana. Rotirajuće makaze za baštu imaju dršku koja se prilagođava pokretima ruku i na taj način olakšava orezivanje cveća i sprečava pojavu žuljeva na rukama.

Za koje od makaze ćete se odlučiti zavisi od vrste baštenskog cveća koje imate u svom vrtu

Prilikom odabira makaza vodite računa i o mehanizmu za zaključavanje, koji će omogućiti veću preciznost rezanja ali i sigurnost prilikom upotrebe.

Zaštitna oprema za ruke – baštenske rukavice

Kako održavanje baštenskog cveća podrazumeva rukovanje sa različitim oštrim alatom za cveće, kako biste zaštitili svoje ruke, potrebne su vam i baštenske rukavice. One su obično napravljene od kvalitetne gume, kože ili tekstila kako bi osigurale udobnost i bezbednost prilikom rada u bašti.

Rukavice za vrtlarstvo imaju zaštitne funkcije koje štite ruke od povreda i ogrebotina koje su česti problemi u vrtlarstvu. Osim toga, one takođe štite ruke od alergijskih reakcija prilikom kontakta sa biljkama i zemljom.

Prskalica za vodu

Kako bi vaše baštensko cveće uvek bilo zdravo i lepo, potrebno je redovno da ih zalivate. Kako svako cveće zahteva različitu negu, učestalost zalivanja i doba dana kada to radite zavisi koja je vrsta cveća u pitanju. Baštensko cveće je podložno isušivanju te je prilikom zalivanje važno da se voda ravnomerno rasporedi po biljci. 

Korišćenjem prskalica za vodu, biljke se ne samo zalivaju, već se i hlade, što je posebno važno tokom vrućih letnih dana. Kako biste bili sigurni da ste adekvatno zalili baštensko cveće, potrebno je da nabavite prskalicu za vodu uz pomoć koje ćete ravnomerno rasporediti vodu po biljkama.

Postoje različite vrste prskalica za vodu, uključujući ručne prskalice i prskalice sa širokim disperzijskim prskalicama. Ako zalivate više prskalica istovremeno, potrebna vam je prskalica sa više mlazeva ili sa širokom disperzijskim mlazom. Ukoliko želite da prskate biljke u teško dostupnim mestima, bolje je odabrati prskalicu sa produžetkom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, te da ste pronašli sve neophodne informacije o priboru za održavanje baštenskog cveća. Ovi alati će vam pomoći da zasadite i održavate svoje bastensko cveće na najbolji mogući način. 

Važno je koristiti odgovarajuće alate i pribor kako biste osigurali da baštensko cveće raste zdravo i da cveta obilno. Ne zaboravite da redovno održavate i brinite o svojim biljkama, kako bi one uvek izgledale lepo i privlačno.

Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com