By November 12, 2014

Lozica – omiljena sobna biljka koja ne gubi na popularnosti

Cissus ili lozica, latinski naziv (vitaceae) je sobna biljka puzavica koja spada u biljke, takozvane prečišćivače vazduha. Može se držati na policama, u visokim žardinjerima ili na komodama, jer kao biljka koja visi predstavlja lep ukras doma. Vremenom može da naraste toliko da može da prekrije ceo zid.

Ovaj rod obuhvata oko 350 vrsta drvenastih puzavica, zatim biljaka sa debelim mesnatim stablom, koje nisu penjačice i odredjenih sukulentnih vrsta.

Veliki broj vrsta sobnih lozica poreklom je iz tropskih i suptropskih predela Australije ili iz južne Amerike. Na naš kontinent lozice su dospele pre oko sto godina i od tada su svakako medju omiljenijim sobnim biljkama.

Grane sobne lozice su mrke boje i blago obrasle sitnim dlačicama, a tu su i karakteristične vitice za biljke puzavice. Listovi lozice su pojedinačni, u tri ili čak 5 boja, ovalni, šiljasti u vrhu, sa vidnim nervima , nazubljenim ivicama i sjajni su. Cvetovi su u vidu venčića i imaju 4 latice.

Lozica cvece

U našoj zemlji, najčešće vrste koje se gaje kao sobno cveće su Cissus antarctica i Cissus rhombitolia.

Cissus antarctica je poreklom iz Australije, zimzelena je biljka i ima listove srednje veličine koji su reckasti. Ova lozica podseća na vinovu lozu.

Cissus rhombitolia, lozica koju zovemo još i kućni bršljan. Ova puzavica je žbunastog oblika u vidu lopte, i vodi poreklo iz Latinske Amerike. Ima vrlo lepe dekorativne sjajne listove, tamnozelene boje u obliku romboida. Izdanci i donja strana listova su crvenkaste boje i umereno su dlakavi.

Bolesti lozice

Ako nega lozice nije adekvatna, na sobnim lozicama mogu se javiti simptomi nekih bolesti. Ako je preterano zalivate, na listovima lozice pojaviće se smeđe pege koje se lagano šire, a list se potom suši i otpada. U tom slučaju, smanjite zalivanje i zaštitite lozicu od jakog sunca.

Uzgoj lozice

Gajenje lozice podrazumeva nekoliko jednostavnih pravila. Sobnoj lozici neće prijati prejako sunce. Najbolje je da je postavite na prozor koji je okrenut ka severu ili istoku. Zalivanje tokom leta treba da bude dva puta nedeljno, ali pre toga proverite vlažnost zemljišta. Zimi lozicu zalivajte manje, jednom u toku dve sedmice.

Nega lozice tokom zime podrazumeva da biljku držite u prostoriji gde je temperatura oko 15 stepeni, a leti oko 20 stepeni . Dok traje vegetacija, biljci je potrebna prihrana na svake dve nedelje, ali umerenim količinama jer lozica ne trpi prejake rastvore i koncentracije đubriva. Lozici je potrebna vlaga, pa se zato preporučuje povremeno i blago orošavanje vodom.

Presadjivanje lozice

Presađivanje lozice je uslovljeno jačinom rasta. Kada biljka preraste saksiju, može se presaditi i dva puta tokom godine. Početkom proleća, skratite lozici glavne izdanke kako bi zadržala grmolik izgled i lepu gustinu.

Razmnožavanje lozice

Lozicu treba razmnožavati u proleće i to mladim izdancima zdrave biljke. Izaberite izdanak koji ima dva para listova, i koji se potpuno uz glavnu stabljiku.

Pre nego što obavite sadnju, uklonite donji par listova. Izdanak treba saditi u mešavinu treseta i peska a potom dobro zaliti.

Preko saksije navucite plastičnu kesu kako biste zaštitili mladu biljku. Držite na temperaturi od 16 do 18 stepeni Celzijusa. Provetrite izdanke svakog dana, tako što ćete skloniti čplastičnu kesu na oko 5 minuta. Vodite računa da se zemlja ne osuši. Izdanci lozice se brzo zakorenjuju, nakon čega ih treba presaditi u saksiju sa uobičajenom zemljom za cveće.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com