By November 14, 2014

Filadendron – otporna kućna puzavica

Filadendron, latinski naziv – Philadendron, je tropska biljka, a kod nas je omiljeno cveće u mnogim kućama, najviše zbog dekorativnih listova. Ipak, ova sobna biljka zahteva da joj se za gajenje obezbedi dovoljno prostora jer može narasti u visinu i do 3 metra. To je otprilike i osnovni uslov za uspešan uzgoj jer je fildendron prilično nezahtevan i lak je za održavanje.

Brojne su vrste filadendrona, a jedan od omiljenijih je Filadendron monstera ( Monstera deliciosa ) koji je poreklom iz Meksika. Može imati listove velike i do 80 cm. Šupljikavi su, kožasti, jako dekorativni i sjajno zelene boje. Ova vrsta cveta belim krupnim cvetovima koji imaju žuti prašnikom u sredini. Cveće meksičkog filadendrona podseća na kalu.

Većina vrsta pripada penjačicama a arzlikuju se prema visini i listovima koji mogu biti različih oblika i nijansi zelene boje. Benjamin je vrsta fikusa i često se meša sa filadendronom.

Filadendron cvece

Kako se gaji filadendron?

Kako uzgajati filadendron? Filadendron uopšte nije preterano zahtevna biljka, pa je i to možda razlog njegove popularnosti. Pravilno uzgajanje nalaže da filadendron redovno i obilno zalivate ta vreme rasta. Potrebno je da mu zemlja tada bude stalno vlažna. Zimi zalivanje treba prorediti i prilagoditi okruženju, a prvenstveno tome kolika je temperatura u prostoriji gde držite ovu biljku. Potrebno je i češće orošavanje filadendrona odstajalom vodom, kao i redovno brisanje listova od prašine.

Zimi ga ređe orošavajte, a posle zalivanja, višak vode prospite jer će se razviti neke bolesti, mogu se pojaviti žuti listovi, i biljka može da strada.

Filadendron mogu da napadnu i neka gljivična oboljenja listova. U slučaju da ga previše zalivate, mogu da ga napadnu gliste.

Kako negovati filadendron?

Dalja nega podrazumeva da filadendron prihranjujete gnojivom za cveće. Dalje, vodite računa da temperatura bude odgovarajuća, mada filadendron dobro uspevanai temperaturi u rasponu od 10 do 25 °C , pa Vam ovaj uslov za negu neće teško pasti.

Filadendronu je potrebna velika saksija i zemlja koja je mešavina komposta, treseta, i peska. Rasadjivanje filandendrona je potrebno tek kada mu saksija postane mala. Površinsku zemlju mu menjajte svake godine.

Filadendron je penjačica pa mu je potreban oslonac. Poduprite ga nekim jakim štapom, i ne odstranjujte vazdušno korenje jer oni služe kao potpora biljci.

Kako razmnožiti filadendron?

Razmnožavanje filadendrona moguće je izbojem iz velike biljke. Svaka reznica treba da ima bar po jedan pupoljak. Ukopajte reznicu ukoso u zemlju na dubini od 1 cm. Brzo će pustiti žilice i olistati. Reznice možete staviti i u vodu dok ne puste korenje, pa ih onda zasaditi u saksiju. Ne preterujete sa zalivanjem da biljka ne istruli.

Filadendron gajenje

Kako orezivati filadendron?

Orezivanje je neophodno baš velikim biljkama filadendrona. Orežite ga u željenom obliku, makazama ili skalpelom i podstaknite njegovo grananje.

Da li je otrovan filadendron?

Filadendron je umereno otrovan, jer sadrži jedinjenje pod nazivom kalcijum oksalat.

Filadendron i zdravlje

Filadendron utiče na prečišćavanje vazduha u kući, pa se zato preporučuje da ga imate u stanu ili drugom zatvorenom prostoru pošto čisti vazduh od toksina, i oplemenjuje ga negativnim jonima, koji inače nedostaju u zatvorenim prostorijama.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com