By November 15, 2014

Fikus bendžamin – dekorativno sobno drvo može doživeti i 15 godina!

Fikus bendžamin, latinski naziv (Ficus benjamina) je poznat i pod imenom uplakana smokva. Jedna je od omiljenijih sobnih biljaka kod nas. Može se gajiti kao biljka u saksiji u vidu grma a može izrasti i u prelepo tropsko drvo koje će krasiti Vaš dom. Fikus bendžamin je jednostavno bonsai drvo i pogodan je za orezivanje i oblikovanje po želji.

Nega i održavanje

Nadjite za Vaš fikus svetlo mesto, mada će dobro podnositi i polusenku i senku, ali nikaki i prejako svetlo. Direktna i jaka sunčeva svetlost, bez obzira na to da li je ovo sobno cveće na terasi ili unutra pored prozora, može da izazove opekotine na listovima. Optimalna lokacija za uzgoj fikusa je ona koja je okrenuta ka jugu, kako bi biljka bila zaštićena od popodnevnog sunca. Stavite saksiju na metar od prozora.

Fikus bendzamin gajenje

Pazite na temperaturu

Temperatura za gajenje fikus bendžamina, na kojoj će najbolje uspevati je izmedju 14 u 18 stepeni. Fikus je osetljiv na promene mesta i osvetljenja, što može uzrokovati neke bolesti kao što je opadanje listova. Medjutim, fikus se brzo oporavlja i brzo će pustiti nove listove, prilagodjene na drugačiji položaj i osvetljenje.

Fikusu ne prija hladnoća, ali isto tako mu neće odgovarati da ga držite pored radijatora ili na podu ako imate podno grejanje. Držite ga dalje od klima uredjaja i ulaznih vrata jer promaja može da ošteti biljku.

Zalivanje

Zalivajte fikus bendžamin jedino kada je površinski sloj zemlje u saksiji na dodir suv, jer biljkaneće trpeti višak vode. U slučaju da preterate sa zalivanjem, mogu se javiti svetlosmeđe mrlje na listovima. Preko leta, zalivajte ga dva, tri puta sedmično, a tokom zimskih dana redje – jednom nedeljno ili na deset dana.

Kada posle zalivanje prodje desetak minuta, važno je da odlijete višak vode iz saksije. Fikus bendžamin traži visoku vlažnost, pa mu je potrebno i povremeno orošavanje odstajalom vodom.

Vlažnost vazduha možete povećati tako što ćete saksiju staviti na sloj kamenčića u većem podmetaču u koji ste ulili dovoljno vode, i koja će isparavanjem obezbediti dovoljno vlage u vazduhu oko biljke. Pazite da saksija sa biljkom svojim dnom ne dodiruje vodu u podmetaču, jer će koren možda početi da truli.

Sadnja fikus bendžamina

Fikus bendžamin se presađuje jednom u godinu dana u, za broj veću saksiju. Ako se radi o mladoj biljci, u tom slučaju je dovoljno da promenite samo površinski sloj zemlje. Kada se zrela biljka presadjuje, mora se paziti da se koren što manje dira, jer je prilično osetljiv. Najbolje vreme za presadjivanje je proleće. Nekada se posle presadjivanja može desiti opadanje i žutilo lišća.

Za presadjivanje je najbolje koristiti humusnu zemlju uz dodatak peska. Obezbedite dobru drenažu kako bi se višak vode lako cedio.

Razmnožavanje

Za razmnožavanje fikus bendžamina možete koristiti odrezane vrhove stabljike. Odsecite reznicu dužine oko 10 cm, treba da ima dva para listova, i zabodite je u zemlju do listova. Ako reznice držite na svetloj i toploj lokaciji, one će brzo pustiti nove listiće.

Prihranjivanje

Prihranjujte fikus jednom mesečno u proleće i leto, vodom u koju ste dodali tečno gnojivo za sobne lisnate biljke. Povremeno u vodu za zalivanje možete da dodate neki preparat sa gvožđem kako bi listovi zadržali svežinu boje. Listove treba održavati brisanjem prašine, ali samo mlakom vodom i čistim sundjerom.

Fikus bendzamin uzgoj

Rezanje

Sve grančice koje su se osušile treba da se odrežu. Takodje, ukonite i sve požutele listove da bi biljka sačuvala energiju za razvoj i rast zdravih grančica i listova. Fikusu bendžaminu ina

e prija manje invanzivno orezivanje kako bi se lepše oblikovao i napredovao. Ako je postao baš visok, odrežite samo vrh, a on će jače razvijati niže grane i dobiti grmolik oblik.

Posle orezivanja dobro operite ruke jer bela tečnost iz njegovih grančica može iritirati kožu.

Bolesti fikus bendžamina

Fikus bendžamin je otporan na mnogebolesti i štetočine, ali ga ipak mogu napasti štitaste vaši. Ako je napad u početnoj fazi, biće dovoljno da listove očistite vlažnom vatom, a ako je napad napredovao, moraćete upotrebiti odgovarajući insekticid. Takodje, ako ga napadne crveni pauk, pomaže samo insekticid.

Uz pravilnu negu i malo pažnje, Vaš fikus bendžamin može živeti i do 15 godina!

Cene fikusa bendžamina se razlikuju od starosti biljke. Najskuplji su već dobro razvijeni fikusi koji koštaju oko 8 000 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Fikus bendžamin – dekorativno sobno drvo može doživeti i 15 godina!"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Daniela Kuzmanović says:

    Moj bendamin je star 19, sad će 20 godina i ima visinu od 2metra! 🙂

  2. Dragana Delic says:

    Moj benjamin ima 30 godina. Stoji pored prozora na istocnoj strani i voli dosta vode. Selila sam ga nekoliko puta, ali ne voli sva mjesta u stanu, niti polusjenu.

shared on wplocker.com