By November 11, 2014

Sanseverija (Indijansko pero) – otporna dekoratvina biljka

Sanseverija ili indijansko pero, latinski naziv (sansevieria) je sobno cveće sa poreklom iz Afrike i Indije. Ova sobna biljka ima listove smeštene u rozeti, sabljastog oblika i često su vrlo dugački. Pošto je reč o vrlo otpornoj biljci, indijansko pero je preporučljivo za gajenje ako nemate mnogo iskustva u hortikulturi, ili ako ste često odsutni. Proba uzgoja će Vas koštati oko 150 dinara, kolika je cena jedne mlade sanseverije.

Sanseverija može da uspeva i u mračnijim prostorijama, ali tada listovi neće imati izražene šare. Držite indijansko pero slobodno pored radijatora ili TA peći, jer joj to nimalo neće smetati, kao ni ako zaboravite da je zalijete.

Sanseveriju treba da prihranjujte granuliranim i tečnim mineralnim djubrivima, tek jednom u mesec dana. Tokom proleća i leta, dovoljno je da sanseveriju zalivate jednom sedmično. Pošto ne trpi veliku vlagu, vodu koja se nakupi u podmetaču, treba redovno prazniti a izmedju dva zalivanja pustiti zemlju da se osuši.

Sanseverija cvece

Vrste Sanseverije

Iako postoje brojne vrste, najpoznatija je Sansevieria zeylanica, koja potiče sa Cejlona i koja se odlikuje sabljastim listovima sa sivim poprenim prugama. Medju poznatim vrstama je i Sansevieria laurentii variegata, koja potiče iz tropske Afrike. Njeni listovi takođe imaju poprečne sivkaste pruge ali su im ivice presvučene širokim žutim štraftama koje mu daju posebnu egzotičnost i dekorativnost.

Posebno je lepa vrsta Sansevieria cylindrica, koja takodje potiče iz Južne Afrike i ima veoma dugačke listove od preko jednog metra.

Vrsta Sansevieria hahnii je niska rastom (oko 25 cm) ali ima solidnu širinu. Listovi su elipsasti i žuto zeleni.

Nega i gajenje

Održavanje Sanseverije ne zahteva mnogo vremena i novca, jer je reč o relativno skromnoj biljci. Prijaju joj suv vazduh u stanu, i polusenovita mesta. Potrebno je da joj povremeno vlažnim sunđerom obrišete prašinu sa listova. Optimalna temperatura za uzgoj sanseverije je u rasponu od 12 do 15°C.

Ova biljka ne podnosi mnogo vlage, pa joj je dovoljno zalivanje jednom nedeljno zimi, ali vodite računa da voda ne udje u lisne mlade izdanke, jer biljka može da počne da truli. Za zalivanje je najbolja odstajala mlaka voda – ne direktno iz česme.

Presadjivanje

Ponovna sadnja sanseverije potrebna je samo kada joj saksija postane mala. Najbolje je da se presadjuje u proleće, a sanseveriji odgovara laka, plodna zemlja sa dodatkom 15% rečnog peska. Zemlja u saksiji mora da bude dobro drenirana. Indijansko pero ima jako plitak i mali koren, pa ga treba saditi u plitke i šire saksije.

Indijansko pero biljka

Razmnožavanje indijanskog pera

Sanseverija se razmnožava reznicama ili deljenjem korena. Kada podelite koren zdrave odrasle biljke, posadite novu biljku odmah u saksiju sa mešavinom baštenske zemlje i peska. Očekujte da počne brzo da raste i to bez specijalne nege. Ako sanseveriju razmnožavate reznicom, znajte da nova biljka neće imati žućkaste ivice po listovima, ili izražene štrafte.

Moguće bolesti sanseverije

Sanseverija je dugovečna i otporna biljka, ali ipak zahteva minimalnu negu uz koju će Vam dugo trajati i ukrašavati dom. Indijansko pero ne voli hladnoću i sigurno će propasti ako je čuvate na temperaturi nižoj od 10 stepeni. Ne premeštajte ovu biljku iz senovitog mesta na jako sunce jer će se na listovima pojaviti palež. Moguća je i pojava pegavosti listova.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com