By November 12, 2014

Rajska ptica (strelicija) – jedna od najlepših sobnih biljaka

Strelicija, latinski naziv (strelitzia reginae) se zbog neobične lepote i oblika cveta zove još i “rajska ptica”. To je zapravo divlja biljka koja raste u Južnoj Africi. Vrlo je egzotična i dekorativna zahvaljujući cvasti sa 6 do 8 cvetova koji se nalaze na vrhu cvetne drške (duge oko metar). Zato joj omogućite prostrano mesto, naročito ako u jednoj saksiji gajite više korena ove biljke. Nemojte je gajiti sa drugim sobnim cvećem u zbijenim redovima.

Cvet podseća na raširena krila, tri listića su jarke narandžaste boje, a dve duge latice su u teget boji sa posebnim sjajem. List je naboran i sivo zelene boje. Ovo cveće može da poraste od 1 do 1,5 metara u visinu pa mu odgovaraju visoke saksije.

Gajenje i nega

Uzgoj strelicije nije previše zahtevan posao. Uz malo brige i truda, ova biljka će Vas redovno nagradjivati prelepim cvetovima, zbog kojih je i stekla veliku popularnost medju baštovanima i uzgajivačima sobnog cveća. Važno je da znate da Rajska ptica voli svetlo, ali ne i da bude direktno izložena sunčevim zracima.

strelicija gajenje

Potrebno joj je umereno zalivanje i to tek kada se prosuši zemlja u saksiji. Voda ne sme da ostane u podmetaču saksije. Listovima je potrebno orošavanje mlakom vodom. Najbolje je koristiti odstajalu vodu a nikako vodu direktno iz česme.

Streliciju tokom leta možete slobodno da iznesete u vrt, ili na terasu, onda kada su temperature umerene i kada noći nisu hladne, odnosni kada temperaturne oscilacije nisu drastične. Održavanje zimi podrazumeva da ovu biljku držite u stakleniku ili zastakljenoj terasi, a temperatura treba da bude izmedju 13 i 17 stepeni. Rajskoj ptici je zbog cvetanja potrebno redovno prihranjivanje djubrivom za biljke cvetnice. Može da cvetai tokom većeg dela godine.

Sadnja strelicije

Rajska ptica treba da se presađuje svake godine u za jedan broj veću saksiju. Koristite humusnu zemlju koja je bogata glinom, i dodajte joj malo stajskog đubriva. Presadjivanje morate jako oprezno obaviti, jer je korenje ove biljke jako osetljivo na oštećenja. Prihrana je potrebna jednom nedeljno. Na dno (u podmetaču) je obavezna drenaža, odnosno kamenčići, šljunak ili keramičke krhotine, kako osetljiv koren biljke ne bi truleo zbog viška vlage. Ako primetite u tacni dosta vode, obavezno je prospite.

Rajska ptica cvece

Razmnožavanje

Strelicija se može razmnožavati iz semena ili rizomima. Uzgajivači je najčešće razmnožavaju deljenjem bokora. Ipak, najbolje je da kupite već odraslu biljku, jer ako rajsku pticu gajite iz semena, verovatno ćete morati da čekate i do 6 godina kako bi prvi put procvetala. Plus, semenu je potrebno mnogo vremena da proklija. Rajska ptica – odrasla biljka koja već cveta može se nabaviti po ceni od oko 1 200 dinara. Kao rezani cvet, platićete za streliciju oko 400 dinara.

Rajska ptica kao popularno rezano cveće

Pošto može da formira oko 30 cvetova, omiljena je medju cvećarima. Kada se iseče, u vazi može da traje i održi svoju svežinu i dvadesetak dana, pa je zato vrlo popularna i kao rezano cveće. Jarki i topli tonovi cveta rajske ptice, u cvetnim aranžmanima se odlično slažu za zimzelenim dekorativnim biljem.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com