By November 12, 2014

Spatifilum dezinfikuje vazduh i ulepšava svaki dom

Spatifilum, latinski naziv ( Spathiphyllum ) je sobna biljka, relativno laka za uzgoj. Ovo tropsko, a kod nas, kućno cveće, nema velike zahteve za svetlošću. Mnogi je drže u domu kao prirodno sredstvo protiv zračenja. Spatifilum je poznat po tome što neutrališe toksične gasove poput ugljen monoksida i formaldehida.

Iako je laka za gajenje, potrebno je ipak poštovati minimum zahteva kako bi spatifilum krasio Vaš dom svojom punom lepotom.

Nega spatifiluma

Spatifilum voli senovita mesta pa mu tako nije potrebno posebno svetlo mesto. Najbolje će uspevati ako saksiju sa ovom biljkom držite na oko 2 metra od prozora koji gleda na jug ili zapad.

Spatifilum cvece

Previše jaka svetlost može usloviti neke bolesti spatifiluma kao što su žutilo lišća i braon tačke na listovima. U tom slučaju, sklonite spatifilum na drugo mesto gde biljka neće biti izložena direktnim sunčevim zracima.

Spatifilumu odgovara temperatura uzmedju 20 do 25° C. Važno je da tokom zime sklonite biljku od vrata i prozora koje često otvarate. Spatifilum koji gajimo u kući, može uspešno da podnese suvi vazduh u sobama.

Prihrana spatifiluma

Kako bi cvetanje spatifiluma bilo uspešno, prihranjujte ga tokom proleća i leta ali organskim djubrivima. Spatifilum je osetljiv na veštačka gnojiva, pa ih izbegavajte. Spatifilum pored veoma dekorativnog lišća, ima duge tanke cvetne grančice sa prelepim belim cvetovima. Listovi su sjajno zeleni i zahvaljujući njima, biljka je dovoljno dekorativna i kada ne cveta.

U povoljnim uslovima spatifilum će cvetati tokom čitavog leta. Novi mladi cvetovi stvaraju se i u rano proleće i u kasnu jesen.

Zalivanje

Pošto je spatifilum tropska biljka, potrebno je da je dobro natopite vodom a onda ostavite da se zemlja osuši. Ako biljci nedostaje vode, to će Vam ona sama pokazati tako što će joj lišće će malo klonuti, pa je tada obavezno zalijte. Pri orošavanju listova, vodite računa da ne poprskate cvetove.

Leti je potrebno zalivanje jednom nedeljno uz orošavanje listova. Ako se desi da je biljka potpuno klonula usled nedovoljnog zalivanja, vrlo je moguće da ćete je povratiti stalnim zalivanjem i orošavanjem. Hlorisanu vodu iz česme ostavite da odstoji, pa je tek onda koristite za zalivanje spatifiluma.

Da biljka ne bi stradala, dobro je da dnu saksije bude materijal za drenažu, odnosno trebalo bi da postavite kamenčiće u tacnu. Važno je i da između zalivanja pustite da se zemlja osuši. Pošto je spatifilum osetljiv na truljenje korena, koren ne sme biti u vodi pa ako počne da vene, proverite da li je koren čvrt i svetao, a ne gnjecav i vlažan.

Spatifilum gajenje

Presađivanje

Sadnja je potrebna u slučaju da spatifilum “popije” svu vodu kojom ste ga zalili za 2 do 3 dana. To je znak da ga morate presaditi u veću saksiju.

Napomena: nakon kontakta sa spatifilumom, obavezno operite ruke jer je blago toksična pa tako može da nadraži kožu. Držite je van dometa dece!

Kad se završi cvetanja spatifiluma, odsecite nožem ili makazama cvetnu dršku kako bi nastavio nesmetano da cveta.

Razmnožavanje

Spatifilum ćete najbolje razmnožiti običnim deljenjem njegovih mladih bočnih izdanaka. Optimalno vreme za razmnožavanje na ovaj način je kada se završi cvetanje biljke, u periodu mirovanja biljke.

Odraslu biljku spatifiluma izvucite iz saksije i podelite na tri dela, koja ćete gajiti kao tri zasebne biljke. Koristite običnu zemlju za cveće sa dodatkom malo treseta.

Spatifilum nije jeftina biljka – cena jednog korena je izmedju 600 i 1000 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

5 Comments on "Spatifilum dezinfikuje vazduh i ulepšava svaki dom"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Nada says:

    Postovanje!
    Interesuje me gde mogu da kupim Spatifilum po povoljnoj ceni?
    Hvala
    Pozdrav!

    • Senada says:

      Pozdrav,imam ja na prodaju 2 spatifiluma ako ste zainteresovani pisite mi na fb,zovem se Senada Dimic,na profilnoj mi je plava suknja. Pozz

  2. Bojan says:

    Postovanje,

    Interesuje me gde mogu da kupim seme Spatifilium ?

    Hvala
    Pozdrav

  3. Teodora Stanković says:

    Poštovana, imam prelepi spatifilum, sada prvi put cveta posle tri godine. Ali listovi su mu pocrneli, tj. osušili se zbog nečega. Da li sam mu davala previše jake prihrane ili suviše vode… ne znam. Kako mogu da ga oporavim i šta treba da radim? Da li da odsečem te listove? Napominjem da su samo listovi crni, stabljike su i dalje zdrave.
    Hvala unapred na odgovoru.
    Teodora Stanković

shared on wplocker.com