By November 16, 2014

Gerber – obavezan detalj skoro svakog buketa

Gerber, latinski naziv (Gerbera) je višegodišnja biljka, a medju vrstama su popularni baštenski gerberi i minijaturni gerber, koji je omiljen kao sobna biljka. Gerber potiče iz Afrike, Severne Amerike, i iz tropskih predela Azije. Postoji oko 100 različitih vrsta gerbera od koji je 30 samoniklo i slobodno raste u prirodi. Gerber raste u visinu od 20 do 40 centimetara i to u vidu grma. Listovi su mu veliki, zeleni, dekorativni. Koliko je omiljen medju cvećarima, pokazuje podatak da je gerber na petom mestu po upotrebi odmah iza ruža, karanfila, lala i hrizantema.

Patuljasti sobni gerberi (Gerbera jamesonii ) cvetaju vrlo krupnim cvetovima u odnosu na visinu biljke, koji će Vam svojim jarkim bojama ulepšavati dom, ako ima podarite samo malo nege i vremena. Cvetovi gerbera uglavnom su u pastelnim bojama: žuta, oranž, bela, pink, crvena…

Gerber cvece

Uzgoj saksijskih gerbera traži da im se obezbede sunčana i topla mesta, ali bez jakih i direktnih sunčevih zraka kako biljka ne bi pretrpela oštećenja.

Omiljeni su kao rezano cveće, često se gajieu staklenicima – profesionalno, a sve su češće i niske sorte idealne za gajenje u kući ili u stanu.

Zalivanje gerbera

Kako zalivati gerber?

Nega gerbera tokom leta podrazumeva obilno zalivanje, ali uz vodjenje računa da zemlja ne postanje prevlažna jer gerber može uginuti a koren može početi da truli. Gerber je inače otporan na letnje temperature. S druge strane, gerber zimi treba zalivati tek toliko da se zemlja skroz ne osuši.

Gajenje i održavanje

Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj držite gerber, zimi može biti i nešto niža a najbolje je da to bude oko 10 stepeni. Preporučuje se i povremeno orošavanje listova gerbera. Gerber se redovno prihranjuje jednom u dve sedmice, a naročito dok traje cvetanje. Prihranjivanje zimi nije potrebno.

Cvetovi gerbera se noću zatvaraju i otvaraju opet sa prvim zracima sunca. Redovno skidajte precvale cvetove da bi gerber imao dovoljno hranljivih materija za nove, mlade cvetove.

Gerber inače cveta od maja do septembra, a životni vek mu je 4 godine, nakon čega počinje lagano da odumire.

Razmnožavanje

Gerber se može razmnožiti deljenjem korena ili semenom. Ako delite koren, nakon razdvajanja, sledi presadjivanje u saksije, i to u zemlju koja treba da sadrži malo treseta i peska. Odmah obilno zalijte o stavite saksije na osun

ano mesto. Najbolje vreme razmnožavanja je proleće.

Seme gerbera se seje u saksiju gde ste pripremili supstrat ili kvalitetniju zemlju i to pri temperaturi višoj od 15 stepeni. Očekujte da male biljke niknu za oko 2 sedmice.

Cene za kesicu sa 40 semenki gerbera kreću se od oko 50-100 dinara pa naviše.

Gerber gajenje

Bolesti

Ako se javi trulež gerberovih cvetova, uzrok je siva plesan koja je dobro poznata bolest ovog cveća naročito u hladnim i vlažnim krajevima. Ako ne pomogne smanjena vlažnost, moraćete upotrebiti fungicid.

Gljive i neki drugi paraziti mogu da uzrokuju plamenjaču gerbera. Biljka tada propada i suše se koren i listovi. Zato je u cilju sprečavanja ove bolesti dobro da se zemljište sterilizuje.

Pepelnica gerbera je još jedna bolest koju prepoznajemo po sivim pegama i flekama na listovima gerbera. U ovom slučaju, pojačajte provetravanje prostorija u kojima je biljka i smanjite zalivanje. Ako je bolest napredovala, upotrebite fungicid.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com