By November 11, 2014

Muškatle – dekorativne i lake za održavanje

Muškatle, latinski naziv (Pelargonium sp.) spadaju u najpopularnije cveće na našim prostorima, ne samo zbog specifične lepote, već i zbog toga što su vrlo izdržljive i lake za održavanje a njihova nega je jednostavna. Cvetanje muškatli traje od proleća pa sve do u jesen, kada krase brojne balkone i terase i kada se mogu naći u skoro svakom vrtu, u bašti, po ivičnjacima…

Gajenje muškatli

Da biste imali lepe i zdrave muškatle, nije potrebno mnogo vremena ni brige. Muškatle najviše vole svetle lokacije, ali zaštićene od najjačeg, podnevnog sunca. Za prelep vrt ili terasu tokom proleća, leta i zime, nije Vam potrebno ni mnogo novca – muškatle nisu skupe!

Cena jednog korena može se naći i za 100 dinara.

Najbolja temperatura za njihovo gajenje je od 10 do 27 stepeni, i na nižim temperaturama propadaju. Interesantno je da na 10 stepeni, kao i na temperaturi od preko 30 stepeni, muškatle ulaze u fazu mirovanja i tada ne rastu i ne cvetaju, ali mogu preživeti dugo.

Muskatle cvece

Zalivanje muškatli mora biti redovno, ali bez preterivanja. Biljkama je potrebna vlaga najviše zbog toga da ne bi došlo do uvenuća listova. S druge strane, preterano zalivanje dovodi do truljenja biljke i još nekih bolesti, pa je poželjno da ima dovoljno rupa na saksiji, ali i da muškatle držite u manjim saksijama, kako bi se zemlja brže sušila izmedju dva zalivanja.

Tokom leta, kad zahladi, muškatle možete orošavati odstojalom vodom, ali samo ako su noći tople.

Orezivanje

Krajem septembra, uklonite sve cvetove, i sveže i uvele sa Vaših muškatli, kako bi štedela energiju. Većina listova će opasti tokom zime, a one uvele, uklonite ručno, bez odsecanja. Da bi dobile lep grmolik rast, muškatlama povremeno skratite vrhove izdanaka. Nije potrebno dodatno orezivanje muškatle, osim ako neka grana ne štrči, jer orezivanje odlaže cvetanje.

Muškatla – kako da prezimi?

Pre prvih mrazeva, skratite muškatle na oko 20 santimetara, i ukonite uvele i oštećene listove i cvetove. Muškatle se tokom zime ostavljaju u prostoriju sa temperaturom u rasponu od 8 do 10 stepeni. Ne ostavljajte ih u toplim i mračnim prostorijama u kući, jer će poterati blede slabe izdanke, što može da iscrpi biljku. Zimi ih zalivajte samo povremeno – na 15 dana ili jednom mesečno. Prihrana nije potrebna sve do marta.

Dalji uzgoj u proleće

Urano proleće, orežite oko 20-30 posto muškatle, a posle orezivanja ih zalijte. Kada prodje nekoliko sedmica – sledi presadjivanje u novu zemlju, ako je neophodno. Dalja nega podrazumeva postepeno povećavanje količine vode za zalivanje i početak prihranjivanja.

muskatle nega

Sadnja muškatle se obavlja u već pripremljenoj mešavini zemlje. Preporučljiv je tresetni supstrat krupne granulacije. Zemlja ne treba da bude previše zbijena jer muškatle vole dosta vazduha oko korena. Posle sađenja, prvih 15 dana, muškatla se zaliva čistom vodom, a posle se polako počinje sa prihranom.

Mesto sadjenja može da zavisi i od vrste muškatli:  One sa jakim i neobičnim cvetovima, ne treba saditi na najjačem suncu, jer listovi mogu da blede, a cvetanje ne bude bogato.

Ovo cveće se prihranjuje đubrivom za muškatle, đubrivom na bazi guana ili osmokotnim đubrivom za cvetnice. Tokom vegetacije prihranu treba praktikovati zalivanjem 1 do 2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle se, ne smeju prihranjivati preko listova , jer imaju dlačice.

Razmnožavanje muškatli

Muškatle se razmnožavaju semenom ili uzimanjem reznica zdravih, sočnih biljaka, a optimalno vreme za to je leto. Reznice na ožiljavanje treba staviti u topao, peščani, umereno vlažan kompost.

Razmnožavanje semenom zahteva da seme bude sveže, je brzo gubi klijavost.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com